Turizm sektöründe büyük ayrılık

300 yakın üyesi olan ve Türkiye turizm gelirlerinin yarısını elinde tutan TUROB dün yaptığı olağan üstü genel kurulda oy birliği ile TÜROFED'den ayrılma kararı aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Leyla İLHAN

İSTANBUL - Uzun zamandır ayrılıkları gündemde olan turizmin iki üst örgütü dün yapılan toplantıyla yollarını ayırdı.

300 yakın üyesi olan ve Türkiye turizm gelirlerinin yarısını elinde tutan Turistik Otelciler İsletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) dün yaptığı olağan üstü genel kurulda oy birliği ile Türkiye Otelciler Federasyonu'ndan (TÜROFED) ayrılma kararı aldı. Konuyla ilgili Dünya Gazetesi'ne açıklama yapan TUROB Başkanı Timur Bayındır, 6 yıldır federasyona üye olduklarını belirterek, iki örgüt arasındaki fikir ayrılıklarının bu kararı almalarında etkili olduğunu söyledi.

"TÜROFED bizi görmedi"

Şehir otelciliği ile turizm otelciliği arasında büyük farklar yaşandığına vurgu yapan Bayındır, TÜROFED'in daha çok kıyıların durumu, yeni yatırım alanları ve KDV'nin iadesi gibi büyük meseleler odaklandığını belirterek, "Halbuki biz ise belediyelerden ruhsat alma gibi basit meselelerle uğraşıyoruz" dedi. Belediyelerin ruhsat verme sürecinde federasyondan destek almadıklarını kaydeden Bayındır, "Belediyelere böyle bir güç verilmesi halinde otellerden Pazar günü çalışma ruhsatı, gece çalışma ruhsatı gibi 50'ye yakın ruhsat isteyeceklerini söyledik. Bu sorunlarımızla ilgilenmediler.

Şimdi bazı kıyı belediyeleri bu konuda otelcileri sıkıştırmaya başladı" diye konuştu. Bu konuyu çözmek için çok uğraştığını kaydeden Bayındır, "Bizim için önemli bu konun çözülmesi gerekiyordu. Çünkü belediye gelip oteli mühürleyebilir" dedi. Yine kendilerini etkileyen bir diğer probleminde telif hakları konusunda yaşandığına işaret eden Bayındır, "Çünkü otelin restoranına dışarıdan müşteri geldiği zaman metre kare bazında otelden ruhsat isteniyor. Bu konuyu gündeme getirdiğimiz halde lafımızı dinletemedik" şeklinde konuştu.

Sorunları kendimiz çözdük

Eskiden sektörde yaşanan sorunlar konusunda bilgilendirildiklerini aktaran Bayındır, şimdi ise kendilerine gelen bilgi akışının engellendiğini söyledi. "Şimdi ise bir üyemiz bize bir sorununu bize bildirdiği zaman neden TUROB'a bildiriyorsunuz deniliyor. Dolayısıyla bilgi akışımızı engellediler" diyen Bayındır, "Dolayısıyla kendi sorunlarımızı kendimiz hal ettiğimiz için bu bağı kesmeye karar verdik" açıklamasını yaptı.

HOTREC'e üye olacak

Genel kurulda aldıkları kararla Avrupa Birliğindeki oteller, restoranlar ve kafeleri temsil eden HOREC'e üye olacaklarını da ifade eden Timur Bayındır, böylece Avrupa'da belli bir standartı yakalayanlara verilen yıldızı üyelerinin de kapılarına asacağını söyleyerek, "Uygulama ile her gelen tur operatörü otelde denetim yapamayacak" dedi.

2011'de 30 milyondan fazla turist gelecek

2011 yılında Türkiye'ye gelen turist sayısının 28 milyon 632 bin olduğunu kaydeden Timur Bayındır, bu yıl ile Türk turizminde geçtiğimiz yıla göre yüzde 5-10 arasında bir büyümebeklediklerini kaydetti. Bayındır, "2011 yılı daha iyi olacak. Gelen Arap turistlerin konaklama süreleri arttı. Ayrıca İngiltere ve Hollandalı tur operatörleri geçen yıla göre Türkiye'ye yüzde 7 daha fazla satış yaptı. Bu nedenle bu yıl Türkiye'ye gelen turist sayısı 30 milyondan fazla olacak. Bu da yerli yabancı turizm yatırımlarını artıracaktır" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir