Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi başladı

Zirveye, 6'sı devlet başkanı düzeyinde 50 civarında ülkenin katılması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi, Yüksek Düzeyli Memurlar Toplantısıyla başladı.

Toplantı, Beşiktaş'taki Four Seasons Oteli'nde yapılıyor. Zirve kapsamında bugün dışişleri bakanları toplantısı da yapılacak.

Çerçeve belgeleri ele alınıyor

Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesinin sonunda iki belgenin yayımlanması öngörülürken, yüksek düzeyli memurlar buna yönelik çalışmalarını sürdürüyor. 

Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi kapsamında düzenlenen Yüksek Düzeyli Memurlar Toplantısında "Türkiye-Afrika İşbirliği İstanbul Deklarasyonu" ile "Afrika ve Türkiye Ortaklığı İçin İşbirliği" çerçeve belgeleri ele alınıyor. 

Diplomatik kaynaklara göre, İstanbul deklarasyonunda Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında tarım, sulama, sağlık, eğitim, basın-yayın ve alt yapı yatırımları gibi alanlarda ortak projelerin geliştirilmesi ve sürdürülebilir işbirliğine yönelik hedefler yer alacak. 

Toplantıya 50 Afrika ülkesinin katıldığı öğrenilirken, bunların 6'sının devlet başkanı, 5'inin cumhurbaşkanı yardımcısı, 6'sının başbakan, 1'inin başbakan yardımcısı ve diğerlerinin  dışişleri bakanı ya da diğer düzeylerde temsil edildiği belirtildi. Zirveye Güney Afrika'daki bir toplantı nedeniyle sadece Mozambik, Swaziland ve Lesoto'nun katılmadığı bildirildi. 

Kaynaklar, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği konusunda katılımcı Afrika ülkelerinden tatminkar destek aldığını ifade ettiler. 

Bu arada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün zirve çerçevesinde çok sayıda ikili görüşmelerde bulunarak, katılımcı heyet başkanlarının tamamıyla görüşeceği de belirtiliyor.