Türk sanayisi, hurda bakırın yolunu gözlüyor

Bakır üretiminin tüketimi karşılamadığı Türkiye'de, sanayicilerin Suriye, Irak, Afganistan, Pakistan, Burma, Yemen, Somali, Mısır, Libya, Sudan, Nijerya, Fildişi Sahilleri ve Meksika gibi ülkelerin hurdasına talip olduğu bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 


DENİZLİ - Türk sanayicisinin, Suriye, Irak, Afganistan, Pakistan, Burma, Yemen, Somali, Mısır, Libya, Sudan, Nijerya, Fildişi Sahilleri ve Meksika gibi ülkelerin hurda bakırlarına talip olduğu bildirildi.

Elektriği diğer metaller içinde gümüşten sonra en iyi ileten metal olan, inşaat, ulaşım, kimya sanayi ve kuyumculukta kullanılan bakırın işlenmişi kadar hurdasına da büyük talep var.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de bakır ve demir-çeliğin stratejik ürünler olduğunu söyledi.

Bakırın dünyada borsa malı olarak fiyatlandırıldığını ifade eden Keçeci, "Türkiye'de 1 yılda kullanılan bakır miktarı 400-450 bin ton civarındadır. Üretilen bakır miktarı ise 30-40 bin ton. Türkiye, bu kadar kritik ve stratejik bir ürünü işlerini görebilmek için ikame etmek zorundadır. Bakırda kendi kendine yetmek isteyen Türkiye'de bakır kaynakları bulma konusunda çalışmaları MTA yürütmektedir. Bulunan kaynaklar önümüzdeki yıllarda devreye girdiğinde, bu rakamın artacağını düşünüyoruz" dedi.
     
Bakır hurdası daha çok Irak, İran ve Suriye'de-
    
Türkiye'nin bakır ihtiyacını genel olarak Şili, Rusya, İran, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Zambiya'dan karşıladığı dile getiren Keçeci, şunları kaydetti:
"Bakır ihtiyacının karşılanmasında kaynaklar kadar hurdanın da önemi büyük. Günümüzde bakır hurdası, kaynaklar kadar aranan bir ürün haline gelmiştir. Bakır hurdalarının genelde bulunduğu yerler savaşların, patlamaların yoğun olarak yaşandığı, imar çalışmalarının yoğunlaştığı yerler. Bu kapsamda bakıldığında bakır hurdaları daha çok Irak, İran hatta Suriye gibi ülkelerde bulunuyor. Çünkü bu ülkelerde son zamanlarda çıkan çatışmalar şehirleri alt üst etti. Dolayısıyla da inşaatlardaki demir çelik ürünleri ve kablolar hurdaya çıktı. Onun için bu ülkelerde inanılmaz derecede hem demir çelik hurdası hem de bakır hurdaları bulunmaktadır. Bunların Türkiye'ye getirilmesi ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır."
     
Hurdalar katma değeri artıracak
    
Yurt dışından getirilip Türkiye'de işlenecek bakır ve demir çelik hurdalarının katma değeri artıracağı ön görüsünde bulunan Keçeci, şöyle devam etti:
"Hurdalar, dünya pazarında satış rekabetini artıran çok önemli kaynaklardır. Ama bundan 3-5 yıl önce bir demir çelik hurdasının içerisinden çıkan bir bomba dolayısıyla riskli görüldü. Bu risk, hem bakır, hem de demir çelik hurdalarının Irak'tan ithalini engelledi. Bu engeller kaldırılabilir. Bizim getirmediğimiz hurdalar, Bender Abbas Limanı'ndan Çin gibi dev ülke gemilerine yüklenip götürülmektedir. Bu Türkiye için önemli bir kayıptır."

Keçeci, hurda bakırın sanayicilerin ortak talebi olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Siyasi iktidarımızın, Ekonomi Bakanlığımız'ın bu konuyu bir kez daha gözden geçirmesi suretiyle kaynak olarak düşündüğümüz bu ülkelerdeki hurda bakırın ithaline izin verilmesini istiyoruz. Hurdaların ülkemize tescil edilmek suretiyle gümrüklerimizden geçirilmesi önemli katkı sağlayacaktır. Önümüzdeki süreçte Suriye, Irak, Afganistan, Pakistan, Burma, Yemen, Somali, Mısır, Libya, Sudan, Nijerya, Fildişi Sahilleri ve Meksika gibi ülkelerin hurda bakırlarını ülkemize getirerek işlemek istiyoruz. Çünkü Türkiye'nin bakır ve kablocuları hurda bakırın yolunu gözlüyor."