“Türk firmaları Kazakistan’da daha büyük işlere imza atacak”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nazarbayev'e Türk firmalara gösterdiği itimat dolayısıyla teşekkür ederek, Türk firmalarının önümüzdeki dönemde de Kazakistan'ın kalkınması için daha büyük işlere de imzalarını atacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Akorda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirdikleri baş başa görüşme ve heyetler arası çalışma yemeğinin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi.

"Türk dünyasının Aksakalı Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev'in daveti üzerine buradayız." ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, EXPO toplantısı ve İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi dolayısıyla Astana'nın hareketli günler geçirdiğini belirtti.

Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin 2009 yılında stratejik ortaklık seviyesine çıkarıldığını, 2012 yılında ise bunu Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'ni ihdas ederek kurumsal bir mekanizmaya kavuşturduklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kazakistan, Orta Asya'da ekonomik ve ticari iş birliğimiz bakımından önem ve öncelik verdiğimiz bir ülke" ifadesini kullandı.

Türk firmalarının da başarı grafiklerini yükselterek bu güvene layık bir performans sergilediklerine inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnşallah önümüzdeki dönemde Türk firmaları, Kazakistan'ın kalkınması için daha büyük işlere de imzalarını atacaklar." dedi.

Görüşmelerinde bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Erdoğan, "Diplomatik ilişkilerimizin 25. yılında adeta zirve yapan bu dayanışmamızı çok daha ilerilere taşımanın arzu ve gayreti içerisinde olacağız. Genel olarak benzer görüşleri paylaştığımızı memnuniyetle gördüm." diye konuştu.

Kazakistan'ın uluslararası başarılarının bunlarla sınırlı olmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye barış görüşmeleri şu anda Astana'da yapılmaktadır. Az önce Zat-ı Devletlerinin de ifade ettikleri gibi ayın 14'ünde burada şu ana kadar yapılan çalışmaların zirvesi mesabesinde yine bir buluşma gerçekleşecek." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilen ilk Orta Asya ülkesi olduğunu anımsatarak, şunları söyledi:

"Tüm bu gelişmeler Kazakistan'ın artan bölgesel ve küresel önemine işaret ediyor. Kazakistan'ın bu kazanımları bizleri de ziyadesiyle sevindiriyor. Diğer yandan Kazakistan'ın dünyanın rekabet gücü en yüksek 50 ülkesi arasına girme hedefine ulaşacağına inanıyorum. 2050 stratejisi ve 'Nurlu Yol Programı'nın başarılı olacağından eminim. Bu kapsamda Kazakistan'a her alanda yardımcı olmaya hazırız."

Kazakistan ile Türkiye'nin uluslararası ve bölgesel teşkilatlarda da verimli bir iş birliği içerisinde bulunduklarını bildiren Erdoğan, "Kuruluşuna beraber öncülük ettiğimiz Türk Konseyi'nin, tüm üye ülkelerin çabalarıyla bölgemiz için yararlı projeler gerçekleştireceğine inanıyorum. Türk Konseyi'nin önümüzdeki dönemde yeni üyelerle genişlemesini de arzu ediyorum." değerlendirmesini yaptı.

İmzalanan protokoller ve mutabakat zaptı

Basın toplantısı öncesinde iki Cumhurbaşkanı'nın huzurunda iki ülke arasındaki protokoller ve mutabakat zabıtları imzalandı.

Basın toplantısı öncesinde iki Cumhurbaşkanı'nın huzurunda iki ülke arasındaki protokoller ve mutabakat zabıtları imzalandı.

"Türkiye-Kazakistan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu Onuncu Dönem Toplantısı Protokolü", Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ile Kazakistan Başbakan Birinci Yardımcısı Askar Mamin tarafından imzalandı.

"Türki̇ye Cumhuri̇yeti̇ Cumhurbaşkanı i̇le Kazakistan Cumhuri̇yeti Cumhurbaşkanı himayeleri̇nde oluşturulan 'Yeni Sinerji-Ortak Ekonomi̇ Programı' 2017-2020 Dönemi̇ Eylem Planı Protokolü"nü ise Ekonomi Bakanı Ni̇hat Zeybekci̇ ile Kazaki̇stan Yatırım ve Kalkınma Bakanı Jeni̇s Kasımbek imzaladı.

"Büyük Almatı Çevre Yolu İnşaası ve İşletmesi ile ilgili Alsim Alarko, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Kazakistan Cumhuriyeti Yatırım ve Kalkınma Bakanlığı Arasındaki Mutabakat Zaptı"na Alsim Alarko Başkanı Ayhan Yavrucu ile Kazaki̇stan Yatırım ve Kalkınma Bakanı Jeni̇s Kasımbek, imza attı.

Nazarbayev : Görüşmede önemli anlaşmalar sağlandıNazarbayev : Görüşmede önemli anlaşmalar sağlandı