Türk bankacılığı arzu edilen seviyede değil

BDDK Başkanı Bilgin: Bankacılık sektörü uluslararası ölçekte olmalı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bankacılık anlamında gerekli mesafeye gelindiğini söyleyemeyeceğini ifade ederek, “Bu salondaki ülkeleri temsil eden bankacılarımızın maalesef Türkiye'de, bizim bankalarımızın da bu ülkelerde elle tutulur yatırımı yok” dedi.

Bilgin, “Enhancing Shamgen Banking: Türkiye, Suriye, Lübnan ve Ürdün” konferansının açılışında yaptığı konuşmada, 2023 için bazı hedefler belirlediklerini belirterek, bunların en önemlilerinin 500 milyar dolarlık ihracat, dünyada ilk 10 ekonomi arasına girmek, kişi başına 20 bin doların üzerinde bir gelir ve daha ileri teknoloji ve katma değere sahip bir ekonomi olduğunu söyledi.

Bunun için de Türkiye'nin yıllık en az reel olarak yüzde 5'in üzerinde büyümek zorunda olduğunu ifade eden Bilgin, “Bunu yapamaz mıyız? Elbette yapabiliriz. 2001 yılında Türkiye;de ekonomik kriz yaşandığında tüm bankaların o günkü değeri bugün bir bankamızın değeri kadar. Öyle bir noktaya gelmişiz. Bugün bankacılık sistemimiz 1 trilyon lirayı aşmış. Gurur verici.” dedi.

Bu noktada, salondaki dostlarının Türkiye'deki uzun vadeli sermaye yatırımlarıyla Türk bankalarının o ülkelerdeki yatırımlarının önemli katkı sağlayacağını ifade eden Bilgin, bu sinerjiyi bir bütün olarak düşündüklerini kaydetti.

Türk bankacılığı fena sınav vermedi

Bilgin, 2008'de başlayan global krizde Türk bankacılık siteminin fena bir imtihan vermediğini, sakin davrandığını, fonksiyonlarını devam ettirdiğini, karlılığını koruduğunu ve sermayesini güçlü tutmaya devam ettiğini söyledi.

En şiddetli, en kötü senaryoların yer aldığı stres testinin de bu nedenle Türk bankacılık sistemi üzerinde yapıldığı, krizin en sert aylarında takibe dönüşüm oranının yüzde 5,4, sermaye yeterlilik rasyosunun da ortalama yüzde 20;ler düzeyinde kaldığını belirten Bilgin, tüm ülkenin bu başarıdan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Bilgin, bu hedefleri konuşurken, bu konferanslarla belli bir mesafe alındığını,  karşılıklı işbirliği anlaşmaları imzalandığını ve bazı aksiyonların yerine getirildiğini vurguladı.

 Tevfik Bilgin sözlerini şöyle tamamladı.

“Ancak bankacılık anlamında ben gerekli mesafeye geldiğimizi söyleyemem” diyen Bilgin, “Bu salondaki ülkeleri temsil eden bankacılarımızın maalesef Türkiye'de, bizim bankalarımızın da bu ülkelerde elle tutulur yatırımı yok.” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir