”Türkiye AB'ye 2014'den önce üye olmayacak”

Bakan Bağış, 45 yıl süren ve fasıllarının üçte birinin müzakerelerine başlamış bir ülke için tarih konuşmanın çok erken olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin AB'ye 2014'ten önce üye olamayacağını belirterek, "Müzakerelere başlaması 45 yıl süren ve fasıllarının üçte birinin müzakerelerine başlamış bir ülke için tarih konuşmak çok erken" dedi.

AKP Siyaset Akademisi'nde ''Avrupa Birliği (AB) Müzakere Süreci'' konulu ders veren Bağış, AB konusunun sadece bir kişinin, toplumun, partinin veya kesiminin sahiplenemeyeceği kadar önemli bir proje olduğunu söyledi. Bağış, 2004'teki 17 Aralık Zirvesi'nde ise ortaya koydukları kararlılıkla müzakerelerin başlandığını belirterek, ''Neden aldık? 45 yıldır yapılamayanı nasıl yaptık? Avrupa'yı bize tarih vermeye mecbur bırakarak yaptık. AB süreci bugüne kadar hep sıkıntılı oldu. Bundan sonra da sıkıntılı olacak. Bu süreçte çok ciddi sabır gerekiyor. Bu sürecin içerisinde çok ciddi psikolojik harp gerekiyor. Çünkü Avrupalılar da Türkiye'de iki taraf için uzun vadede bu sürecin 'kazan kazan' olduğunun farkındalar''dedi.

"Türkiye AB'ye 2014'den önce üye olmayacak"

Daha önce bir konuşmasında "Orada yetişen gençler Bin Ladin'i mi örnek alsınlar, yoksa ülkesini Batılılaştırmaya çalışan Avrupa'ya entegrasyonu tamamlamaya çalışan, kendi değerlerinden hiçbir taviz vermeden onların değerlerine entegrasyonu gerçekleştirmeye çalışan Recep Tayyip Erdoğan'ı mı" dediğini hatırlatan Bağış, bunun üzerine basın toplantısı düzenleyen bir kişinin kendisini eleştirdiğini hatırlattı.

Bağış, "Şimdi buradan cevap veriyorum. Biraz daha düşün. Avrupa'da yaşayan 20 milyon Müslüman 6 milyon Türk kimi örnek almalı? Avrupa, turfanda ırkçılığının serpildiği sera olmamalı" şeklinde konuştu.

Bağış, AB süreci sırasında yaşanabilecek olası sıkıntılarla ilgili bir soruya ise "Eğer daha fazla demokrasi, daha fazla risk ise biz o riski görmeye hazırız. Türkiye için daha fazla demokrasi, bizim için risk ise biz o riske razıyız" yanıtını verdi.

Bağış, başka bir soru üzerine de "Türkiye'nin AB'ye 2014'ten önce üye olamayacağı çok nettir. Müzakerelere başlaması 45 yıl süren ve fasıllarının üçte birinin müzakerelerine başlamış bir ülke için tarih konuşmak çok erken" dedi.