Tüketiciler sigorta şirketinin global gücünü de dikkate almalı

ERGO Sigorta Genel Müdürü Mert Ekitmen, fiyat rekabetinin devam etmekle birlikte yavaş yavaş azalmaya başlayacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

İSTANBUL - Türk sigorta sektörüne son yıllarda birçok uluslararası sigorta grubunun yatırım yaptığına tanık oluyoruz.  Bu yatırımlardan biri de 2006 yılında İsviçre Sigorta'nın çoğunluk hisselerini satın alarak ülkemize yatırım yapan Almanya'nın önde gelen sigorta şirketlerinden ERGO Grubu. 2009'dan itibaren geniş kapsamlı bir özel dönüşüm sürecine başladıklarını ve halen bu sürecin devam ettiğini belirten ERGO Sigorta Genel Müdürü Mert Ekitmen, tüketicilerin sigorta ürünü satın alırken prim tutarının yanı sıra kendilerine sunulan teminatları, hizmet kalitesini ve risklerini teminat altına alan sigorta şirketinin global gücünü de dikkate almalarını gerektiğini söyledi.

ERGO Sigorta'nın hedefleri ve sektörün geleceğini DÜNYA'ye değerlendiren Mert Ekitmen, sektörün büyüme açısından geçen yıla oranla bu yıl iyileşme göstererek çok daha yüksek bir ivme kazandığının söylenebileceğini belirtti. "Ancak ne yazık ki bu büyüme karlılığa yansımış durumda değil" diyen Ekitmen sözlerini şöyle sürdürdü, "2011 yılında karlılık açısından az da olsa bir iyileşme beklemekle birlikte tatmin edici seviyelere geleceğini sanmıyorum. ERGO olarak büyüme konusunda hedeflerimizle paralel gidiyoruz. Karlılık konusunda ise henüz istediğimiz seviyede değiliz. Yıl sonuna doğru daha iyi bir karlılık seviyesine ulaşmayı hedefliyoruz. Orta ve uzun vadede bizim hedefimiz ise prim üretimi, karlılık, kurumsal yönetim ve marka bilinirliği açısından Türkiye'nin önde gelen sigorta şirketlerinden birisi olmak."

Dönüşüm sürecimiz devam ediyor

Şirket olarak hedeflerine ulaşmak için 2009'dan itibaren çok geniş kapsamlı bir özel dönüşüm sürecine başladıklarını ve halen bu süreci devam ettirdiklerinin altını çizen Ekitmen, "Bu süreç içinde oto dışı branşlardaki portföy ağırlığımızı artırmayı, IT altyapımızı ve kilit önemdeki süreçlerimizi iyileştirmeyi,  satış ağımızı ve ürünlerimizi rehabilite etmeyi, yeni ERGO markasının bilinirliğini artırmayı, finansal kaynaklarımızı ve kurumsal yönetim yapımızı güçlendirmeyi, ERGO Group ve Munich RE'nin kapsamlı bilgi birikimi / know-how'ından yararlanmayı ve son olarak müşterilerimize daha yakın olmayı hedefledik. Belirtilen tüm stratejilerimizi 3 ana marka değerimiz olan güven, yakınlık ve şeffaflık çevresinde oluşturuyoruz" diye konuştu.

Fiyat rekabeti azalacak

Sektördeki fiyat odaklı rekabete yönelik görüşlerini sorduğumuz Mert Ekitmen, yüksek fiyat rekabetinin uzun vadede sürdürülebilir olmadığının çok açık olduğuna değinerek şunları söyledi, "Sigortacılığın en önemli kriterlerinden biri olan risk değerlendirme, risk iyileştirme ve önleme çalışmaları gittikçe önem kazanmaktadır. Pek çok şirket bu branşlarda karlılığı artırma yolunda çeşitli stratejiler uygulamaya başlamıştır. 2011'de fiyat rakabetinin devam edeceğini öngörmekle birlikte yavaş yavaş azalacağını umuyoruz. ERGO Sigorta olarak bizim de hedefimiz özellikle müşterilerimize verdiğimiz risk danışmanlık hizmetleri ile şirketimizin sürdürülebilir karlılıkla büyümesini sağlamak. Tüketicilerin de sigorta ürünü satın alırken prim tutarının yanı sıra kendilerine sunulan teminatları, hizmet kalitesini ve risklerini teminat altına alan sigorta şirketinin global gücünü de dikkate almalarını istiyoruz."

Acente satış kanalıyla büyümeye devam edeceğiz

Söyleşide acentelere özel bir yer açan Ekitmen, acentelerin başka pek çok pazarda olduğu gibi Türkiye sigorta sektörünün de en önemli ve başlıca sigorta dağıtım kanalı olduğunun altını çizdi. "Özellikle ülkemizde sigortacılığın gelişmesinde sigorta hizmetlerinin profesyonelce sunulması büyük önem arzetmektedir" diyen Ekitmen şunları söyledi, "Acenteler basit ve kapsamlı tüm sigorta hizmetlerini profesyonelce vermektedirler. ERGO Sigorta olarak Türkiye'nin hemen her ilinde 1500'ü aşkın acenteyle iş birliği içerisindeyiz. Sektörün en yaygın acente ağına sahip şirketlerinden biriyiz. Biz acentelerin sayısından çok aslında onların verimliliğine önem veriyoruz. ERGO bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da acente satış kanalıyla büyümeye devam edecek. Bunu da acentelerimizin yakınında olarak değil yanında olarak yapacağız ve birlikte büyümeye devam edeceğiz." 

Banka sigortacılığına yönelik düşüncelerini de sorduğumuz Ekitmen, ERGO olarak banka sigortacılığını, banka satış kanalını oldukça önemsediklerini çeşitli bankalarla iş birlikleri olduklarını önümüzdeki dönemlerde de daha yakın bir iş birliği içerisinde olmayı hedeflediklerinin altını çizdi. 

Felaketler sigorta bilincini yükseltiyor

Söyleşide son dönem yaşanan doğal felaketlere de değinen Ekitmen, söz konusu felaketlerin reasürans maliyetlerini bir miktar artıracağını  ancak bunun Türk Sigorta sektörüne oldukça sınırlı bir etkisinin olacağını fakat başka bir yönden bakıldığında ise bu tür felaketlerin tüketicilerin sigorta farkındalığını artırdığını ve sigorta bilincini yükselttiğinin görüldüğünü söyledi. 

TSRŞB sesini daha güçlü duyuracak

Söyleşinin sonunda TSRŞB'de oluşan yeni yönetimden beklentilerine değinen Mert Ekitmen, TSRŞB'nin sigortacılık sektöründe, sektörün en önemli mesleki örgütlerinden biri  olduğunu hatırlatarak,  "Birlik bugüne kadar sigorta bilincini artırmaya yönelik birçok tanıtım faaliyetlerinde bulundu, kampanyalar geliştirdi. Sektörümüz için misyonu çok büyük ve önemli olan bu örgütün yeni yönetimle hem toplumumuzda sigorta bilincini yükseltmek adına faaliyetlerini artırarak devam ettireceğini hem de şirketlerle, derneklerle, acenteler  ve kamu otoriteleriyle daha çok bir araya geleceğini ve sektörün sesini her platformda daha da güçlü duyuracağını düşünüyorum" diye konuştu.  

Türkiye için inorganik büyüme planımız yok

Özellikle son 5 sene içerisinde, ERGO dahil birçok uluslararası sigorta grubu Türkiye'ye yatırım yaptığını hatırlatan Mert Ekitmen,  bu  yabancı yatırımcıların, pazardaki güçlü büyümeye ciddi bir ilgi ve beklentisi olduğunun görülebildiğini belirtti. "Bu durum ülkemiz açısından güzel ancak karlılıkta bazı olumsuz etkilerle pazardaki rekabeti de aynı zamanda tetiklediğini görüyoruz" diyen Ekitmen,  ERGO Group'un Türkiye de dahil olmak üzere, dünyanın farklı bölgelerinde inorganik büyüme fırsatlarını değerlendirmeye her zaman açık olduğunu ancak, şu anda Türkiye için spesifik bir inorganik büyüme planı bulunmadığının altını çizdi. 

"Harika Yetenekler" projemizle gurur duyuyoruz

Sosyal sorumluluk projelerine değinen Mert Ekitmen, bir yabancı yatırımcı olarak içinde yaşadığımız topluma karşı güçlü bir sorumluluk anlayışı taşıdıklarına dikkat çekerek şunları söyledi, "Bu anlayış çerçevesinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Şu anda Türkiye'nin en saygın sivil toplum kuruluşlarından biri olan Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) ile birlikte "ERGO Harika Yetenekler" projemizi yürütüyoruz. ERGO olarak gençlerimize olanak sunulduğu zaman, ülkemizi başarıyla temsil ederek, yarının birbirinden değerli sanatçıları olacaklarına gönülden inanıyoruz. Bu noktada üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek ve geleceğin harika çocuklarına kapıların açılmasını sağlayacak olmak bizleri çok heyecanlandırıyor. Dünyada Türkiye'yi temsil edecek öğrencilerimiz 13-22 yaş aralığında ve müzik, resim, edebiyat ve sanatın farklı alanlarında yetişiyorlar. Yıllar sonra onları Türkiye'de ve dünyanın en büyük konser salonlarında gururla alkışlamayı hayal etmek bile bizim için mutluluk verici. Sponsor olduğumuz konserler dizisiyle desteklediğimiz genç müzisyenlerimizi de bu konserlerde konumlandırarak, desteğimizi bu noktada da göstermiş oluyoruz. Bizim için en büyük geri dönüş harika yeteneklerimizi sergiledikleri üstün performanslarda gururla alkışlamak ve onların başarılarına şahitlik etmek."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir