Türk müteahhitler, 188 milyar dolarlık projeye imza attı

TMB Başkanı Eren, 2010 itibariyle, Türk müteahhitlerin faaliyet gösterdikleri ülke sayısının 89 olduğunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, 2010 sonu itibariyle, Türk müteahhitlerin faaliyet gösterdikleri ülke sayısının 89, yurt dışında gerçekleştirdikleri proje sayısının 5 bin 910, bu projelerin toplam tutarının ise 187,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Erdal Eren, Mövenpick Oteli'nde düzenlenen "Türk Müteahhitlik Sektörünün 2023 Vizyonu" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Engineering News Record (ENR) Dergisi tarafından her yıl yayınlanan "Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi" listesinde Türkiye'nin 33 firma ile yer aldığını belirtti.

Eren, "2010 yılı sonu itibariyle, Türk müteahhitlerin faaliyet gösterdikleri ülke sayısı 89, yurt dışında gerçekleştirdikleri proje sayısı 5910, bu projelerin toplam tutarı ise 187,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. 4 kıtada yaklaşık 90 ülkede iş yaptık. Bunlar çok önemli rakamlar" diye konuştu.

Sazak: Ortadoğu ve Afrika pazarları yükselecek

TMB Yönetim Kurulu Üyesi Emin Sazak da taahhüt sektörünün her açıdan masaya yatırıldığı arama ve karar konferanslarında, yurt dışı müteahhitlikte 2015 yılı iş hacmi hedefinin 50 milyar dolar olarak belirlendiğini bildirdi.

Sektörün yurt dışı ve yurtiçi cirolarını 100'er milyar dolara yükseltmeyi istediğini belirten Sazak, dünyanın ilk 225 firması arasında 40 firma ile yer almak, yurt dışındaki hasılatın Türkiye'ye dönüş miktarını 3 kat artırmanın hedefleri arasında bulunduğunu söyledi.

Sazak, müteahhitlerle yaptıkları beyin fırtınası sonucuna göre ise gelecekte yaşanabilecek olasılıkları şöyle açıkladı:

"Rekabet artmakta, sermaye kapasitesi ve finans kaynakları azalmakta, kar marjları düşmektedir. Bu gelişmeler sektörde iflaslara yol açabilecektir. Pazarda faaliyetler ve hizmetler çeşitlenecek, işletmeciliğe geçiş hız kazanacaktır. Şirket birleşmeleri ve ortaklıklar artacak, alternatif finans modelleri çerçevesinde farklı işbirliği ve ortaklık yapıları gelişecektir. Kurumsallaşma, kalite ve şeffaflık artacak, insan kaynakları gelişecek, yeni mühendislik profili oluşacak, işletmeci-müteahhit tipi çoğalacaktır.

Çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik konuları önem kazanacaktır. Mühendislik ve müşavirlik hizmetlerinin hacmi artacaktır. Yabancı yatırımcılar gelecektir. Çin'e ek olarak Hindistan da önemli bir rakip olacaktır. Ortadoğu ve Afrika pazarları yükselecek, ekonomik güç batıdan doğuya kayacaktır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir