Türk mucit Fransızları şaşkına çevirdi
Paris'te yaşayan Bahri Cesur, çamaşır makinesi motorundan elektrikli araba yaptı.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
PARİS - Fransa'nın başkenti Paris'te yaşayan Bahri Cesur'un, çamaşır makinesi motoru, elektrik süpürgesi güç ünitesi ve akü bağlayarak yaptığı araç, görenleri şaşkına çeviriyor.
Çamaşır makinesi ve buzdolabı tamircisi olan Cesur, bir arkadaşıyla girdiği iddia üzerine başladığı elektrikli araç projesini AA muhabirine anlattı.
Yaklaşık 100 euroya satın aldığı çalışır durumdaki mikro aracın motorunu sökerek yerine çamaşır makinesi motoru taktığını ve gaz pedalı için de elektrik süpürgesinin güç ünitesini kullandığını belirten Bahri Cesur, tam dolu akülerle iki saate yakın yol gidebildiğini söylüyor.
Cesur, hem arkadaşıyla girdiği kebap" iddiasını kazanmak hem de boş zamanlarını değerlendirmek için 22 yaşındaki oğluyla aracı yaptığını kaydetti. Azami hız sınırı olan 45 kilometreye ulaşabilen aracı bitirdikten sonra internette görüntülerini yayımladığını ve kısa zamanda birçok olumlu tepki aldığını aktaran Cesur, özellikle yürüme engelli bir Fransız'ın Bu tür araçlar bizi daha özgür yapabilir" mesajının kendisini oldukça duygulandırdığını belirtiyor.
Oturduğu mahallede boş zamanlarında, övündüğü icadıyla dolaştığını anlatan Cesur, görenlerin kendisini hayranlık ve şaşkınlıkla izlediğini dile getiriyor.
Sadece arabanın gövdesi için para harcadığını, geri kalan malzemeyi hurda parçalarından toparladığını ifade eden Cesur, "Ben basit bir tamirciyim ama böyle bir arabayı bu kadar ucuza yapabiliyorum. Araba firmaları ve mühendisler neden bu tür arabalar yapıp ucuza satmaz" diyerek otomobil üreticilerinin elde ettiği yüksek karlara göndermede bulunuyor.
Cesur, Türkiye'nin elektrikli araç üreterek dünyaya satabilecek güçte olduğuna inandığını vurgulayarak, "Türkiye;nin bu konuda iyi yerlere gelmesini istiyorum" diyor.
Aracını daha da geliştirmek istediğini söyleyen Cesur, şu an ise, hareket halindeyken aracın önüne ve çeşitli yerlerine konulacak pervaneler ve ek aksamlarla aracın kendini şarj edebilme özelliği üzerinde çalışıyor. Türk mucit, böylelikle aracın sürüş süresini 3 saate çıkarmayı hedefliyor.