Türk-İş bin 25 lira istiyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı çıkışında sendika temsilcileri öngörülerini açıkladılar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
 
ANKARA - Türk-İş Genel Sekreteri Ramazan Ağar, "Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıklamış olduğu bin 25 lira, bir işçinin geçinebileceği bir rakam. En kötü şartlarda bunun üzerinde duruyoruz ve bunun dışında da herhangi bir talebimiz yok" dedi.
Ağar, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 3 toplantıda da asgari ücrete ilişkin rakamsal anlamda herhangi bir teklif gelmediğini söyledi.
Asgari ücrete yapılacak zam oranına ilişkin bir mutabakat sağlanmadığını belirten Ağar, "Önümüzdeki hafta çarşamba günü saat 11.00'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılacak toplantıda bunun daha net şekilde gündeme gelmesi, konuşulması gerektiğini tartıştık. Bunları da Türk-İş yönetimiyle tartışarak, daha net bir konuya gelineceğini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
TÜİK'in "bir işçinin geçinebilmesi için eline geçmesi gereken net ücreti" kasım ayı itibarıyla bin 25 lira hesapladığını ve buna ilişkin raporu Komisyon'a sunduğunu anlatan Ağar, TÜİK'in raporuyla ilgili tartışmalar yaşandığını anlattı.
Türk-İş olarak asgari ücrete yapılacak zam oranına ilişkin herhangi bir rakam söylemediklerini belirten Ağar, "TÜİK'in açıklamış olduğu bin 25 lira. Yani bir işçinin geçinebileceği bir rakam bu. En kötü şartlarda bunun üzerinde duruyoruz. Bunun dışında da herhangi bir talebimiz yok" dedi.
Ağar, Türk-İş olarak tüm işçileri "ağır" olarak nitelendirdiklerini ifade ederek, bin 25 lira aldığı takdirde bir işçinin geçinebildiğini dile getirdi. Ağar, "Biz de bunun etrafında tartıştık. Hükümetimiz de dinledi. Hükümetimizin yetkilisi komisyon başkanımız Çalışma Genel Müdürümüz de tartışmalarımızı bakanımıza aktaracak. Dolayısıyla önümüzdeki çarşamba bu konuları netleştireceğiz" diye konuştu.
 
"En ağıra göre asgari ücreti belirlemenin akılcı olması mümkün değil"
 
TİSK İşveren Heyeti Başkanı Metin Demir, Avrupa ve Amerika'da ekonomik kriz yaşandığını; Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde ise siyasi istikrarsızlık olduğunu belirterek, Türkiye'nin ihracat pazarının bu bölgelerde bulunduğunu dile getirdi. Demir, Türkiye'nin bu ülkelerden ayrışmasının en önemli sebebinin hükümetin sıkı mali politikası olduğunu ifade etti.
İşveren tarafının Hükümet'in "sıkı mali politikası"nın sürdürülebilir olmasını önemsediğini anlatan Demir, 2013 ve 2014'ün ekonomik anlamda zor yıllar olacağını savundu.
Asgari ücrette sadece bir işçinin ücretinin sağlıklı ve duyarlı şekilde belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Demir, "Bunun için bugün gerçekten sıkı bir toplantı oldu" dedi.
Demir, toplantıda Ekonomi, Kalkınma ve Maliye bakanlıkları ile TÜİK'in çalışma ve raporlarını incelediklerini söyleyerek, asgari ücret için somut önerilere henüz geçemediklerini ifade etti. Demir, şunları söyledi:
"Önümüzdeki hafta çarşamba günü daha rakamsal boyutlara gelinecektir. Bin 25 rakamı TÜİK'in ağır işçiler için belirlediği ve geçinebilecekleri bir rakam. TÜİK'in belirlediği 3 rakam var. Hafif, orta ve ağır. Türk-İş de en ağırı söylüyor. 880 liradan başlayan, 928 lira orta ve bin 25 lira en ağır. En ağıra göre asgari ücreti belirlemek akılcı değil. Çünkü biz burada asgariyi belirliyoruz. Ağır işçinin durumuna göre asgariyi belirlersek sağlıklı sonuca gidemeyiz."