Turizme katkısı olan diziler ödüllenecek
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, ''Türkiye sineması için yeni bir kanun hazırlığımız var, Bakanlar Kurulu'na geçtiğimiz hafta sevk ettim ve sanıyorum önümüzdeki toplantılarda bunun sunumunu yapacağım'' dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Türkiye sineması için yeni bir kanun hazırlığımız var, Bakanlar Kurulu'na geçtiğimiz hafta sevk ettim ve sanıyorum önümüzdeki toplantılarda bunun sunumunu yapacağım'' dedi.
Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlayan ve turizmin gelişmesinde önemli rol oynayan başarılı Türk dizilerinin yapımcı ve oyuncularına teşekkür plaketi verdi.
Törende, Necattin Aslan adlı bir sinemacı, Bakan Günay'ın konuşmasından önce aniden sahneye fırlayarak, ekonomik sıkıntılar çektiğini söyledi.
Kendisini sahneden indirmek isteyen görevlilere tepki gösteren Aslan, ''35 yıllık sinemacıyım, terörist değilim. Hiçbir ödülüm yok. Hayatım boyunca böyle bir şeye katılmadım. 1985'te 'Osmancık' dizisini çektik. Atların üstünde, arkalara takla atan adamdım. Milletimi, devletimi seviyorum. Hayatta hiçbir şeyim yok. Kiramı bile veremiyorum. Sadece sinema yaptım'' diye konuştu.
Görevliler tarafından sahneden indirilen Aslan, otelden uzaklaştırıldı.
Daha sonra konuşmasını yapmak üzere sahneye davet edilen Bakan Günay, ''Bu akşamın haberini galiba ürettik biraz önce'' diye espri yaptı.
Turizm ve kültür sektöründe çalışanların, tüm güçleriyle ülkenin güzelliklerini, zenginliklerini, sıkıntılarını, iyi yönlerini objektif bir biçimde açığa çıkararak, dünyaya tanıtmaya çalıştıklarını belirten Günay, şöyle devam etti:
''Türkiye, dünyanın yabancı pasaportlu turist sayısı itibarıyla 6. ülkesi oldu geçen yıldan bu yana. Biz geçen yıl İngiltere'yi geride bıraktık. Bu yıl da güney sınırımızdaki sıkıntılarımıza rağmen 2011'in üzerinde kalmayı başardık ve 32 milyon civarında bu yıl yabancı ziyaretçi ağırladık. Türkiye nereden baksanız 25 milyar doların üzerinde de turizmden bir bereket ve gelir elde ediyor. Bakanlığın kendi imkanları ve turizmde çalışan arkadaşlarımız, hepimiz bir biçimde Türkiye'yi dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Ama en etkin tanıtım, kültür ve sanatın tanıtımı. Bütün bu gayretlerin sonucunda geçen yıl Portekiz'de yapılan derecelendirmede Türkiye Cumhuriyeti'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı, Avrupa'nın en iyi turizm kuruluşu seçildi. Bu, sadece bizim gayretlerimizin sonucu değil, topyekun hepimizin yarattığı sinerjinin sonucu.''
Yeni sinema kanunu hazırlığı
Son yıllarda Türkiye sinemasını desteklemeye çalıştıklarını ifade eden Günay, yeni bir sinema kanunu hazırlığında olduklarını anlattı.
Dizilerle çok yakın bağlarının yeni yeni kurulduğunu aktaran Günay, şunları kaydetti:
''Diziler, kendiliğinden Türkiye'yi dünyaya çıkardılar. Önceki yıllarda birçok dizinin adını ve oyuncularını ben yurt dışından öğrendim. Önce orada telaffuz edildiğini duydum, merak edip bakmaya başladım. Orta Doğu'nun güneyinden Rusya'ya kadar, Asya ortalarından Avrupa'nın ortalarına kadar birçok bakan arkadaşım bana espri yapıyor. 'Biz gezilerimizi ve toplantılarımızı sizin dizilerinize göre ayarlıyoruz' diyor. Bu çok güzel bir gelişme. 'Bu kadar güzel mi Türkiye?' diyorlar. 2006'dan bu yana da devlet sinemaya bir destek veriyor. Tabi sinema çok büyük bir sektör. 1990'dan 2005'e kadar sinemaya devletin verdiği destek 5 milyon TL civarındaymış. Biz 2006'dan bu yana galiba 110 milyon civarında desteğe çıkardık. Bu, çorbaya daha fazla tuz katma, daha fazla katkı yapma anlamına geliyor. Türkiye sineması için yeni bir kanun hazırlığımız var, Bakanlar Kurulu'na geçtiğimiz hafta sevk ettim ve sanıyorum önümüzdeki toplantılarda bunun sunumunu yapacağım. Bu kanunda dizileri de, devletin doğrudan doğruya bazı projeleri desteklemesini de, eski kanunda olmayan yeni düzenlemeleri getirmeye, aynı zamanda dizilerde oynayanların da telif, fikri ve emek haklarını daha fazla güvence altına almaya çalışıyoruz. Yani dizilerde üretilen o güzellikleri biliyoruz ama onun arkasında ciddi bir meşakkat var. Onun farkındayız ve o arkadaşların da emeklerinin karşılığını daha fazla almasıyla ilgili yeni çalışmalar ve gayretler sergiliyoruz. Bu yasa çıkarsa, öyle sanıyorum ki hem yerli hem de yabancı yapım konusunda hem devletin bazı projeleri doğrudan desteklemesi ve çalışanların haklarını desteklemesi konusunda, daha uygar ve dünyadaki gelinen seviyeye uygun bir Türkiye sinema yasasını oluşturmuş olacağız.''
Bakan Günay, törende bir anekdotu da paylaştı. Birkaç yıl önce ''Müzekart'' diye bir uygulama başlattıklarını ifade eden Günay, bu kartın duyurulması için ''Çocuklar Duymasın'' dizisinin bir bölümünde kendisinin Müzekart'tan söz ettiğini kaydetti.
Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ben büyük bir keyifle, lisede sahneye çıkmış ve kendisinin kaybolmuş yeteneklerinin nihayet farkına varıldığından mutlu olan bir Türk yeteneği olarak, Çocuklar Duymasın'da karttan bahsetme teklifini hemen kabul ettim. Birkaç dakika dizide görünüp, Müzekart'ı o sevimli çocuklara anlattım. Birkaç gün sonra gittiğim Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde, 'Müzekart satışları nasıl gidiyor?' diye sordum. 'Efendim, çok arttı son günlerde' dediler. 'Niye arttı?' dedim. 'Siz anlattınız ya dizide' dediler.''
-Türk dizileri yurt dışında da gündemde-
TUROB Başkanı Timur Bayındır da televizyonlar için üretilen Türk dizilerinin kalitesinin dünya standartlarına yaklaştığını belirterek, yurt dışında Türk dizilerinin en yüksek izlenme oranının olduğu saatlerde yayınlandığını görmekten gurur duyduğunu söyledi.
Bayındır, Türkiye'yi milyonlarca yabancıya tanıtan Türk dizilerinin bulunduğunu da anlattı.
Sanatçı Halit Ergenç de ''Muhteşem Yüzyıl'' dizisine yapılan eleştirilere işaret ederek, ''Eğer bir proje dalında iyiyse, yüzde yüz ilk olduğumuzu söyleyemeyiz ama bu kadar başarı kazanmış bir proje olarak ilkse, muhakkak ki bu kadar çok eleştiriyle ve bazen tahribata varabilecek saldırıyla da karşılaşabilir. Bir televizyon dizisi, insanların kafasında sorular yaratıp, bu sorulara cevap verme isteği uyandırıp, tarihi gerçekleri öğrenmeye yönlendirir'' diye konuştu.
Orta Doğu'da Türk dizilerinin izlenmesinin gurur kaynağı olduğunu vurgulayan Ergenç, ''Uluslararası başarının bu noktaya varacağını düşünmemiştik. Yurt dışına gittiğimizde etkilerini görüyoruz. Komşu ülkeler, bizi yakından takip edip severek izliyor. Arapların da bizi izlemesi çok sevindirici ve doğal bir sonuç. Çok uzun bir dönem aynı toprakları, aynı kültürü paylaşmışız'' dedi.
Törende, konuşmaların ardından Muhteşem Yüzyıl, Kurtlar Vadisi, Kuzey Güney, Ezel, Suskunlar, Binbir Gece, Öyle Bir Geçer Zaman Ki, Yalan Dünya adlı dizilerin yapımcı ve oyuncularına teşekkür plaketi verildi.
Bakan Günay, Kuzey Güney dizisinin yapımcısı ve oyuncularına plaketlerini verirken, Muhteşem Yüzyıl dizisinden Halit Ergenç ve Nur Fettahoğlu da plaketlerini TUROB Başkanı Bayındır'ın elinden aldı.