”Tuncay Özkan'ın feryadına kulak verilmeli”

Arınç, Tuncay Özkan'ın "Komutanlara darbe yapmaları emrini biz mi verdik' şeklindeki sözlerini değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç "Tuncay Özkan'ın feryadına kulak verilmeli" dedi.

NTV'ye konuşan Arınç, "Kriz söyleminin maksatlı bir yıpratma hareketi olduğunu düşünüyorum. Hükümet sürekli bazı kurumlarla sürtüşme halindeymiş gibi gösterilmek isteniyor. Hükümet geçmişteki hükümetlerin kullanmadığı yetkileri kullanıyor, fark budur. Bundan önce Başbakan göstermelik olarak YAŞ'a katılır, öğleye doğru bir Anıtkabir ziyareti yapılır ve ardından da 'Bana müsaade' diyerek kuruldan ayrılırdı." dedi.

Özkan'ın feryadına kulak verilmeli

Arınç, "Bir hakim zorla izne çıkarılıyor, yerine geçici olarak atanan hakim ise serbest bırakma kararı veriyor. Hangi yargıç hukuka uygun karar veriyor? Bir takım telefon dinleme kayıtlarında veya bazı belgelerde iddia edildiği gibi şeyler gerçekse bu karanlık bir tablodur. 102 kişiyle ilgili mahkemelerin farklı kararları üzüntü verici.

Tuncay Özkan ve diğer tutukluluların, 'Komutanlara darbe yapmaları emrini biz mi verdik, asıl sorumlular neden dışarıda ve biz neden hala içerideyiz' şeklindeki feryatlarına kulak vermeliyiz. Olayın asli failleri vardır, bir de yardım etmek, suçu övmek gibi unsurlar vardır. En sondaki insanların ilk baştakilere bakarak ben haksızlığa uğuruyorum demesini ben önemsiyorum." dedi.

 "İki taraflı ateşkes yanlış bir ifade"

"BDP'nin iki taraflı ateşkes çağrısını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine de Arınç, "İki taraflı ateşkes fevkalade yanlış bir ifade. Yani güvenlik önlemlerini almaya ve güvenlik güçlerinin de saldırılara karşı koymaya hakkı var. Bu her demokratik ülkede olması gereken... Asıl saldırıda bulunan, eylem yapan, insan öldüren, şehitlerimizi, gazilerimizi ve insanımızı perişan eden eylemlerin sorumlusu kimse, onun ateşkese veya onun silah bırakmaya, onun eylemsizlik kararı almaya görevi var. Onun da silah bırakması, sanki iki düzenli ordu birbiriyle savaş yapıyormuş gibi bir ateşkes havasını fikren ve zihnen ortaya koymak bence çok yanlış" dedi. 

Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in "özerklik"le ilgili sözleri anımsatılarak, "Eğer terör örgütü ya da herhangi bir uzantısı bir aşamada özerklik ilan etmeye kalkarsa yahut onu gündeme getirirse o zaman hükümetin tavrı ne olacak?" sözleri üzerine Arınç, şöyle konuştu:

"Madem sordunuz, hükümetin tavrı bunu kabul etmemek, bunu tartışmaya bile gerek görmemek, bunun yanlış olduğunu söylemektir. Ama eğer suç teşkil eden bir eylem haline dönüşürse, bu konuşmalar bu kararlar, o zaman da yargının görev sahasına girer. Kaldı ki bu söyledikleri şeylerin gerçekleri yansıtmadığı, bunları kimin ağzıyla konuştukları, bunun sonuçlarının ne olabileceği, böyle bir özerkliğin Türkiye Cumhuriyeti haritası içerisinde mümkün olup olmadığı, etnik kökenin sadece bir bölgede değil, her yerde yaygın bir şekilde bulunduğu dikkate alındığında bu sözlerin propagandaya yönelik olduğunu düşünüyorum. Gerçekleşmesi de gayet zor olacak şeyler."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir