Turkcell, müşterisini sesinden tanıyacak

Turkcell abonelerinin kimlik tanıma işlemleri biyometrik ses tanımayla gerçekleştirilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Speechouse ile Turkcell Global Bilginin hizmete sunduğu 'ses imza' teknolojisi ile Turkcell müşterileri, kimlik tanıma işlemlerini "Turkcell beni sesimden tanır" diyerek yapabilecek.

Speechouse ve Turkcell Global Bilgiden yapılan ortak açıklamada, müşteri kimlik doğrulama süreçlerinde yeni bir yapı oluşturulduğu, Speechouse tarafından uygulamaya alınan sistemle Turkcell abonelerinin kimlik tanıma işlemlerini "Turkcell beni sesimden tanır" şeklindeki biyometrik ses tanımayla gerçekleştirileceği, bu sayede kimlik doğrulama sürecinin 5 saniyeye ineceği belirtildi.

Sesli hizmet sistemleri ve biyometrik ses tanıma alanlarında faaliyet gösteren PerSay'ın çözüm ortağı Speechouse ve Turkcell Grubunun üyesi olan Global Bilginin hizmete sunduğu ses imza onayından geçen müşterilerin, kimlik doğrulaması gerektiren konularda anne kızlık soyadı ya da ek soruları yanıtlamaya gerek duymayacağına dikkat çekilen açıklamada, kişiye özel biyometrik özelliklerin kullanıldığı sistemle kullanıcıların işlemlerini parmak izinde olduğu gibi "güvenli bir şekilde" yerine getirebildiği vurgulandı.

PerSay tarafından geliştirilen ve Türkiye'de Speechouse tarafından uygulanan "ses imza" ile bir Turkcell abonesinin çağrı merkezini aradığında kimlik doğrulama için ilgili birime yönlendirildiği ve bu aşamada, "Turkcell beni sesimden tanır" cümlesini üç defa üst üste söyleyen abonenin ses örneğinin sisteme kaydedildiği belirtilen açıklamada, abonenin müşteri hizmetlerini tekrar aradığında sesinin sisteme kaydedilen sesle karşılaştırılarak kimlik tespiti yapılacağı bildirildi.

Kısa sürede yarım milyon kullanıcıya ulaşıldı

Ortak açıklamada görüşlerine yer verilen Speechouse Üst Yöneticisi (CEO) Tarkan Ersubaşı, ses imza ile Turkcell müşterilerinin "kolaylıkla benimseyebileceği ve yenilikçi bir kimlik doğrulama sistemi" sunduklarını, "Türkiye'de ilk kez uygulanan" bu sistemde konuşanın kimliğini teşhis etmek için sesin biyometrik özelliğinin kullanılmasına dayanan bir teknolojiden yararlandıklarını bildirdi.

Hız ve güvenliği beraberinde getiriyor

Turkcell Global Bilgi Müşteri Çözümleri Müdürü Fahri Arkan da yeni sistemin hız ve güvenliği beraberinde getirdiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Bir yandan daha hızlı ve pratik hizmet verme iddiasını korurken, diğer yandan müşteri bilgilerinin güvenliğini en üst düzeyde tutmamız gerekiyor. Bu sistem ile müşterilerimizin verdikleri bilgilere değil, kim olduklarına bakarak güvenlik sağlamış oluyoruz. Kişiye özel bilgiler bir şekilde başkaları tarafından öğrenilebilir.

Ancak insan sesi tıpkı parmak izi gibi kişiye özeldir. Speechouse işbirliği ile hayata geçirdiğimiz sistemde, müşterilerimiz son derece basit bir yöntemle ve sadece 5 saniyelik bir sürede doğrulama işleminden geçmiş oluyor. Türkiye'de öncü bir servis olması nedeniyle öncelikli olarak sınırlı sayıdaki abonemiz için kullanıma açtığımız sistem, beklentilerimizin ötesinde ilgiyle karşılandı ve kısa süre içinde yarım milyon kullanıcıya ulaştı."

Bu konularda ilginizi çekebilir