Türk mucit oyuncu performansını tablete taşıdı

"Sentio Spor Analitik Platformu'' sisteminin mimarı Serdar Alemdar: ''Sarı kart, kırmızı kart, ofsayt, penaltı gibi kritik pozisyonlar için değişik açılardan bilgiler ve görüntüler sunabiliriz, kritik pozisyonlar için çözüm üretebiliriz''

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - TÜBİTAK'ın desteğiyle ABD'deki Silikon Vadisi'ne giden ''Sentio Spor Analitik Platformu'' sisteminin mimarı Serdar Alemdar, projenin ''gerçek zamanlı veriyi toplayıp analiz ederek saha kenarındaki antrenörün önüne indirebildiğini'' bildirdi.
Boğaziçi Üniversitesi Bilişim Sistemleri Bölümü'nde doktora çalışmalarını yürüten ve aynı zamanda üniversitenin Teknopark'ta kurulan şirketinde ''Sentio Spor Analitik Platformu''nu geliştiren Serdar Alemdar, 19 Mayıs Stadyumu'nda AA muhabirine projeyi uygulamalı olarak anlattı.
 
1-141.jpg
 
''Sentio, gerçek zamanlı olarak veriyi toplayıp, analiz ederek saha kenarındaki antrenörün eline indiren dünyadaki tek çözüm'' diyen Alemdar, Sentio'nun futbol için geliştirildiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:
 
''Futbol sahalarına kurduğumuz 2 basit kamerayla, sahadaki 22 futbolcu, 3 hakem ve topun gerçek zamanlı koordinatlarını topluyoruz ve bunları bulut mimarisinde çalışan analitik platformumuza yönlendiriyoruz. Burada antrenörlerin, seyircilerin, yayıncı kuruluşların ve basın kuruluşlarının ilgi duyacakları belli başlı verileri topluyoruz. Sentio, kim ne kadar mesafe katetmiş, nereden nereye koşmuş, ne kadar sprint atmış, ne kadar yüksek şiddetli koşu yapmış, kim kime ne kadar pas vermiş gibi fiziksel, teknik ve taktik seviyede verileri gerçek zamanlı olarak tablet aracılığıyla antrenörlere maç kenarındayken sunan bir sistem. 1 milyon liralık bir ARGE harcamasıyla yaklaşık 12 ayda hazırladık ve sistem sahalarda kullanılıyor.''
 
[PAGE]
 
Alemdar, 2011'de Boğaziçi Üniversitesi'nde projeyi başlattıklarını ve ilk olarak Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan, ''Tekno Girişim Desteği'' aldıklarını, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen ''Girişimcilik ve Yenilikçilik Eğitim ve Araştırma Faaliyetlerini Destekleme Programı'' kapsamında tekno girişim şirketleri arasından seçilen 10 kişiden biri olarak Silikon Vadisi'ne gittiklerini söyledi.
 
2-137.jpg
 
[PAGE]
 
''Projeyi hayata geçiren, spor ve teknoloji tutkum''
Lisanlı basketbolcu olan ve halen bir takımda oynayan Alemdar, 6 yaşından beri sporun içinde olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
 
3-123.jpg
 
''36 yaşındayım, bir çok spor dalıyla uğraştım. Aynı zamanda 4-5 yıl antrenörlük yaptım, ulusal bir gazetede köşe yazdım, dergi çıkarttım ve bir kulüp yönetiminde bulundum. Sporun içinden geldiğim için, yaklaşık 10 yıldır tasarladığım bir projeydi aslında. Basketbol çok daha sayıya dayalı, ölçülebilir bir oyun. Neden futbola uyarlanmasın, sorusundan çıktık yola. Yaklaşık 16 yıllık da mühendisim. Hayatta 2 şeyden anlıyorum, spor ve teknoloji. Aslında projeyi hayata geçiren, spor ve teknoloji tutkum.''
 
[PAGE]
 
Serdar Alemdar, ''Sentio Spor Analitik Platformu'' kurulumu, çalışma sistemi ve sporseverlere sağlayacağı avantajlar hakkında şu bilgileri verdi:
''Sentio, standart 2 adet gigabit eternet kamerası ve bunları birbirine bağlayan ağ sistemi ile elde edilen HD görüntüleri gerçek zamanlı olarak her 100 milisaniyede işleyen bir dizüstü bilgisayardan oluşuyor. Buradan alınan görüntüler, bilgisayarda işlenerek x-y koordinatları çıkartılıyor. Sentio'nun internet bağlantısı gerekiyor. İnternet bağlantısıyla verileri analitik platformumuza atıyoruz. Sentio, gerçek zamanlı olarak pek çok öngörüsel analiz ve geçmiş tarihli dataya dayalı analizler hesaplanarak yine internet üzerinden maç sırasında saha kenarındaki antrenöre, tribündeki taraftarın cep telefonuna, televizyon başındaki seyircinin mobil uygulamalarına veya bilgisayarlarına bu veriyi sunan bir çözüm. Sistem, ayrıca maçtan sonra hakemlerin değerlendirildiği komitelere, antrenörlerin performansının incelendiği kurullarla paylaşılabilecek veriler de üretmektedir.''
 
4-095.jpg
 
''Kritik pozisyonlar için çözüm üretebiliriz''
 
Alemdar, sistemden elde edilen 2 görüntüyle maçın 3 boyutlu bir yapılanmasını oluşturabileceklerini vurgulayarak, ''Bu 3 boyutlu yapılandırmayla tartışmalı pozisyonlarda, ofsayt çizgisi gibi medyanın ve taraftarın çok ilgi gösterdiği konularda görüntü anlamında destek sağlanabilir. Sentio, tüm sahanın 90 dakika boyunca bütün görüntülerine sahip. Görüntüler analiz edilerek bu olaylar incelenebilir. Sarı kart, kırmızı kart, ofsayt, penaltı gibi kritik pozisyonlar için değişik açılardan bilgiler ve görüntüler sunabiliriz, kritik pozisyonlar için çözüm üretebiliriz. Bu konulardaki talepleri de, hızla hayata geçirebileceğimizi düşünüyoruz'' diye konuştu.
Şu ana kadar Süper Lig maçlarının oynandığı 8 stadyumda çalışmaları tamamladıklarını belirten Alemdar, ''İstanbul, Ankara, Bursa, Manisa ve Gaziantep statlarında testlerimizi tamamladık. Bizim için maça gitmek artık bir iş oldu. Şu anda Türkiye'de hem Süper Lig'in yayıncı kuruluşuyla, hem temel kulüplerimiz ve Milli Takımımızla deneme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gelecek sezondan itibaren de birlikte çalışmalarımıza devam etmeyi bekliyoruz.''
Alemdar, futbolda ve pek çok geleneksel sporda kararların, genelde antrenörlerin veya yöneticilerin fikirlerine dayalı verilerle alındığını savunarak, şunları söyledi:
''Sentio, antrenörlerin verdikleri kararları desteklemek veya kolaylaştırmak anlamında onlara gerçek zamanlı veriler sunuyor. Aynı zamanda sporcuların saha içindeki performansını da ciddi oranda artırıyor. Bir çift gözün kendilerini devamlı izlediğini bilen futbolcular, buna uygun davranıyorlar. Bazen normalde koşmayacakları bir yerde koşuyorlar ve bu biraz takımı ateşliyor.
Bir başka artısı da oluşan datalarla, transfer döneminde antrenörlere bu oyuncu yerine şunu alabilirsin, şu oyuncuyla benzerdir gibi tavsiyelerde bulunabileceğiz. Bu işin de patronu teknik direktör, bu teknolojiyle onların hayatlarını kolaylaştırmak daha doğru kararlar vermelerini sağlamak ve veri toplamak için vakit kaybetmemelerini, vakitlerini veriyi analiz etmeye, maç kazanmaya ve oyuncularını geliştirmeye harcamaları için bir çözüm olacağını düşünüyoruz.''
Serdar Alemdar, ABD'nin spor datası konusunda çok büyük bir pazar olduğuna dikkati çekerek, ''2012'de ABD'd 3 ödül kazandık. ABD Dışişleri Bakanlığı, projemizi en iyi 'Erken Aşama Girişim Programı' olarak seçti. Ama henüz Türkiye'de bu konuyla ilgili bir kulüp başkanıyla konuşmuş değilim. Amerika'da bulunan 3 futbol takımıyla da çalışmaya başladık, kulüp başkanlarıyla iletişim halindeyiz'' dedi.