Türk pilot ve yardımcısı kaçırıldı

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Türk pilot ve yardımcısı kaçırıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BEYRUT/ANKARA/İSTANBUL - Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız, bugün sabaha karşı başkent Beyrut'ta Türk pilot ve yardımcısının kaçırıldığını söyledi.

Özyıldız, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, "Aldığımız bilgiye göre, İstanbul'dan Beyrut'a yolcu getiren THY uçağının personelini havalimanından otele götüren servis aracının önü silahlı kişiler tarafından kesiliyor. Silahlı kişiler otobüste bulunan hostesleri indirerek pilot ve yardımcı pilotu kaçırıyor" dedi.

Kaçırılanlar pilot Murat Akpınar ile yardımcısı Murat Ağca

Lübnan güvenlik kaynakları, kaçırılan pilotun Murat Akpınar, yardımcı pilotun ise Murat Ağca olduğunu belirtti.

Türk pilotları kaçıranların 4 kişi olduğu, otobüsteki 7 personele dokunulmadığı öğrenildi.

İmam Rıza'nın Ziyaretçileri" üstlendi

Kendilerini "İmam Rıza'nın Ziyaretçileri" olarak adlandıran grup, Beyrut'ta 2 Türk pilotunun kaçırılması olayını üstlendi.

Grup, Türk pilotlara karşılık Suriye'de rehin tutulan 9 Lübnanlının serbest bırakılması talebinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül: Durumla ilgili temaslara geçildi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Lübnan'da Türk pilotların kaçırılmasıyla ilgili, "Hemen durumla ilgili temaslara geçildi. Dışişleri Bakanımız ilgili konuşması gereken kişilerle konuştu. Ben de tabii Cumhurbaşkanıyla konuşacağım. Çeşitli tahminlerimiz var. Ümit ederim ki kısa süre içerisinde sağ salim kurtarırız" dedi. 

Davutoğlu Meclis Başkanı ile görüştü

Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Lübnan'da Türk pilotların kaçırılmasıyla ilgili Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ve Başbakanı Necip Mikati ile görüştü. 

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Mikati ve Berri, Davutoğlu ile yaptıkları telefon görüşmesinde olayla ilgili üzüntülerini dile getirdi. 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ayrıca, kaçırılan Türk pilotlarla olay sırasında birlikte olan THY mürettebatıyla konuştu.

Öncelikle olayı yaşayan kabin amiri Filiz hanımdan olayla ilgili bilgi aldığını kaydeden Bakan Davutoğlu, "Büyükelçiliğimiz Lübnan makamları ile ilk andan beri iletişim içinde. Lübnan Meclis Başkanı Sayın (Nebih) Berri ve Başbakan Sayın (Necip) Mikati ile görüştüm. Daha önceki örneklere olduğu gibi pilotlarımızı da sağ salim ailelerine kavuşturmak için her türlü gayreti gösteriyoruz" şeklinde konuştu.

Dışişleri'nden açıklama

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Bakanlığımız ve Büyükelçiliğimiz, Lübnan makamlarıyla işbirliği içinde, kaçırılan pilotumuzun ve yardımcısının serbest bırakılmalarını ve yurda dönüşlerini sağlamaya yönelik çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürmektedir. Diğer uçak mürettebatı halen Beyrut'ta Büyükelçiliğimizin gözetiminde ve emniyettedir. Mürettebat en kısa zamanda Türkiye'ye geri getirilecektir" denildi.

Lübnan'a seyahat uyarısı

Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'da iki Türk pilotun kaçırılmasının ardından bu ülkeye yapılacak seyahatlere yönelik yaptığı duyuruda, "Vatandaşlarımızın, mevcut durum ışığında, hayati zaruret arzeden bir gerekçe olmadıkça, Lübnan’a seyahat etmekten kaçınmaları uygun olacaktır" ifadesini kullandı.

Duyuruda, "Halen Lübnan’da bulunan vatandaşlarımızın ise dönebiliyorlarsa Türkiye'ye dönmeleri, kalması gerekenlerin ise şahsi güvenlikleri açısından her türlü tedbiri almaları ve müteyakkız bulunmaları önerilmektedir'' denildi.

Lübnan makamları alarma geçirildi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü ise Lübnan'da kaçırılan Türk pilotlarla ilgili Lübnan makamlarının alarma geçirildiğini belirterek, gereken soruşturmanın yürütüldüğünü söyledi.

Gümrükçü, Lübnan makamlarından konuyla ilgili olarak bilgi talep edildiği ve Lübnanlı yetkililerin Başbakan da dahil olmak üzere her düzeyde alarma geçtiğini söyledi. 

Lübnan Dışişleri Bakanı Şerbil 

Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbil, Türk pilotu ile yardımcısının, başkent Lübnan’daki Refik el-Hariri Uluslararası Havalimanı’na giden yolu üzere kaçırılmalarını "kendilerini şaşırttığını" açıkladı.