”TÜPRAŞ BM'nin listesinde yok”

Bakan Yıldız, ABD'nin İran'a yaptırımlar çerçevesinde TÜPRAŞ ile ilgili aldığı kararı değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin yaptırım kararları içerisinde petrol ürünleriyle ilgili kalemler olmadığını belirterek, TÜPRAŞ'ın ABD'nin aldığı karar çerçevesinde listede bulunduğunu söyledi.

Bakan Yıldız, Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş'nin devir törenine gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldız, bir gazetecinin, "ABD Dış İşleri Bakanlığı dün İran'da enerji sektöründen çekilen şirketleri açıkladı, bu şirketler arasında TÜPRAŞ'ta vardı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırım kararları içerisinde petrol ürünleriyle alakalı kalemlerin olmadığını belirtti. Yıldız, şöyle devam etti:

"Ama söylenen nükleer güç santrallerinin yakıt temini ile alakalı hususlarda BM Güvenlik Konseyi kararları bizi bağlar, hukuken bağlar.

O yüzden bizim hukuk içerisinde bu tarzda belirlenen konularda herhangi bir alışverişimiz olamaz. ABD'nin kendi içerisinde petrol ürünleriyle alakalı bir kısım yaptırımları var. Burada özel sektörün ticareti var. Özel sektör kendi içinde, kendi ticari alışkanlıkları içinde bu alış verişe devam eder veya etmez. Bu hususta bizim de herhangi bir yaptırımımız, söylemimiz yok.

AB üyesi ülkelerin bankacılık faaliyetleri ve diğer finansal konularında içinde bulunduğu özel sektör ile alakalı yaptırımları söz konusu oldu."

Kamu olarak kendilerinin bu konuda mecbur kıldığı bir durumun bulunmadığına işaret eden Yıldız, doğalgaz ve ham petrol ile alakalı alış verişlerin devam ettiğini söyledi. Yıldız, "Şu anda TÜPRAŞ'ta alımına devam ediyor, herhangi bir sıkıntı yok" dedi.

Konuyla ilgili bir başka soru üzerine de Yıldız, "Kararın TÜPRAŞ'ın kendi kararı olduğunu vurgulayarak, TÜPRAŞ'ın özelleştirilmesinin ardından kararlarını yönetim kurulunun verdiğini söyledi. Yıldız, "ABD'nin aldığı karar çerçevesinde TÜPRAŞ o listede bulunuyor. Yoksa BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı karardan dolayı değil. Çünkü o konu yaptırımlar listesinde yok" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir