Türkiye Avrupa'da yerini bulacak

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu, Türkiye'nin, krizin şekillendirdiği Avrupa’da kendi yerini bulacağını, AB'nin, kriz sonrası daha esnek bütünleşmeyi tercih edeceğinin görüldüğünü belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, JW Marriott Otelde düzenlenen 6. Büyükelçiler Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye-AB ilişkilerinde yaşanan en önemli gelişmenin, vizesiz Avrupa'ya giden yolu açacak adımların atılması olduğunu belirtti.

Türkiye'nin vize geri kabul anlaşmasıyla AB tarihinde bir ilk olan başarıya imza attığını ifade eden Çavuşoğlu, anlaşmayla Türk vatandaşlarının en geç 3-3,5 yıl sonra vizesiz geçiş hakkına sahip olacağını kaydetti.

Avrupa bölgesinde yaşanan ekonomik kriz siyasal ve sosyal krize dönüşmekte olduğunu, AB'nin mevcut krizlerden dolayı dağılacağı fikrine katılmadığını söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

'Avrupa, her krizi fırsata çevirmiştir. AB'nin dağılmasını beklemek gerçekçi bir fikir olamaz. AB'nin mevcut bütünleşmesi hiçbir ülkenin sistemin dışında kalmasına izin vermez. AB, dağılmanın ağır bir siyasi faturasını ödemek yerine bu krizi aşacak. Kişi başına düşen gelirin en yüksek olduğu yer Avrupa'dır. AB üyesi ülkeler listenin en yüksek sırasındadır. Dünyanın en gelişmiş coğrafyasına üyelik bizim için ulusal bir meseledir ve her zaman öyle olmaya devam edecektir.'

Mevcut koşullar altında AB’nin krizden çıkış gündeminde iken Türkiye’nin tam üyeliği öncelikli konusu olmadığını aktaran Çavuşoğlu, 'Krizin şekillendirdiği Avrupa’da Türkiye kendi yerini bulacaktır. AB krizden çıktıktan sonra daha esnek bütünleşmeyi tercih edeceği görülüyor. Bu durum Türkiye’nin katılım sürecini kolaylaştıracaktır' değerlendirmesinde bulundu.

'Demokrasi, AB sürecimizi etkileyecek'

Çavuşoğlu, daha güçlü bir demokrasi ile daha etkin bir dış politikanın Türkiye'nin AB sürecinin başarıya ulaşmasının olmazsa olmazı olduğunu anlattı.

AB sürecinin, Türkiye'nin farklı alanlardaki reformlarının arkasındaki itici güç olduğunu bildiren Çavuşoğlu, Türkiye'de devlet ile birey arasındaki ilişkinin doğası değişirken vatandaşlık kavramının, sorumluluklarla beraber haklar temelinden tanımlanmasının sağlandığını belirtti.

 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir