TÜBİTAK: Akademisyenler şirket kurmalı

Sanayicilere TÜBİTAK desteği için yanında üniversite getirme şartı koyan TÜBİTAK, akademisyenlerin, şirket kurma konusundaki olumsuz tutumlarının değiştirmeleri gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - Türkiye Bilimsel Araştırmalar ve Teknoloji Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, "Yaptığımız bir araştırmayı bir şekilde faydaya dönüştürmek zorundayız. Bu, şirketler üzerinden veya enstitüler üzerinden olur, ama mutlaka dönüşmesi lazım" dedi. 

Altunbaşak, Necmettin Erbakan Üniversitesi'nce, bir otelde düzenlenen "TÜBİTAK Destek Programları" konulu bilgilendirme toplantısı'nda, TÜBİTAK ile üniversiteler arasında işbirliğinin artması için tanıtım programları düzenlediklerini söyledi. 

 Proje sayısını her yıl yüzde 22 artırmamız gerekiyor

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için, bilimsel proje sayısını artırması gerektiğine dikkati çeken Altunbaşak, "2023 hedefinin TÜBİTAK'a bakan kısmı var. Bizi ilgilendiren kısmını gerçekleştirebilmemiz için, proje sayısını her yıl yüzde 22 artırmamız gerekiyor. Bazı yıllar bu rakamı yakalamak mümkün olmayabilir. O yüzden bu rakamı yüzde 25 olarak hedef belirledik" diye konuştu. 

"Akademisyenler şirket kurmalı" 

Altunbaşak, Türkiye'de akademisyenlerin, şirket kurma konusundaki tutumlarının olumsuz olduğunu belirterek, bu anlayışın ortadan kalkması gerektiğini dile getirdi. 

Öğretim üyelerinin, sanayi ile işbirliği içinde olması gerektiğini vurgulayan Altunbaşak, şunları kaydetti: 

"Stanford Üniversitesi dünyanın sayılı üniversitelerinden biridir. Buradaki her iki öğretim üyesinden birinin şirketi var. Şirket derken, 10 milyon doların üzerinde bir fon bulmuş olanlara şirket diyoruz. Bütün dünya buraya doğru gidiyor. Türkiye de öyle veya böyle buraya doğru gidecek. Yaptığımız bir araştırmayı bir şekilde faydaya dönüştürmek zorundayız. Bu, şirketler üzerinden veya enstitüler üzerinden olur, ama mutlaka dönüşmesi lazım. Çünkü üniversitelere daha fazla kaynak ayırabilmemiz için o kaynaklardan geri dönüşümün bir şekilde artması lazım" 

Büyük projelerde limit 10 milyon lira

TÜBİTAK'ın sanayiye ciddi destekler verdiğine işaret eden Altunbaşak, şöyle devam etti: 

"Artık sanayiciye diyoruz ki; TÜBİTAK'tan destek alacaksan, yanında üniversite getirmek zorundasın. Yanında üniversite getirmezsen projen sekreterya seviyesinde kalıyor, hiç işleme girmiyor. Büyük bir proje getirirlerse, bunun limitini 10 milyon lira olarak belirledik. Bir sanayici TÜBİTAK'a 10 milyon liralık proje için başvurduğunda, içinde öğretim üyesi görmezsek, direkt iade ediyoruz. TÜBİTAK'ın her alanda kaynağı var. Her alana destek veriyoruz" 

Bu konularda ilginizi çekebilir