TTK'da toplu sözleşme imzalandı

GMİS ile işvereni temsilen Kamu-İş arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ZONGULDAK  - Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) çalışan yaklaşık 10 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, yaptığı yazılı açıklamada, işveren adında Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikasıyla (Kamu-İş) yürütülen ve 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2014 tarihlerini kapsayan 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi'nin imzalandığını belirtti.

Sözleşmenin 83 maddeden oluştuğunu, TTK’da çalışan GMİS üyesi işçilerin zamlı maaşlarını bu ay içinde alacaklarını anlatan Alabaş,  toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan farkların ise eylül ayında ödenmesi için çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

Görüşmelerin 28 Mart başladığını, yasal sürenin dolmasına takiben arabulucu atandığını hatırlatan Alabaş, şunları kaydetti:

"Tüm bu süreçte ücretler ve istihkaklar dışında kalan 71 madde üzerinde anlaşmaya varılmıştı. Türk-İş Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu ile hükümet arasında çerçeve protokolünün imzalanmasının ardından Kamu-İş ve TTK ile görüşmelerimize yeniden başladık. Ankara'da, Kamu-İş Genel Merkezi’nde yaptığımız toplantıların ardından TTK 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’ni imzaladık. Gruplu çalışan maden işçilerimizin boş aylarda çalışmaları halinde, bu çalışmalarının karşılığında da kömür istihkakı verilmesi talebimiz vardı. Diğer yandan tekniker ve mühendis olarak görev yapan üyelerimizin ücretleriyle ilgili taleplerimiz bulunuyordu. Bu konuların, iki ay içinde kurulacak bir komisyonda değerlendirilerek ek protokol yapılması kararına da varıldı."