”Türk üniversitelerle AB arasında model üzerinde çalışılıyor”

Çelik, projeyle büyük üniversitelerin imkanlarından belli sürelerde de olsa yararlanılmasının amaçlandığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'deki üniversitelerde, Avrupa Birliğinin (AB) Erasmus programı benzeri bir model üzerinde çalışıldığını belirterek, "YÖK'ün bu projesiyle, büyük üniversitelerin imkanlarından belli sürelerde de olsa yararlanılması amaçlanıyor" dedi. 

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, Kayseri'de, "Melikşah Üniversitesi" adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin kanun tasarısının görüşülmesi sırasında konuşan Çelik, Türkiye'de şu anda 94'ü devlet, 33'ü de vakıf olmak üzere toplam 127 üniversitenin bulunduğunu söyledi. 

Çelik, TBMM gündeminde bulunan 3 vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin tasarının yasalaşmasıyla bu sayının 130'a çıkacağını ifade ederek, ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara ve İzmir'de kurulan vakıf üniversitelerinin, Anadolu'ya yayılmasının sevindirici olduğunu bildirdi. 

Bu kapsamda Gaziantep, Kayseri, Malatya ve Adana'da vakıf üniversitesi kurulması için çalışmalar olduğunu, vakıf üniversitesi kurulması için YÖK'e 25 başvuru yapıldığını belirten Çelik, bunların bir paket halinde TBMM'ye getirileceğini söyledi. 

AB'nin Erasmus programı kapsamında, üniversiteler arasında öğretim üyesi ve öğrenci mübadelesi yapıldığını hatırlatan Çelik, şunları kaydetti: 

"Türkiye'deki üniversitelerde de Erasmus benzer bir model üzerinde çalışılıyor. Ulusal Ajanstan buna katkı yapılabilir mi? Bunun araştırması yapıldı. Hukukçular çalışıyor. İlgili taraflar bunun üzerinde çalışıyor. 3 yılını Diyarbakır'daki üniversitede geçiren bir gencimiz, İstanbul Teknik Üniversitesinde niçin bir yılını geçiremesin? Bunun adı tabi 'Erasmus' falan olmayacak, daha yerli bir isim bulunabilir. Böyle bir çalışma yapılıyor. Üniversiteler arasında bu manada hareketliliği sağlamak, bütün tahsil hayatı taşrada geçmiş olan çocukların bu anlamda da olsa büyükşehirle tanışmasını sağlamak, büyük üniversitelerin imkanlarından belli sürelerde de olsa yararlanmalarını sağlamak amacıyla hazırlanan Yüksek Öğretim Kurulunun bir projesi... Bu görüş bizim tarafımızdan da desteklenmektedir." 

 

"Kurucuları Cemaat üyesi"

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, "üniversiteyi kuracak olan Burç Eğitim, Sağlık ve Kültür Vakfı'nın kurucularının, cemaat üyesi oldukları" yönünde bilgilerin bulunduğunu belirterek, "Sayın Bakan, üyelerin cemaat üyesi olması sizin için artı bir değerdir ama CHP için bu eksi bir değer" dedi. 

Bunun üzerine Hüseyin Çelik, Türkiye bir hukuk devleti olduğunu belirtti. Vakıfların nasıl kurulduğu ve nasıl işlediğinin belli olduğuna dikkati çeken Çelik, şöyle devam etti: 

"Buralarda görev alacak insanların kesinlikle sabıkasız olması, yüz kızartıcı suçları olmaması, devlet aleyhine işlenmiş bir suçun faili olmaması, cumhuriyetin temel nitelikleriyle bağdaşmayan kayda geçmiş suçunun olmaması gerekir. Bu vakfın kurucularının isimleri belli. Bu insanların kimi işadamı, kimi akademisyen. 

Dolayısıyla 'Onun bir cemaat bağlantısı var mı?' Biz insanların rüyalarıyla falan ilgilenmiyoruz. Netice itibariyle kimin cemaat bağlantısı var? Buna bakamazsınız ki... O insanların bu memleketin makbul vatandaşları olup olmadıklarını sorgulayacaksak, bunu kağıt üzerinde ve hukuk çerçevesinde yapılmalı." 

Melikşah Üniversitesi

Komisyonda kabul edilen Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Yapısında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısına göre, Kayseri'de, Burç Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından, Yükseköğretim Kanununun vakıf yükseköğretim kurumlarına ilişkin hükümlerine tabi olmak üzere, kamu tüzel kişiliğine sahip "Melikşah Üniversitesi" adıyla bir vakıf üniversitesi kurulacak. 

Üniversite; Fen Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Hukuk Fakültesi ile Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşacak.