”Türk mallarına olağan dışı kontrol uygulanıyor”

İKMİB, Rusya gümrüklerinde son iki haftadır olağan dışı bir kontrol uygulandığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), Rusya gümrüklerinde son iki haftadır Türk mallarına karşı olağan dışı bir kontrol uygulandığını ve Türk ihracatçılarının, mallarını zamanında yerine teslim edemediğini kaydetti.

İKMİB'den yapılan açıklamada, Türk TIR'larının gümrüklerden geçişinin çok daha uzun zaman aldığı ve ihracatçıların pek çok sorunla uğraşmak zorunda kaldıkları vurgulanarak, "İhracatçılarımız, verdikleri taahhütleri zamanında yerine getirememek gibi bir sorunla karşı karşıya bırakılıyor" denildi.

Bu yavaşlatma nedeniyle TIR şoförlerinin bekleme ücreti talebiyle karşı karşıya kaldıklarına da işaret edilen açıklamada, beklemenin kaç gün olacağı belli olmadığı için çıkacak ek masraf konusunda bir tahmin yapılamadığı, bunun sonucunda da müşterin malların yüklenmesini ertelediği kaydedildi. Açıklamada, mallarını ne zaman alacağını bilemeyen firmaların ise başka alternatifler aramaya başladıkları, bu durumun Rusya ile olan ticareti olumsuz etkilemekle birlikte Rusya'ya olan ihracatı da aksattığı vurgulandı.

İKMİB açıklamasında, ihracatçıların, bu sıkıntıların bir an evvel giderilmesi için resmi makamların harekete geçmesini bekledikleri belirtildi.