Tüketici güveni yükseldi

GFK'nın açıklamasına göre, nisan ayında 91,1 puan olan tüketici güven endeksi mayısta 2,4 puan artışla 93,5'e yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Araştırma Kuruluşu GFK tarafından gerçekleştirilen Türkiye Tüketici Güven Endeksi mayıs ayında 2,4 puan yükselerek 93,5 puan oldu.

Tüketici güven endeksi nisan ayında 91,1 puan düzeyindeydi.

GFK'dan yapılan açıklamaya göre, tüketiciler mayıs ayında 2011 genel seçimini, işsizliği, terörü ve üniversite sınavı ile ilgili haberleri gündemdeki en önemli olaylar olarak belirtti.

Endeksin alt kalemlerine ve değişim oranlarına bakıldığında mayıs ayında gelecek 12 ay için hanenin maddi durumuna yönelik beklenti 0,2 (yüzde 0,2) puan artarak 107,8 puan olarak kaydedildi.

Genel ekonomik duruma yönelik beklenti 3,3 puan (yüzde 2,8) artarak 119,9 puan oldu. İşsizlik oranının azalacağına yönelik beklenti 0,8 puan (yüzde 0,9) artarak 86,3 puana yükseldi. Tasarruf eğilimi ise 5,2 puan (yüzde 9,5) artarak 59,9 olarak izlendi.

Avrupa'da da artış söz konusu

Tüm AB üye ve aday ülkelerde aynı sorular ve yöntem ile hesaplanan Tüketici Güven Endeksi'nin ülkeler arası karşılaştırma yapma imkanı tanıdığı ifade edilen açıklamaya göre, Nisan 2011 ile karşılaştırıldığında Mayıs 2011'de Avrupa Birliği Tüketici Güven Endeksi ortalaması 3 puan arttı. Ülkelere bakıldığında ise Almanya'da 1, Fransa'da 2, İngiltere'de 9, İtalya'da ise 2 puanlık artış gözlemlendi.

Avrupa Komisyonu adına yürütülen araştırmanın saha çalışması her ayın ilk iki haftasında 12 NUTS1 bölgesini temsil eden 26 ilin kentsel ve kırsal alanlarında 15 yaş üzeri toplam 1100 kişi ile görüşülerek gerçekleştiriliyor. Görüşmeler telefonla anket yöntemi ile yürütülüyor. Her hanede tek kişi ile görüşülüyor ve görüşülen kişilerin yaş, cinsiyet ve eğitim açısından dağılımı Türkiye genelini temsil ediyor.

Açıklamaya göre, Avrupa Komisyonu tarafından AB'ye üye ve aday ülkelerin ekonomik konjonktürlerini takip etmek amacıyla yürütülen "İşyerleri ve Tüketici Araştırmaları Ortak Uyumlu AB Programı"nın "Tüketici Araştırması"nı Mayıs 2007'den bu yana Avrupa Komisyonu adına GFK Türkiye yürütüyor.

Araştırma Avrupa Komisyonu ve GFK Türkiye tarafından ortak olarak finanse ediliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir