Türk Lirası para reformunu tamamlıyor

Merkez Bankası Başkanı Durmuş, Türk Lirası'nın önündeki ''yeni'' ibaresini kaldırarak, para reformunu tamamlayacaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - Türkiye ile aynı para birimini kullanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de (KKTC), Türkiye ile birlikte 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren Türk Lirası'nın önündeki ''yeni'' ibaresi kaldırılacak.

KKTC Merkez Bankası, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın da katılımı ile ''Yeni Türk Lirası'ndan Türk Lirası'na Geçiş'' konulu toplantı düzenledi. Yakın Doğu Üniversitesi, (YDÜ) Büyük Kütüphane'de düzenlenen toplantıya, KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin de katıldı.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, toplantıda yaptığı sunumda, 1 Ocak 2009'da tedavüle sunulacak Türk Lirası banknot ve madeni paraları, Türk Lirası'na geçiş süreci, banknotların görsel ve güvenlik önlemleri, madeni paralar ve özellikleri ile banknotların arka yüzlerinde yer alan şahsiyetlerle ilgili detaylı bilgi verdi.

Türkiye'de 30 yıl boyunca yüksel enflasyon yaşandığını ve bunun, bazı ekonomik değerlerin milyarlar, trilyonlar, hatta katrilyonlarla ifade edilmesine neden olduğunu anlatan Yılmaz, bu süreçte dünyadaki en büyük kupürlü banknotun, 20 milyon TL olarak, Türkiye'de kullanıldığını ve bunun paranın itibarını olumsuz etkilediğini kaydetti. Yılmaz, bol sıfırlı rakamların muhasebe ve istatistik kayıtlarında, bilgi işlem programlarında ve ödeme sistemlerinde sorun yarattığını söyledi. Uzun yıllar hayal edilmesine rağmen, uygun ekonomik koşullar yerine getirilemediği için paradaki bol sıfırdan kurtulunamadığını kaydeden Durmuş Yılmaz, enflasyonla mücadeledeki kararlılığın gerekli şartları oluşturduğunu anlattı.

Yılmaz, ''1 Ocak 2005'te tarihi bir reforma imza atarak paradan altı sıfırı kaldırdıklarını ve Yeni Türk Lirası'na geçişi başarıyla gerçekleştirdiklerini'' belirterek, bu değişimin iki aşamalı bir reformun ilk adımı olduğunu, şimdi para reformunun ikinci ve nihai aşamasına gelindiğini söyledi. Yılmaz, ''para birimimize geçici olarak eklediğimiz 'yeni' ibaresini 1 Ocak 2009 tarihinde kaldırıyor, paramızın asli ve geleneksel adı olan 'Türk Lirası'na geri dönüyoruz. Böylece, para reformumuzu tamamlamış olacağız'' dedi. Yılmaz, Türkiye ve KKTC'de Türk Lirası banknot ve madeni paraların tanıtımı için, kamu ve özel sektörde hizmet veren tüm kurum ve kuruluşların desteğini beklediklerini belirti. Yılmaz, ''paranın ulusal değer olduğunu ve özenli kullanılması gerektiğini'' de hatırlattı.

Soyer: Bir paradan sıfır atılması müthiş bir operasyon

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer de, bir paradan çok sıfır atılmasının ''müthiş bir operasyon'' olduğunu ifade ederek, bu operasyonun bir ulusun, bir devletin çok büyük öz verisi ve akıl dolu siyasetinin sonucu olduğunu kaydetti. Türkiye'nin, mali krizlerin yarattığı sonuçlardan kurtulan operasyonlar gerçekleştirdiğini ve ekonomik büyümeyi yakaladığını anlatan Soyer, KKTC olarak bu süreçten önemli dersler aldıklarını anlattı.

Soyer, özellikle yüksek enflasyonun yarattığı acı yıkımlar yaşadıklarını ifade ederek, KKTC'nin mali disiplinini yerine oturttuğunu ve dünya ile ekonomik bütünleşme yönünde, ekonomik istikrarı hedefleyen bir süreç içine girdiğini kaydetti.

Ülke ekonomisinde önemli gelişmeler meydana geldiğini dile getiren Soyer, dünyada ekonomik kriz yaşandığını, Türkiye ve KKTC'nin, mali piyasalar açısından aldığı tedbirlerle, önemli bir avantaj elde edeceğini söyledi. Soyer, krizin paniğe kapılmadan karşılanması gerektiğini sözlerine ekledi. Toplantıda, Merkez Bankası Başkanı Ahmet Tugay da, kısa bir konuşma yaparak, Türk Lirası'nın kullanımıyla ilgili bilgi verdi.