Türk bilim adamları 3 yeni canlı türü buldu
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri suda yaşayan 3 yeni canlı türünü bilim dünyasına kazandırdı.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İZMİR - Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri suda yaşayan 3 yeni canlı türü bularak bilim dünyasına kazandırdı.
EÜ Su Ürünleri Fakültesi İç Sular Biyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Özbek, son 7 yılda dünyada ilk kez karşılaşılan 35 yeni canlı türünü tanımladıklarını belirtti.
Son olarak Kütahya, Zonguldak ve Bartın'daki su kaynaklarında ve mağaradaki sularda araştırma yaptıklarını ve kabuklular cinsinden 3 yeni canlı türüne rastladıklarını anlatan Özbek, çalışmalarına ilişkin bilimsel dergilerde makaleler yayımlandığını dile getirdi.
Türk bilim adamlarının isimleri verildi
Prof. Özbek, yeni canlı türlerine Gammarus Katagani, Gammarus Obruki ve Gammarus Baysali isimlerini verdiklerini açıkladı.
Bulunan canlılara üniversite öğretim üyelerinden Prof. Dr. Tuncay Katağan'a izafeten "Gammarus Katagani", OBRUK Araştırma Grubu'nu çağrıştırmak üzere "Gammarus Obruki" ve Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Kurucusu İzzet Baysal'dan esinlenerek "Gammarus Baysali" adını verdiklerini dile getiren Özbek, yeni canlı türlerinin yüzyıllar boyunca Türk bilim adamlarının ismiyle anılacağını ve bunun Türk araştırmacılar için gurur kaynağı olduğunu dile getirdi.
Balinaların besin kaynağı
Prof. Dr. Murat Özbek, Gammarus Katagani, Gammarus Obruki ve Gammarus Obruki'nin akrabalarının önemli protein kaynağı olduğunu, balinalar tarafından tüketildiğini, alabalıklar için önemli besinler arasında sayıldıklarını söyledi.
Yeni canlı türlerinin dünyada 200'e yakın akrabasının olduğunu ve bazı türlerin Avrupa mutfaklarında da kullanıldığını anlatan Özbek, "Benzer kabuklular Avrupa'da sotelenerek tüketiliyor" dedi.
Türk bilim adamlarının çalışmalarının uluslararası platformda da izlendiğini söyleyen Murat Özbek, "Özellikle Şili, Brezilya ve Almanya'dan bilim adamlarının araştırmalarımızı dikkatle incelediğini biliyoruz" diye konuştu.