Tüketiciler, bankalar ve GSM şirketlerinden şikayetçi

Geçen yıl Tüketiciler Birliği'ne yapılan şikayet konularının ilk sıralarında bankalar ve GSM şirketleri yer aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, 2009 yılının, tüketiciler için bankalar ve GSM şirketleri anlamında kabus haline geldiğini söyledi.
Tüketiciler Birliğinin, Türkiye çapında yapılan başvurulara yönelik "2009 Yılı Hak İhlalleri Raporu", Bayrampaşa'daki genel merkezde düzenlenen basın toplantısında açıklandı.
Toplantıda konuşan Kaya, 2009 yılında 8 bin 127 şikayet geldiğini ve şikayet konularının ilk sıralarında, bankalar ve GSM şirketlerine yönelik olanların yer aldığını bildirdi.
"2009 yılı, tüketiciler için bankalar ve GSM şirketleri anlamında kabus haline gelmiştir" değerlendirmesinde bulunan Kaya, son yıllarda tüketici şikayetlerinde "zirveyi" paylaşan bu iki sektörün tüketici aleyhine olan politikalarını değiştirmesi ve tüketicinin güvenini kazanması gerektiğini söyledi.
Kredi kartı aidatı ve numara taşıma sorunları ilk sırada
Bankalara yönelik şikayet konularının kredi kartı aidatı, hesap işletim ücreti, yüksek gecikme faizleri ve tüketicinin rızası olmadan yapılan kesintilerde yoğunlaştığını belirten Kaya, GSM şirketlerine yönelik şikayetlerin de özellikle mobil hatlarda numara taşıma düzenlemesinden sonra yaşanan tarife oyunları hakkında olduğunu kaydetti.
Nazım Kaya, Tüketiciler Birliğinin, tüketicilerden gelen bu yoğun şikayetleri dikkate alarak, 2009 yılında 23 bankaya karşı kredi kartlarından, iki GSM şirketine karşı da tarifelerde yaptıkları değişikliklerden dolayı dava açtığını ve bu davaların halen devam ettiğini vurguladı.
Raporu açıklayan Tüketiciler Birliği Başvuru Merkezi Başkanı Cahide Pamuk da merkeze telefon yoluyla, internet aracılığıyla ya da şahsen yapılan başvurulardan yüzde 24'ünün bankacılık, yüzde 18'inin iletişim, yüzde 12'sinin elektronik ürünler ve yüzde 46'sının da ayıplı mal, ayıplı hizmet, kapıdan satış gibi diğer konularda olduğunu söyledi.
Şikayetlerin en fazla Ağustos ayında yoğunlaştığını aktaran Pamuk, bunun nedeninin bir GSM şirketinin, tüketicinin bilgisi olmadan tarife değiştirmesinden, tüketicilere bu değişikliğe istinaden ek fatura çıkarmasından ve bazı müşterilerin haber vermeksizin hatlarını iptal etmesinden kaynaklandığını aktardı.
Elektronik ürünler konusunda en fazla şikayet konusu olanların bilgisayar ve dizüstü bilgisayarlar olduğunu belirten Pamuk, derneğe en çok başvuruda bulunulan illerin başında İstanbul, Konya ve Antalya'nın geldiğini kaydetti.
Bu konularda ilginizi çekebilir