Tüpraş, 354.7 milyon lira kâr yazdı

Şirketin üçüncü çeyrek karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.6 artışla 354.74 milyon TL oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Tüpraş'ın üçüncü çeyrek net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.6 artışla beklentilerin üzerinde gelerek 354.74 milyon lira oldu.

TÜPRAŞ'ın yılın 9 ayında net dönem karı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 artarak 921 milyon TL oldu.

TÜPRAŞ Kurumsal İletişim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Akdeniz'deki düşük rafineri marjı ortamına rağmen Türkiye ekonomisinin büyümesine paralel olarak jet yakıtı ve motorin talebinde artış olduğu kaydedildi.

TÜPRAŞ'ın satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artırdığı ifade edilen açıklamada, ilk 9 ayda satışların 1 milyon 835 bin ton yükselerek 18 milyon 74 bin tona ulaştığı bildirildi.

2010 yılında yüzde 75,4 olan kapasite kullanım oranının ise ilk 9 ayda yüzde 80,7'ye yükseldiğinin belirtildiği açıklamada, üretim miktarının da yüzde 8 oranında 1 milyon 158 bin ton arttığı vurgulandı.

Satış gelirlerinin de 2010 yılının ilk dokuz aylık döneminin yüzde 61 üzerinde gerçekleştiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Artan yurt içi jet, motorin ve asfalt talebi ve ağır ham petrolü işleme avantajıyla artan kapasite kullanımı yanında tasarruf ve optimizasyon programları, yükselen petrol fiyatları ve kur etkisiyle TÜPRAŞ'ın net rafineri marjı 5,5 dolar/varil olarak gerçekleşmiş, faaliyet karı da 1,540 milyon TL'ye ulaşmıştır. Ancak yükselen döviz kuru nedeniyle ortaya çıkan kur farkları dolayısıyla net dönem karı 921 milyon TL olarak gerçekleşmiştir."

Türkiye motorin açığının yurtiçi üretim ile karşılanmasına katkı sağlayacak olan 2,38 milyar dolar tutarındaki Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nin yatırım finansmanına ilişkin bankalar ile yapılan görüşmelerin ekim ayında tamamlandığı vurgulanan açıklamada, "1.7 milyar dolarlık bölümü İspanyol ve İtalyan İhracat Kredi Kuruluşları tarafından sigorta edilen toplam 2,1 milyar Amerikan Doları tutarındaki kredi sözleşmeleri, 13 Ekim 2011 tarihinde kredileri sağlayan 10 finans kuruluşu ile imzalanmıştır" denildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir