Turkcell'den 3. çeyrekte 497 milyon TL kar
En fazla aboneye sahip GSM şirketi Turkcell'in karı geçen yıla oranla yüzde 31,4 gerilerken, bir önceki çeyreğe göre yüzde 27,6 oranında arttı
İSTANBUL - Turkcell yılın üçüncü çeyreğinde 497 milyon TL kar elde etti. En fazla aboneye sahip GSM şirketi Turkcell'in karı, geçen yıla oranla yüzde 31,4 gerilerken, bir önceki çeyreğe göre yüzde 27,6 oranında arttı.
Genel Müdür Süreyya Ciliv, Turkcell'in ortaklık yapısıyla ilgili olarak 15 yıl önce olduğu gibi şimdi de birçok olasılık bulunduğunu, fakat Turkcell'in 'Türkiye'nin Turkcell'i olarak kalmaya devam edeceğini söyledi.
Üçüncü çeyrek sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında verilen bilgilere göre, Turkcell Grup konsolide gelirleri geçen çeyreğe göre yüzde 7,4'lük artışla ve yıllık yüzde 3,7'lik bir azalmayla 2 milyar 368 milyon lira olarak gerçekleşti.
Turkcell Grup'un 3. çeyrekteki AVFÖK (Amortisman-Vergi-Faiz Öncesi Kar) ve net kar rakamları; arabağlantı maliyetlerinde ve iştiraklerin azalan katkısı nedeniyle geçen yılın aynı dönemine göre azaldı.
Turkcell Grup'un dolar bazında gelirleri ise TL'nin ABD Doları karşısında yıllık bazda yüzde 24,7'lik değer kaybetmesi nedeniyle yüzde 22,8 gerileyerek 1 milyar 588 milyon ABD Dolar oldu.
"Ortaklar değişse de Turkcell, Türkiye'nindir"
Ciliv, Turkcell'in 3. çeyrek sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında, gazetecilerin ortaklık yapısının Turkcell'in performansını nasıl etkilediğine ilişkin sorularını yanıtladı. Turkcell'in halka açık bir şirket olduğunu ve hissedarları arasında olaylar olabileceğini ifade eden Ciliv, "Onlar hissedarlar arasındaki olaylardır. Biz yöneticiler olarak kendimizi Türkiye'nin Turkcell'i olarak görüyoruz. O yüzden çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hissedarlar arasındaki olaylar açısından, geçmişte bizim performansımızı etkilemedi, bundan sonra da etkilemeyecek diye düşünüyoruz" dedi.
"Kontrat hisselerin Türk grubu dışında farklı bir gruba geçme olasılığı belirdi. Turkcell'in Türk şirketi olmama durumu, çalışanların moralini ve sizi nasıl etkiler?" sorusu üzerine de Ciliv şunları kaydetti:
"Bundan 15 sene önce de birçok olasılık vardı, şimdi de birçok olasılık var. 10 sene sonra da hisselerin değişmesi konusunda birçok olasılık olacak fakat değişmeyecek bir konu var. Turkcell Türkiye'nin Turkcell'i olarak kalmaya devam edecek. Biz işimizi çok seviyoruz, işimize odaklıyız. Sadece müşterilerimiz değil, bütün milletimize faydalı işler yaptığımızı, fark yarattığımızı düşünüyoruz. O yüzden yola devam..."
Süreyya Ciliv, "İMKB'den çıksa bile mi?" sorusunu ise, "Öyle bir konunun mevzu bahis olduğunu düşünmüyorum" dedi.
"Yönetim kurulunda karar oy birliği ile mi alınıyor?" sorusu üzerine de Ciliv, "Kararlar için değişik şartlar gerekiyor olabilir. Ama genelde kararlar oy birliği ile veriliyor. Belli bir çoğunluk gerekiyor. 7 yönetim kurulu üyesi var, 5'inden olur almak gerekiyor" dedi.
Ekonomideki küçülme, Turkcell'e de yansıdı
Ciliv, Türkiye ekonomisinin 2009'un ilk 6 ayında yüzde 10,6 küçüldüğünü, Turkcell'in de bundan etkilendiğini söyledi.
Turkcell Grup abone sayısının 8 ülkede toplam 61,8 milyon olduğunu ifade eden Ciliv, ilk 9 ayda Turkcell'in 1,55 milyar lira yatırım yaptığını, Turkcell'in hem çağrı merkezlerinde hem bayi kanalındaki hizmetlerinde bir numara olmayı devam ettirdiğini kaydetti.
2009'un üçüncü çeyreğini 36 milyon abone ile bitirdiklerini bildiren Ciliv, 2008'in üçüncü çeyreğindeki abone sayısının 36,3 milyon olduğunu, toplam abone sayısında geçen seneye göre çok küçük düşüş olduğunu söyledi.
Süreyya Ciliv, ''Faturalı abone oranımız yüzde 20'den yüzde 25'e yükseldi. 2009'un üçüncü çeyreğinde Yıllık bazda 1,9 milyon net faturalı abone kazandık. Abone başına aylık dakika kullanımı 2009'un üçüncü çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 36 artarak 148,6 olarak gerçekleşti'' dedi.
Ukrayna'da kriz olmasına karşın gelir ve abone bazında büyüyen tek operatör olduklarına dikkati çeken Ciliv, Ukrayna'da yılın ilk yarısında yüzde 20 GSMH düşüşü ve yıllık bazda yüzde 62 devalüasyona rağmen yerel para cinsinden yıllık yüzde 18 gelir artışı sağladıklarını vurguladı.
Turkcell'in iştiraki Fintur'da da abone sayısının 13 milyona ulaştığını, Turkcell'in net karına katkısının 41 milyon dolar olduğunu, 3 ülkede pazar liderliğinin sürdüğünü anlatan Ciliv, Superonline'nın gelirlerinde ise büyümenin sürdüğünü, fiber altyapısını geliştirmeye devam ettiğini anlattı.
3G, pazarı hareketlendirdi
2009'da en önemli olayın 3G'nin Türkiye'ye gelmesi olduğunu, pazarın 3G ile hareketlendiğini ifade eden Ciliv, penetrasyonun düştüğünü ancak Turkcell'in hala yıllık bazda lider olduğunu belirtti.
Ciliv 3G ile ilgili olarak şunları kaydetti:
''Bunun yeni bir dönemin kapısı olacağına inanıyoruz. Turkcell'li yaşamla müşterilerimize fark yaratacağız. Beklediğimizden daha muazzam bir gelişme var. Hayal ettiğimiz dünya gerçekleşiyor. Türk insanını internete çok hızlı bir şekilde, her yerden mobil ortamda ulaştırmada çok büyük bir katkıda bulunduğumuzu düşünüyorum. 3,9 milyon Turkcell'li 3G'ye geçmek istiyorum diye bize başvurdu, bunların 1,8 milyonu 3G'yi aktif olarak kullanıyor. 1,8 milyon 3G'linin yarattığı trafik, geriye kalan bütün Turkcelli'lerin yarattığı trafikten kat kat daha yüksek. Turkcell şebekesinde 4 milyona yakın 3G'li cihaz var. Pazardaki 3G cihazlarının yüzde 75'i Turkcell şebekesinde. Pazardaki her 4 adet 3G'li cihazdan 3'ü Turkcell şebekesinde.''
Son 3 ayda 175 bine yakın VINN, 3G'li NotEbook ve Notebook satıldığını söyleyen Ciliv, ''Dükkanlarda yok sattığımız oldu'' diye konuştu.
Ciliv, son 9 ayda mobil internet hacminin 7 katına çıktığını, 3G sonrasında data kullanımının 4 akt arttığını belirterek, ''Bu hızlı büyümenin devam edeceğini düşünüyoruz. Artık internet halka indi, internet cebe girdi. Umduğumuzdan daha hızlı şekilde Türkiye mobili internete ulaşmak için kullanıyor'' dedi.
Türk Telekom davası temyize gidecek
Türk Telekom davasıyla ilgili bir soruya karşılık Ciliv, Türk Telekom'un uluslararası ses taşıma tekeline aykırı davrandıklarının iddia edildiğini anımsatarak, "Turkcell'in aldığı bütün aksiyonlar o dönemdeki yetkili kuruluşların izni alınarak yapılmıştır. Türk Telekom davası Türk Telekom'un tekeline aykırı olduğu için açılmış, halbuki biz o zaman Ulaştırma Bakanlığı'ndan Telekomünikasyon Kurumu olan kuruluştan aldığımız izinle başka bir firmaya uluslararası iş vermişiz, o davadır. Biz hak, hukuk, usul açısından doğru olduğumuza inanıyoruz. Davanın sonucu bize tebliğ edildikten sonra bir üst mahkemeye temyize götüreceğiz" dedi.
Vergi cezasıyla ilgili olarak da Ciliv şunları kaydetti:
"Ona ceza demek doğru mu bilmiyorum. Devletimiz karar veriyor, kimlerden hangi oranda vergi alınacak... Bilhassa KDV ve ÖİV kesinlikle devletin belirlediği, kullanıcılardan alınan bir vergi. Turkcell burada tamamen aracı. 2005'te Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın bütün operatörlere verdiği talimatla, 'Türkiye dışında diğer operatörlerin altyapısını kullanan kişilerden aldıkları servis karşısındaki ödemelerden KDV ve ÖİV alınmaz' denildi. Turkcell de devleti dinledi o seviyelerden KDV ve ÖİV almayı durdurdu. Topladığımız KDV ve ÖİV'lerden bir kuruş bile Turkcell'e kalmamaktadır. Şimdi 'o kararın yanlış olduğu, KDV alınması gerektiği' söyleniyor. Burada yapacağımız, devletimizle bu açıklıkla en doğrusuna karar vermek ve yolumuza devam etmek.
İlk önce bizim hukuki konuda mahkemeye giderek oradaki durumumuzu belirtmemiz lazım. Ama kendileriyle de iletişime girip, gerçekleri paylaşacağız, onların bakış açısını da duyacağız. Ümit ederim ki uzlaşmaya ulaşırız."
Karlılıkta sektör zor günler geçirdi
Başka bir soruya karşılık da Ciliv, şu anda Turkcell'in bulunduğu konumdan çok mutlu olduğunu, vatandaşların birçoğunun birinci seçimi olduklarını söyledi.
Karlılığa ilişkin olarak da Ciliv, "2009'un başında her yöne sınırsız tarifeler pazarın karlılığını negatif olarak etkiledi. Turkcell'de de yüzde 4,4 oranında karlılığımız düştü. Sektör olarak karlılık açısından zor bir yıl yaşadık. Ara bağlantı ücretlerinin de düşmesi sektörün karlılığını negatif olarak etkilemektedir" dedi.
Ciliv, mobil sektörde Türkiye'deki ara bağlantı ücretlerinin AB'nin yüzde 70 altında olduğunu, Türkiye'de sabit telefondaki ara bağlantı ücretlerinin ise AB ülkelerinin yüzde 10 üstünde olduğunu kaydetti.
4. çeyrekte ve sonrasında iyimser olduğunu, 2010 yılında Türkiye ekonomisinde yüzde 3,5 büyüme beklendiğini söyleyen Ciliv, Biz de 2010'da gelirlerimizi hızla büyütmeyi planlıyoruz. 2009'dan 2010'a gelirlerimizi yüzde 10 artıracağımız düşünüyoruz" dedi.
Ciliv, 10 sene içinde 30 milyondan fazla insanın interneti 3G'ye benzer cihazlarla takip edeceğini dile getirerek, çok kısa bir süre içinde bu cihazların 100-200 dolarların altına ineceğini kaydetti.
Turkcell Genel Müdürü Ciliv, Turkcell networküne kayıtlı 200 bine yakın Iphon'un bulunduğunu belirtti.
"Güneşin emisyonu, baz istasyondan çok daha fazla"
Süreyya Ciliv, baz istasyonlarıyla ilgili bir soru üzerine de şunları kaydetti:
"Burada ciddi problem var, vatandaşımız doğru bilgilere sahip değil. Hurafeleri değil bilimin verilerini vatandaşlara anlatmalıyız. Yersiz yere insanlar bazen çok endişeleniyorlar. Dünyada 4,6 milyar insan cep telefonu kullanıyor ve Dünya Sağlık organizasyonu, 'dünya sağlığını kurtaracak konulardan biri mobil iletişim' diyor. Bir baz istasyonunun emisyonu, evinizdeki müzik aletinin emisyonunun dokuzda biri. Türkiye'deki baz istasyonunun emisyonu Almanya'dakinin dörtte biri. Üniversite profesörlerinden duyduğumu paylaşıyorum, baz istasyonunun uzakta olması avantaj değil, dezavantaj. Yakında cihazlar gücünü ayarladığı için çok daha az güç kullanıyor. Cep telefonlarından, baz istasyonlarından korkanlar güneşe çıkmasınlar çünkü güneşin verdiği emisyon bu cihazların verdiği dalgaların emisyonundan çok daha fazla."
Saç kurutma makinesinin yaydığı emisyonun çok daha fazla olduğuna işaret eden Ciliv, esprili bir şekilde, "Biz o yüzden saç kurutma makinesini kullanmıyoruz, cep telefonunu kullanıyoruz" dedi.
Ciliv, Türkiye'de çok büyük holdinglerden birinin kendi bahçesindeki baz istasyonunun etkisini ölçtürdüğünü ve baz istasyonundan çıkan rakamın 10 voltmetre, güvenlik elemanının elindeki telsizden çıkan rakamın 18 voltmetre olduğunun tespit edildiğini belirtti. Ciliv, "Bizim bu baz istasyonlarını daha şirin giydirmemiz gerekiyor" dedi.
Ciliv, jammerlarla ilgili de, sinyal bozan bu cihazların yasak olduğunu, tespit ettikleri yerde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) başvurduklarını söyledi.
Faturalı hatlar arttı
Bu arada, Turkcell'in 3. çeyrek sonuçlarına ilişkin verilen dokümanlarda yer alan bilgiye göre, numara taşınabilirliği sonucunda azalan birden fazla SIM kart kullanımından kaynaklanan pazar küçülmesi neticesinde, 2009'un üçüncü çeyreğinde ön ödemeli abone sayısının yüzde 7,6'lık bir gerileme ile 26,9 milyona düştüğü, faturalı abone sayısının ise 482 bin net abone alımı ile 9,1 milyona ulaştığı, rekabetin yüksek olduğu pazardaki yüksek abone kayıp oranları neticesinde toplamda 338 bin 500 abone kaybedildiği belirtildi.