Tüm okullara grip tatili

30 Ekim'de eğitim kurumları tatil edildi; bahçeler dahil her yer dezenfekte edilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 30 Ekim Cuma günü Türkiye genelinde tüm eğitim kurumlarını tatil etti. Eğitim kurumları bahçeler dahil dezenfekte edilecek.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, valiliklere "Okulların Tatil Edilmesi" konulu bir genelge gönderdi.

Çubukçu, genelgede şunları kaydetti:

"Gripten koruma ve yayılmasını önlemek amacıyla tedbir olarak 30 Ekim Cuma günü ülkemiz genelinde okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim kurumları ile yaygın eğitim kurumları, özel okullar, dershaneler ve etüt eğitim merkezleri 1 gün süreyle tatil edilecektir.

Bu süre içerisinde bakanlığımıza bağlı bütün okullar, belediyeler, il özel idareleri, okul aile birlikleri, sivil toplum örgütleri ve diğer yerel kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak okulların tüm bölüm ve ünitelerinin (derslik, büro, atölye, yatakhane, yemekhane, mutfak, bahçe, oyun alanı ve bütün müştemilat) dezenfekte edilecektir.

Özel okullar, dershaneler, etüt eğitim merkezleri dezenfekte çalışmalarını kendi imkanlarıyla gerçekleştirecektir."

TRT 3'te canlı eğitim ve öğretim yayınları yapılacak

Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TRT, "domuz gribi" ile mücadele kapsamında ortak bir proje başlattı.

Ankara'da "domuz gribi" nedeniyle okulların bir hafta tatil edilmesi dolasıyla yarından itibaren TRT 3'te 07.00 ile 14.00 saatleri arasında, canlı eğitim ve öğretim yayınları yapılacak. Daha sonraki dönemlerde de Türkiye'de herhangi bir okulda eğitim ve öğretime ara verildiğinde, o dönemin müfredat konuları TRT 3'den canlı olarak yayımlanacak.

Konuyla ilgili konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, okullarda Kasım ayının son haftası aşılamanın başlayacağını ve Ocak ayına kadar devam edeceğini söyledi.

Aşının bir takvime bağlı olarak Türkiye'ye getirileceğini belirten Akdağ, aşının diğer ülkelerce de Kasım ayından itibaren yaklaşık 4 aylık süre içinde temin edileceğini bildirdi.

Bakan Akdağ, "Dolayısıyla aşıyı bir anda getirmek, tüm çocuklara yapmak veya bütün ihtiyaç sahiplerine yapmak mümkün değil. Zamandan kazanmış olmak maksadıyla bu uygulamaları sürdürüyoruz" dedi.

Salgını yönetme konusunda Türkiye'de saygın bilim adamlarından oluşan Pandemi Yürütme Kurulu oluşturulduğu hatırlatan Akdağ, kurulun şartları değerlendirerek kararı verdiğini bildirdi.

Sağlık Bakanı Akdağ, "Bu bazen bir okulun kapanması olabilir. Birkaç okulun kapanması olabilir. Bir şekildeki belli bir süreyle tamamen kapanması olabilir. Nitekim bildiğiniz gibi Diyarbakır'da geçen hafta ve içinde bulunduğumuz hafta başından itibaren de Ankara'da okul kapandı" diye konuştu.

Toplu taşıma araçları dezenfekte edilecek

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "domuz gribine" karşı İETT otobüsleri, deniz otobüsü, tramvay, metro ve vapurların hepsini dezenfekte ettiklerini belirterek, "Yarından itibaren, toplu kullanım alanlarında, yürüyen merdivenlerde, üst geçit kolları gibi insanların el teması yaptıkları yerlerde ilave dezenfekte yapılacak. Bununla ilgili hazırlıklar yapılıyor. Genel Sekreter bu konuda yapılacak hazırlıkların detaylarına ilişkin bugün toplantı yapıyor" dedi.

Vatandaşın da el temasından sonra ellerini mutlaka yıkaması, kalabalık ortamlarda dikkat edilmesi, ayrıca işletmelerin de kalabalık ortamlardaki kapı kollarından, insanların elle tuttukları noktalarda bu dezenfekteleri yapmaları gerektiğini kaydeden Topbaş, suya biraz çamaşır suyu katıldığında dezenfekte olduğunu, ekiplerin sadece çamaşır suyu değil başka dezenfekten maddeler de kullanacaklarını, ancak teknik konuları bilmediğini söyledi.

Domuz gribine karşı spreyler tanıtıldı

Hammaddesi Amerika'dan getirildikten sonra Türkiye'de üretilen ve "domuz gribine karşı etkinliği yurt dışında test edildiği ve onaylandığı" öne sürülen koruyucu spreyler tanıtıldı.

Firmanın satış müdürü Özlem Altuntaş, yaptığı konuşmada, ürünlerinin, vatandaşların korkulu rüyası olan domuz gribine yönelik olarak geliştirilen su bazlı bir sprey olduğunu ve gribe karşı koruma sağladığını savundu.

Ürünlerinin içeriğinde, "Aldehit, fenol, alkol, amonyum" bulunmadığını, bu nedenle hiçbir yan etkisinin olmadığını ve alerji yapmadığını kaydeden Altuntaş, spreyin gün içerisinde ihtiyaç duyulduğu sürece istenildiği kadar kullanılabileceğini bildirdi.

Altuntaş, piyasalarda bulunan ürünlerden kendilerini ayıran en önemli özelliğin, kendi ürünlerinin uluslararası raporlara sahip olması olduğunu söyledi.