Türk malı otomobile talip oldu

Merakla beklenen yerli otomobil, Koç Grubu tarafından, Fiat'ın teknolojik desteğiyle üretilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Koç Holding, Bursa'daki Tofaş tesislerinde İtalyan Fiat'ın teknolojik desteğiyle Türk malı otomobili üretecek. Fiat'ın B veya C sınıfındaki platformlarından biri seçilip, Bursa fabrikasında oluşturulacak 200 bin adetlik ek kapasitede üretim gerçekleştirilecek. İlk etapta 500 milyon Euro harcanacak projeyle ilgili ilk prototipler 2013, ilk model ise 2014 yılında piyasaya çıkacak.
Fiat ve Chrysler'in CEO'su Sergio Marchionne, en başından beri kesinlikle 'Türk markalı' otomobil projesinin mümkün olacağını düşündüğünü belirtti. Bu projeyi sahip oldukları alt yapı, bilgi ve teknolojiyi yönlendirerek rahatlıkla geliştirebileceklerini kaydeden Marchionne, şunları söyledi: "Bu konuda ortağımız Koç Holding ve Türk hükümetiyle görüşmelerimiz sürüyor. En kısa zamanda tam çözüm yolunu bulacağız. 'Türk malı' otomobilde anlaşılması gereken konu şu, 'Bir temel altyapınız, tarihiniz ve motorunuz olmadan kağıt üzerindeki bu fikri hayata geçiremezsiniz. Bizim elimizdeki teknoloji ve bilgi birikimi demetiyle çok rahatlıkla yeni bir marka yaratabilirsiniz. İşte bu noktada bizimle çalışmanın yararı bizim bu demete sahip olmamız. Başlangıç için gereken de budur. En kısa zamanda bu yöndeki çalışmalar başlayacaktır."
Bizim için fırsat yaratır 
SERGIO Marchionne, "Türk malı otomobil, Türkiye'de bir takım desteklerle pazarda kendine yer açar. Bizim için de Türk malı otomobil projesi önemli. Çünkü bu markanın uluslararası alanda Türkiye üzerinden dağıtılmasıyla büyüme potansiyeli olacağına ve bizim için de önemli fırsat sunağına inanıyoruz" dedi.
TÜRK malı otomobilin, diğer markalar ve modellerle çakışmaması için DNA'larının farklı olması gerektiğini savunan Sergio Marchionne, şunları söyledi: "Türk markasını çok dikkatli bir şekilde yaratmalıyız. Ortaklarımızla diyaloğumuz devam ediyor. Bu aşamadan itibaren markanın artık Türkiye dışında uluslararası pazarlarda konumlanmasını belirleyip bunların dikkatli bir şekilde etüd edilmesi gerekir. Konuyu Noel öncesinde görüştük bu hafta içinde tekrar ele alacağız."
Tasarım Türkiye'de yapılacak
MARCHIONNE, 'Türk malı oto' için yapabileceklerini şöyle anlattı: "Mevcut bir platformu verip, rahatlıkla bu işi yapabilir ve bu şekilde işin içine dahil oluruz. Biz her türlü desteği verip üretim yollarını açar, başlangıç için gerekeni yaparız. Ama yedek parça tedariği, yan sanayi ve tasarım gibi diğer etkenler tamamen Türkiye'de geliştirilir."
Fiat ile birlikte çalıştıkları projenin detaylarını anlatan Tofaş CEO'su Ali Pandır, aracın Albea'nın yerine geçecek ürün olacağını ve üretimi sona eren bu modelin platformunu paylaşacağını açıkladı. Yerli otomobilin B-C segmentinde yer alacağını belirten Pandır, "Fiat'ın hazır teknolojisini, platformunu kullanacağız. Aracın birden fazla versiyonu olabilir. Albea'nın üretiminin bitiyor olması, Fiat için bir şans yaratacak. Albea'nın segmenti çok güçlü. Yerli otomobil markası, Albea'nın yerini alacağı için Fiat'ın diğer modellerinin önünü kesmeyecek, onlarla rekabet etmeyecek. Yani Fiat'ın pazar payını düşürmeyecek aksine yeni bir pazar yaratacağı için satışlarını artıracak" diye konuştu.
200 bin adetlik üretim
Fiat ile Tofaş'ın üzerinde çalıştığı yerli araç için Bursa fabrikasının yeterli olacağını ifade eden Ali Pandır, projeyle lgili planları şöyle aktardı: "Albea'nın üretimden çıkması Tofaş'a 50 bin adetlik bir yer kazandıracak. Tofaş'ın kapasitesi şu an yıllık 400 bin adet ancak mevcut alan üzerinde 550 bin adede rahat çıkabiliriz. Örneğin yedek parça deposunu dışarı çıkabiliriz. Kuş Serisi'nin hâlâ parçaları, kaputları bile fabrikanın içindeki alanda duruyor. 550 bin adetlik kapasiteyle birlikte, yerli otomobil için 200 bin adetlik üretim hazır hale gelmiş olacak."
Yerli otoya ilişkin detaylar
Fiat'ın B veya C sınıfı platform ve altyapısı kullanılacak.
Motor ve şasisi ilk etapta Fiat'tan gelecek.
Yedek parça tedariki ve tasarım Türkiye'de gerçekleşecek. 
Yatırımın ilk etapta yaklaşık 500 milyon euro olması öngörülüyor. 
İlk prototipin 2013, ilk modelin 2014'te çıkması planlanıyor. 
Fiyatının bugünün koşullarıyla 20-25 bin TL olması hedefleniyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir