Türk ihracatçıların gözü Endonezya'da

Endonezya pazarı 240 milyonluk nüfusuyla Türk ihracatçıların iştahını kabartıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CAKARTA - İstanbul İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen "Türk İhraç Ürünleri Fuarı" açıldı.

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bu yıl ikinci kez kapılarını açan fuara, Türkiye'den 33 firma katılıyor.

İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanı Zekeriya Mete, fuara ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, 240 milyon nüfusa sahip Endonezya pazarının önemine işaret ederek, ihracatçıların iki-üç yıldan bu yana bu ülkeyi araştırdığını anlattı.

Fuara ağırlıklı olarak un, çikolata, şekerleme  ve kuruyemiş sektörlerinden firmaların katıldığını belirten Mete, bu sektörlerin yanı sıra temizlik ürünleri ve fırın imalatı yapan firmaların da fuarda yer aldığını söyledi.

Endonezya'da hala gümrük duvarlarının bulunduğunu anımsatan Mete, "Biz serbest ticaret anlaşması yapılması için ciddi şekilde baskı yapıyoruz. Ancak bu konuda maalesef bir gelişme kaydedilemedi" dedi.

Verilecek karşılıklı tavizlerle ticaret hacminin iki ülke çıkarına da artabileceğine işaret eden Mete, Endonezya'nın artık Çin'den gelen ürünleri istemediğini anlattı.

Türkiye'nin Endonezya'ya 250-300 milyon dolar ihracatının bulunduğunu, ancak bunun yeterli olmadığını dile getiren Mete, "Biz bu pazara müslüman kimliğimizle birlikte daha rahat girebiliriz. Ancak ülkeler arasında çeşitli bürokratik engeller mevcut" dedi.

Çikolata ve şekerlemenin hammaddelerinin bu ülkede olduğunu, ancak Türk firmalarının yine de pazara girdiğinde mal satabileceğini belirten Mete, Türkiye'de şekeri dünya piyasalarından yüksek fiyata aldıklarını ancak buna rağmen rekabetçi olabildiklerini anlattı.

Herkes bu pazara girmeye çalışıyor

Endonezya nüfusunun yüzde 6-7'sinin zengin insanlardan oluştuğunu ifade eden Mete, "Bunu gözönüne aldığımızda bu ülkede iş yapamamak gibi bir durum sözkonusu değil" dedi.

Zekeriya Mete, bütün ihracatçıların bu pazarda var olabilme çabasına tanık olduklarını ve fuara diğer birlikleri de davet ettiklerini ancak olumlu sonuç alamadıklarını anlattı. Mete, "Şimdi duyuyoruz herkes bu pazara girebilmek için, fuar yapabilmek için araştırıyor" dedi.

En rekabetçi ürün un

Türkiye'nin Endonezya pazarında en rekabetçi ürünün un olduğunu bildiren Mete, Türkiye'nin unda bu pazarda 1 numara olduğunu söyledi.

Endonezya'nın kolay bir ülke olmadığını, firmaların burada da çeşitli zorluklarla karşılaştıklarını anlatan Mete, "Bunları nasıl çözebiliriz ona bakıyoruz. Sonrasında yatırımların gelişeceğine inanıyoruz. Bu ülke ile ilişkilerini geliştiren birçok firma var. Bu dönüşüm ile birlikte ticari ilişkilerimiz de gelişecek" diye konuştu.

Çikolatanın maliyetinde yüzde 25 indirim sağlanabilir

Endonezyalı firmaların, çikolatanın hammaddesini ayrı ayrı satın alan Türk firmalarına bir teklifte bulunduğunu ve bu ürünleri Endonezya'da yapacakları bir yatırımla karışım halinde Türkiye'ye satabileceklerini söylediklerini anlatan Mete, firmaların bu yolla maliyetlerinde yüzde 25'ler düzeyinde avantaj elde edebileceklerinin görüldüğünü, Türk şirketlerinin bunu değerlendirebileceğini anlattı.

Türk ürünlerine yabancı pazarlarda ilginin arttığını da söyleyen Mete, helal sertifikalı ürünlerin Endonezya gibi ülkelerde Türkiye için avantaj olabildiğine dikkati çekti.

Bu konularda ilginizi çekebilir