Tüpraş'ın karı 811 milyon lira

Tüpraş'ın net dönem karı 2009'da yüzde 88 artarak 811 milyon liraya ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (Tüpraş) 2009 yılında 811 milyon lira net kar elde etti.

Yapılan yazılı açıklamada, Tüpraş'ın birçok petrol şirketinin rafinajda zarar ettiği 2009'da, uyguladığı stratejilerle finansal açıdan güçlenerek, yüzde 88 artışla ulaştığı 811 milyon lira net kar düzeyi ile hedefini gerçekleştirdiği duyuruldu.

Geçtiğimiz yıl dünyada büyük çoğunluğu Asya bölgesinde olmak üzere, kriz öncesi dönemde başlanılan birçok rafineri projesinin devreye alındığı, dünya ekonomisinin küçüldüğü bir dönemde kapasite artışının özellikle OECD bölgesindeki zayıf tüketim ile birleşimi orta distilat başta olmak üzere, bölgesel ürün ticaretinde dengesizliklerin doğmasına yol açtığı ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

Faaliyet karı 1 milyar 16 milyon lira

"Kriz döneminde Tüpraş tarafından etkin biçimde uygulanan tasarruf politikaları ile verimlilik arttırıcı yatırımlar ve iyileştirmelerin yanı sırabaşarıyla gerçekleştirilen üretim ve satış optimizasyonu sonucunda pek çok petrol şirketinin rafinaj faaliyetinden zarar ettiği bu dönemde hedeflere ulaşılarak 1 milyar 16 milyon lira faaliyet karı elde edilmiştir"

Açıklamada, krize rağmen yatırımların ve yeniden yapılanmaya yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğü geçen yıl 1,21 milyar lira faiz amortisman vergi öncesi kar (FAVÖK) elde edilirken, tamamlanan yatırımlar, operasyonel iyileştirmeler, şarj optimizasyonu ve aktif satış politikası sonucunda net dönem karının ise yüzde 88 artışla 811 milyon liraya ulaştığı belirtildi.

2008 yılında yüzde 11 olan özkaynak karlılığı yüzde 22'e çıkarılırken, 215 milyon dolar olan net borç pozisyonu 2009 yılı sonunda 655 milyon dolar net nakite yükseltildi.

Sektördeki zayıf marj ortamında, rekabet gücünü yükselterek rafinaj karlılığını korumak için maliyet azaltan ve enerji tasarrufu sağlayan projeler geliştirilip şirketin faaliyet alanlarında verimliliğini artırmak üzere 'İşletme Mükemmelliği Programı' uygulandı. Bu çalışmalar kapsamında rafinerilerde 80 adet projenin gerçekleştirilmesi ile 2009 yılı içerisinde 79 milyon dolar olmak üzere, 3 yılda 244 milyon dolar artı değer oluşturuldu.

Enerji giderlerinin azaltılması konusunda gösterilen gayret ve özenin her geçen gün arttırıldığına işaret edilen açıklamada, "Hedefi belirlemek için sektörel kıyaslama çalışmaları yapılarak, enerji alanında belirlenen tasarruf projeleri hızla hayata geçirilmiş, 2009 yılında 31,6 milyon dolarlık enerji tasarrufu sağlanmıştır. Tüpraş operasyonel ve finansal gücünü geliştirmesinin yanı sıra şeffaflık ve kurumsal yönetimde hedef çıtasını her geçen gün daha yükseğe taşıyarak, 2008 yılında 8,20 olan Kurumsal Yönetim Derecelendirme notunu, 2009 yılında 8,34'e yükseltmiş ve İMKB kapsamında kurulan endekste ilk üç sırada yer alma geleneğini sürdürmüştür" denildi.

Toplam satış 21,5 milyon ton

Global krizin yurtiçi tüketim üzerindeki olumsuz etkilerine rağmen 18,2 milyon ton yurt içi satış gerçekleştirildiği, 2009 yılında karlılığı düşen ihracat miktarı 2008 yılına göre yüzde 46 azaltılarak 1,8 milyar dolar değerinde 3,3 milyon ton ürün ihraç edildiği, böylelikle Tüpraş'ın 2009 yılı toplam satış miktarı 21,5 milyon ton olduğu belirtildi.

Yıl boyunca yaşanan krizin etkisini finansal verilerine en az yansıtacak şekilde optimum üretim ve satış politikasıyla toplam akaryakıt pazarının yaklaşık yüzde 60'ını karşılayan Tüpraş, ülke benzin tüketiminin yüzde 2,7 azalmasına karşın, benzin satışlarını yüzde 1,9 oranında artırarak pazar payını yüzde 88 seviyesine yükseltti.

Türkiye'nin kırsal motorin tüketimi yüzde 9,4 daralırken, krizde kısılan vadeler, dağıtıcıların artan işletme sermayesi ihtiyacı kırsal motorin ithalatının artmasına neden olmuş ve Tüpraş'ın kırsal motorin satışı ilave yüzde 10,6 azaldı. Düşük kükürtlü motorin tüketimi ise yüzde 17,3 artarken, Tüpraş'ın satış miktarı 231 bin ton arttı.

Motorin açığı üretimden karşılanacak

Gelecekte çok daha karlı ve güçlü olmasını sağlayacak, Fuel Oil Dönüşüm projesinde yüklenici firma seçimi yapılarak bir sözleşme imzalandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"2014 yılı başında devreye alması hedeflenen bu yatırım ile ülkemiz motorin açığını üretimden karşılama yolunda önemli yol katedilmiş olacaktır. Bu projenin tamamlanması ile İzmit Rafinerisi Avrupa'nın en kompleks rafinerilerinden biri olacak ve 400 milyon doların üzerinde ilave FAVÖK oluşturulacak. Proje ile hem ülkemizin net ithalatçısı konumunda olduğu motorin arzına katkıda bulunulacak, hem de TÜPRAŞ'ın rekabet gücü ve karlılığı daha da arttırılmış olacak"

Bu konularda ilginizi çekebilir