Türk malı çelik boruya Avrupa yolu yeniden açıldı
Geçen yıl mart ayında Avrupa Komisyonu tarafından çelik borulara yönelik açılan anti damping soruşturması, 13 Şubat’ta şikayetçi firmaların şikayetlerini geri almalarıyla Türkiye ve soruşturmayakonu diğer ülkeler adına herhangi bir önlem alınmadan kapatıl
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Özüm ÖRS
ANKARA - Avrupa Komisyonu'nun Türkiye, Ukrayna ve Makedonya menşeli çelik borulara ilişkin açtığı antidamping soruşturması, başvuruda bulunan şirketlerin şikâyetlerini geri çekmesiyle kapandı. Kararı DÜNYA'ya değerlendiren Çelik Boru İmalatçıları Derneği Genel Sekreteri Mehmet Zeren, soruşturma döneminde düşen ithalatın yeniden yükselişe geçmesini beklediğini söyledi.
Avrupa Komisyonu tarafından Türkiye'den ithal çelik borulara yönelik açılan anti damping soruşturmasının sonlandırıldığını kaydeden Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) Genel Sekreteri Mehmet Zeren, "Avrupa Komisyonu yetkililerinin örneklemeye seçilen firmaları yerinde incelediklerini ve bu incelemeler sonucunda, herhangi bir damping bulgusuna rastlanmamasından dolayı şikayetçi firmaların şikayetlerini geri çektiklerini düşünüyoruz. Bu şekilde somut delillere dayanmayan anti damping soruşturmaları hem Avrupa Birliği'ndeki ithalatçıları hem de Türkiye'deki ihracatçı firmaları önemli ölçüde rahatsız ederek iki ülke arasındaki ticareti olumsuz yönde etkiliyor" diye konuştu.
Soruşturma Mart 2012'de açıldı, 13 Şubat 2013'te kapatıldı
Geçtiğimiz yıl mart ayında Avrupa Komisyonu tarafından çelik borulara yönelik açılan anti damping soruşturması, Türkiye ile birlikte Ukrayna ve Makedonya menşeli ürünlerin ithalatını kapsıyordu. 2012 yılında Avrupa Birliği üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını temsil eden 13 Avrupa Birliği üreticisinin şikayeti ile açılan soruşturma, 13 Şubat'ta şikayetçi firmaların şikayetlerini geri almalarıyla Türkiye ve soruşturmaya konu diğer ülkeler adına herhangi bir önlem alınmadan kapatıldı. Daha önce de 2002 ve 2008 yıllarında açılan soruşturmalarda da şikayetçi firmaların şikayetlerini geri çekmesi nedeniyle soruşturmaların önlemsiz olarak kapatıldığını hatırlatan Zeren, bu şekilde somut delillere dayanmayan anti damping soruşturmalarının hem Avrupa Birliği'ndeki ithalatçıları hem de Türkiye'deki ihracatçı firmaları önemli ölçüde rahatsız ederek iki ülke arasındaki ticareti olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.
"Şikayet, soruşturma açılmadan iyice irdelenmeli"
"Şikayet, soruşturma açılmadan iyice irdelenmeli"
Soruşturma sürecinin, Türkiye'deki ihracatçı firmalar için önemli bir maliyet ve zaman kaybı oluşturduğuna dikkat çeken Zeren, sözlerine şöyle devam etti; "Avrupa Komisyonu tarafından ülkemiz aleyhine anti damping soruşturmaları açılmadan önce soruşturmaya konu olan şikayetin iyi bir şekilde irdelenmesi ve somut gerekçelere dayanıp dayanmadığından emin olunması gerekmektedir."
Çelik boru ihracatında AB'nin payı düştü
2012 yılında Türkiye çelik boru ihracatı bir önceki yıla oranla yüzde 15 oranında artarak 1.83 milyon tona yükseldi. Avrupa Birliği'nin ihracattaki payı ise yüzde 45'lerden yüzde 36'ya düştü.
Malezya kapısı yeniden açıldı
Çelik İhracatçıları Birliği(ÇİB), Türk çeliğine Malezya kapısının yeniden açıldığını bildirdi.
Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) açıklamasına göre, 26 Haziran 2012 tarihinde yerli üreticilerini korumak amacıyla Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Güney Kore ve Tayvan'a yönelik "Demir veya Alaşımsız Çelikten Filmaşin" ürünlerine karşı anti-damping soruşturması açan Malezya hükümetinin, Ekonomi Bakanlığı'nın ve dışarıdan alınan yardımların verdiği güçle ÇİB tarafından başlatılan haklı hukuk mücadelesi neticesinde soruşturmayı temelli olarak kaldırdığı bildirildi.
ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci konuya ilişkin açıklamasında, kararın sektör açından sevindirici olduğunu belirterek "Soruşturma nedeniyle kısa süreli kaybettiğimiz pazarı daha güçlü bir şekilde yeniden kazanmış olduk" dedi. Özellikle ülkemiz çelik ürünlerine yönelik olarak benzer korumacı önlemlerin çok ciddi ölçüde arttığını ve son iki yılda 12 ülkenin korumacı önlemlere başvurduğunu kaydeden Ekinci, bu gelişmeler de göz önüne alındığında Malezya'da sağlanan başarının diğer ülkelerdeki çalışmalar için de çok ciddi bir motivasyon kaynağı olduğunu dile getirdi.
Ekinci, Ekonomi Bakanlığı, ÇİB'in ve sektör temsilcilerinin yoğun çabaları ve başarılı hukuksal girişimleri neticesinde, dışarıdan alınan yardımlarla birlikte, başlatılan soruşturmanın Türkiye'nin lehinde sonuçlandığını belirtti.
ÇİB açıklamasında şunlar kaydedildi:
"Alınan bilgi doğrultusunda, Malezya hükümetinin soruşturma başlattığı diğer ülkeler ile ilgili ise 20 Şubat 2013 tarihinden itibaren beş yıl süreyle yüzde 3.03 ile yüzde 25.2 arasında değişen oranlarla damping vergisi uygulanacağı bildirildi."