Türk ekonomisi dış şoklara açık

Wall Street Journal, "Türkiye'nin ticaret açığı, dış şoklara açık bırakan bir dengesizliği ortaya çıkardı" ifadelerine yer verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Wall Street Journal gazetesinde, "Türkiye'nin ticaret açığının, Ekim ayında keskin biçimde genişleyerek bu yükselen ekonominin büyümesine vurgu yapsa da dış şoklara açık bırakan bir dengesizliği de ortaya çıkardığı" kaydedildi.

Haberde, artan ticaret açığının Türkiye'nin güçlü tüketime dayalı ekonomik büyümesini yansıttığı belirtilirken, ekonomistlerin yine de, ihracattaki büyüme makul bir seviyede gidip, ithalattaki artış sürerken, ticaret açığı ile cari işlemler açığının daha da genişleyebileceği uyarısında bulunduğu ifade edildi.

Bazı ekonomistlerin, ithalat ve iç talebe aşırı bağımlılığın, Türkiye için büyük bir risk oluşturduğu görüşünü savunduğu belirtilen haberde, filizlenen cari işlem açığının, değişken sıcak para veya spekülatif yatırımlar tarafından finanse edildiği kaydedildi.

Haberde, bazı ekonomistlerin, yatırımcıların yükselmekte olan pazarlardan uzaklaşıp, Amerikan doları veya altın gibi güvenli alanlara kayması durumunda, sıcak paranın, Türkiye'nin cari açığının fonlanmasındaki önemli rolünün, tehlike işareti anlamına geldiğini belirttiğine dikkat çekildi.

Gazetede, "Türkiye'nin ticaret açığının, Ekim ayında keskin biçimde genişleyerek, yükselen ekonominin büyümesine vurgu yapsa da dış şoklara açık bırakan bir dengesizliği de ortaya çıkardığı" yorumunda bulunuldu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir