Turkcell, hibrit enerjiyle konuşturuyor

THY ile Turkcell, uçakta konuşma için çalışma yaptı fakat 'gürültü' ihtimali endişelendiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - Turkcell, dünyada ilk kez geliştirilen yeni teknoloji sayesinde hem rüzgar hem güneş enerjisi kullanan 22 hibrit baz istasyonuyla elektriğin olmadığı yerlere mobil iletişim hizmeti götürmeye başladı. Bu arada THY'nin uçakta cep telefonu kullanımını, 'gürültüyü kirliliğinden çekindiği için' henüz serbest hale getirmediği ifade edildi.

Turkcell'in Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, İzmir Tike Restoran'da düzenlediği basın toplantısında, Turkcell'in dünyada ilk kez GSM kulelerinde rüzgar türbini kullanılması projesini hayata geçirdiğini, rüzgar ve güneş enerjisiyle çalışan kuleler sayesinde enerji tasarrufunun sağlanmasının yanı sıra kullanıcılara elektriksiz yerlerde de kesintisiz hizmet sunulduğunu söyledi. Terzioğlu, Turkcell'in 217 istasyonunda elektrik ihtiyacının, rüzgar veya güneş enerjisinden biriyle karşılandığını dile getirdi.

Terzioğlu, bu hibrit baz istasyonlarında sadece rüzgar veya güneşin yetmediği durumlarda eksik kalan kısım için şebekeden elektrik alındığını, diğer teknolojide ise enerji azlığı durumunda tüm enerjinin şebekeden karşılandığını anlattı.

Dünyada bu alanda ilk uygulama olan bu istasyonların Turkcell'de çalışan mühendislerin bilgi birikimiyle hayata geçirildiğini ifade eden Terzioğlu, "Şu anda pilot uygulaması yapılan projenin sonuçları alınmaya başlandı. Optimizasyon çalışmalarının ardından uygulama yapılacak baz istasyonu sayılarının giderek artırılması planlanıyor" dedi.

Terzioğlu, Turkcell'in şu anda baz istasyonlarında alternatif enerji kaynaklarıyla üretilen elektrik enerjisiyle yılda ortalama 300 evin yıllık elektrik tüketimini karşılayacak miktarda tasarruf sağlandığını dile getirerek, "Baz istasyonlarında hayata geçirdiğimiz tasarruf yöntemleriyle ilk yıl 10,7 milyon kilovatsaat enerji tasarrufu bekliyoruz. Bu miktar da 4 kişilik bir ailenin 46 bin 521 günlük, yani tam 127 yıllık elektrik tüketimine eşit" diye konuştu.

THY, gürültü kirliliğinden çekiniyor

Gazetecilerin baz istasyonlarının insan sağlığına etkilerine ilişkin sorularına Terzioğlu, baz istasyonlarının insan sağlığına olumsuz etkilerinin bulunmadığı, Türkiye'de dünyada uygulanan en son teknolojilerin kullanıldığı, hatta Türkiye'deki yöntemlerin çok daha iyi olduğu karşılığını verdi.

İzmir'de belediye otobüslerinde cep telefonu kullanımının yasak olduğunun hatırlatılarak, telefonların otobüslerde herhangi bir teknik soruna yol açıp açmadığının sorulması üzerine Terzioğlu, "Kesinlikle öyle bir sorun yok. THY ile uçakta cep telefonu kullanımına yönelik çalışma yaptık. Sistem hazır. Ama THY Yönetim Kurulu uçaktaki herkesin aynı anda telefon görüşmesi yapmasıyla içeride oluşacak gürültüyü hesaba kattığı için bekliyor. Belki zil sesi kapalı, sadece mesajlaşmak şeklinde bir formül bulunabilir. Belediye otobüslerindeki yasaklama da teknik olamaz, çünkü böyle bir sorun yaratmıyor, dolayısıyla teknik değil oluşacak gürültü nedeniyle toplumsal bir karar olabilir" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir