Türk mühendis Afganistan'da hayatını kaybetti

Afganistan'da faaliyet gösteren özel bir Türk inşaat firmasında görevli mühendis Niyazi Berberoğlu, aracının mayına çarpması sonucu hayatını kaybetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



KABİL - Şirket yetkililerinin verdiği bilgilere göre, Niyazi Berberoğlu ve tercümanı, Kandahar'dan Spin Buldek bölgesinde yapımı devam eden inşaat şantiyesini kontrole gitti. Dönüşte aracın yol kenarına yerleştirilen mayına çarpması sonucu Berberoğlu ve Afgan tercümanı yaşamını yitirdi.

Uzun yıllar Afganistan'da çeşitli projelerde görev yapan Berberoğlu'nun 20 Mart'ta yaşanan olay sonrası başkent Kabil'e getirilen cenazesi, yarın sabah uçakla Türkiye'ye gönderilecek. Denizli doğumlu Berberoğlu'nun İzmir'de defnedileceği bildirildi.

ABD müdahalesi sonrası Taliban, özellikle güney vilayetlerinde sık sık yol kenarına mayın döşeyerek işbirlikçi olmakla suçladığı merkezi hükumete ait askeri araçları hedef alıyor.

Afganistan'ın yeniden inşası kapsamında açılan ihalelere katılan Türk firmaları, genellikle başkent Kabil ve daha az riskli olan kuzey bölgelerde faaliyet gösteriyor.

BM verilerine göre, geçen yıl 868 sivil yol kenarına yerleştirilen patlayıcıların infilak etmesi sonucu hayatını kaybetti. Son 6 yılda yaşanan çatışmalar sırasında hayatını kaybeden sivillerin sayısı ise 15 bine yaklaşmış durumda.

Sovyetler döneminde yerleştirilenler de dahil olmak üzere Afganistan'da halen milyonlarca mayın bulunuyor. Afganistan, dünyada en fazla kara mayını döşeli ülkelerden biri olarak kabul ediliyor.

Afganistan'da yol kenarına yerleştirilen mayının patlaması sonucu hayatını kaybeden Türk mühendis Niyazi Berberoğlu'nun pazartesi günü İzmir'de toprağa verileceği bildirildi.