”Türk-Bulgar dostluğunun devam etmesi her iki ülkenin de yararına”

Bakan Davutoğlu, Bulgaristan'ın Türkiye'den göç eden Bulgarların mal ve mülkleri için tazminat talebinde bulunacağı yönündeki haberleri değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bulgaristan'ın Türkiye'den göç eden Bulgarların Türkiye'de bırakmak zorunda kaldıkları mal ve mülkleri için tazminat talebinde bulunacağı yönündeki haberler üzerine, "tarihte yaşananların tek taraflı göç şeklinde cereyan etmediğini" söyledi. Davutoğlu, Türk-Bulgar dostluğunun devam etmesinin her iki ülkenin de yararına olduğunu belirtti.

Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ile görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, Bulgar ve Türk basınına yansıyan tazminat talebi haberlerine ilişkin soruları yanıtladı.

Davutoğlu, Türkiye'nin bütün komşu ülkelerle çok yakın işbirliği ve tam bir entegrasyon ilişkisi içinde olmak istediğini söyleyerek, Türkiye-Bulgaristan ilişkilerinin de Soğuk Savaş sonrasında bölgede model olacak kadar iyi geliştiğini kaydetti. Bu işbirliğinin hem Türkiye, hem de Bulgaristan'ın çıkarlarına göre seyrettiğini ve Balkanlar'da çok iyi bir örnek oluşturduğunu belirten Davutoğlu, iki ülke ilişkilerinin birçok krizin olduğu dönemde dahi bir istikrar içinde bulunduğunu bildirdi.

Bulgaristan'da seçimlerden sonra yeni bir hükümet kurulduğunu, yeni Başbakan Boyko Borisov ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın telefon görüşmesinde bulunduğunu ve Erdoğan'ın Borisov'u tebrik ettiğini hatırlatan Davutoğlu, kendisinin de Bulgaristan Dışişleri Bakanı Rumyana Jeleva'yla birçok vesileyle görüştüğünü ve bütün bu görüşmelerin karşılıklı anlayış içinde geliştiğini kaydetti. Bulgaristan başbakanının yakında Türkiye'yi ziyaret etmesinin de beklendiğini söyleyen Davutoğlu, bundan sonra da ilişkilerin bu anlayış içinde gelişeceğini belirtti.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O açıklama konusunda ise tarihte yaşananlar tek taraflı göç şeklinde cereyan etmemiştir. Bulgaristan'dan Türkiye'ye o dönemde göç etmek zorunda kalan 2 milyona yakın Türk olmuştur. Dolayısıyla bu tarihi konuların tartışmaya açılması, tabii bütün kapsamıyla tartışmaya açılmasını gerektirir ki bu bu bizim açımızdan, bugünkü ilişkilerin doğal seyri açısından, aslında bu tartışmaların çok rasyonel zeminde yapılması icap eder ve daha önce bu konular iki ülke arasında görüşüldü. Ancak bu çerçevede değil, karşılıklı vakıflar, karşılıklı göç dolayısıyla ortaya çıkan durumlar, Türkiye bu konuda her zaman bir işbirliği anlayışı içinde olmuştur. Ancak Türk-Bulgar dostluğunun devam etmesi, her iki ülkenin de yararınadır. Bu dostluğu zedeleyecek açıklamalardan kaçınmakta büyük fayda bulunmaktadır. Bundan sonra da her konuda Bulgar komşularımızla işbirliğini geliştirecek her türlü çalışmayı yapmaya devam edeceğiz."

"Bize ulaşmış resmi girişim yok"

Bakan Davutoğlu, aynı konudaki bir başka soru üzerine de bu konunun ve iki ülke ilişkilerinin basın önünde daha fazla konuşulmasını doğru bulmadığını söyleyerek, "Bize şu ana kadar ulaşmış herhangi bir resmi girişim yoktur. Böyle bir şey söz konusu değildir. Dediğim gibi, Türk-Bulgar ilişkilerinin çok güzel örnek bir ilişki olarak devamında her iki ülkenin de menfaati bulunuyor. Bu soruya sadece basında yer aldığı için yanıt verdim. Bu konuları komşu ülkeler arasında konuşulacak platformlar bellidir, resmi girişim söz konusu olmamıştır."

Bulgaristan'ın 1913 yılından sonra Türkiye'den göç eden Bulgarların Türkiye'de bırakmak zorunda kaldıkları mal ve mülkleri için 10 milyar dolar tazminat ödenmesi için resmi başvuruya hazırlandığı belirtilmişti. Yurtdışındaki Bulgarlardan sorumlu Devlet Bakanı Bojidar Dimitrov, Bulgar basınına yaptığı açıklamada, tazminatın ödenmemesi durumunda "Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinin Bulgaristan tarafından engelleneceğinin" sinyalini vermişti.

Türkiye ile Brezilya anlaştı

Davutoğlu, Türkiye ile Brezilya arasında bir stratejik işbirliği eylem planı oluşturulması üzerinde anlaştıklarını söyledi.

Davutoğlu, Türkiye ile Brezilya arasında hiçbir siyasi ve ekonomik sorun bulunmadığını, gittikçe artan ekonomik ilişkilerin söz konusu olduğunu belirtti.

Kültürel alanda akademik çalışmalara ağırlık vereceklerini kaydeden Davutoğlu, genç diplomatların karşılıklı eğitim konusunda da çalışmaların artırılacağını ifade etti.

Konuk bakan Amorim

Ziyaretinin Karma Ekonomik Komisyonu çerçevesinde planlandığını, ancak sonradan siyasi görüşmeleri de eklediklerini belirten Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim, bundan dolayı da Davutoğlu'na teşekkür etti. 

Amorim, Türkiye ile Brezilya'nın BM Güvenlik Konseyi ve birçok kuruluşta önemli roller oynadıklarını söyledi. Görüşmelerde iki ülke arasında stratejik diyaloğun geliştirilmesi, ekonomik çıkarlar ve ayrıca ortak siyasi diyaloğun pekiştirilmesi için neler yapılacağını ele aldıklarını bildiren Amorim, dünyanın zaman zaman bazı aşırı görüşlerin  egemenliği altında olabildiğini, Türkiye ile Brezilya'nın bu durumlarda anlaşmazlıkların iki tarafını da görebilme yeteneğine sahip olduğunu, iki ülkenin böyle ortak bir yaklaşımı bulunduğunu bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Brezilya'yı ziyaret edeceğini belirten Amorim, Erdoğan'ın Medeniyetler İttifakı çerçevesinde düzenlenecek olan foruma katılacağını, ayrıca ikili görüşmeler yapacağını ve iş adamlarının da toplantılar düzenleyeceğini bildirdi.