”Türkiye, barış çabalarına önemli katkı sağlayacak”

Babacan, Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi öncesinde, Four Seasons Oteli'nde Dışişleri Bakanları toplantısı düzenlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesinin dünyada barış, güvenlik ve istikrarın korunması çabalarına önemli bir katma değer getireceğini söyledi.

İstanbul'da Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi öncesinde, Four Seasons Oteli'nde Dışişleri Bakanları toplantısı düzenlendi.

Babacan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, zirvenin sonunda ortaya konulacak "İstanbul Deklarasyonu" ve "Türkiye-Afrika Ortaklığı Çerçeve Belgesi" taslaklarının hazır olduğunu ve üzerinde mutabakata varıldığını belirtti. Bakan Babacan, belgelerin zirvede devlet ve hükümet başkanlarının onayına sunulacağını kaydetti. Zirvenin ve atılan adımların, Türkiye ve Afrika'nın geleceği için sağlam ve sürdürülebilir ortaklık, aynı zamanda dayanışma tesisi sürecine yeni bir ruh katacağını, Türkiye-Afrika ilişkilerinde yeni bir dönemi başlatacağını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Babacan, Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi'ni düzenlemekteki esas amacın, Türkiye'nin, Afrika'ya açılım eylem planının uygulanmaya başlamasının 10. yılında Afrika ülkeleri ve Afrika Birliği ile ilişkileri değerlendirmek, Afrikalı ortaklarla birlikte ortak bir eylem planı geliştirmek olduğunu söyledi. Bu çerçevede birincisi gerçekleştirilen Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi'nin Türkiye-Afrika ilişkilerini sürdürülebilir bir işbirliği yapısına kavuşturacağına inandığını vurgulayan Babacan, "Zirveye hemen hemen tüm Afrika ülkelerinin katılımı da sanırım aynı inanç ve düşüncelerin, dost ve kardeş Afrika ülkelerince de paylaşıldığını en güzel şekilde ortaya koymaktadır" dedi.

"Ticaret hacmi 13 milyar dolara ulaştı"

Afrika ülkeleri ile Türkiye'nin ekonomik ilişkilerinin de son yıllarda çok önemli gelişmeler kaydettiğini belirten Babacan, 2003 yılında 5 milyar dolar olan toplam ticaret hacminin 2007 yılında yaklaşık 13 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyledi. Babacan, bu yılın ilk altı ayında, Afrika ile olan dış ticaret hacminde geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 2 kat artış gözlendiğini ifade ederek, halen 400'e yakın Türk firmasının faaliyet gösterdiği Afrika'da her yıl daha fazla Türk şirketinin yatırım yaptığını belirtti. Türk inşaat firmalarının 2007 yılında Afrika'da üstlendikleri projelerin toplam değerinin 6 milyar dolara yaklaştığını kaydetti. Babacan, Türkiye'nin aynı zamanda Afrika Kalkınma Bankası ve Afrika Kalkınma Fonu'nun üyesi olduğunu belirterek, bu girişimlerin Afrika ülkelerinde iş yapan Türk firmalarının sayısını artıracağını da ifade etti. Türkiye'nin devletten devlete kalıcı teknik yardımlarını muhataplarına ulaştıran Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı'nın (TİKA), Afrika'daki ofisleri kanalıyla, 37 Afrika ülkesinde çok sayıda projenin gerçekleştirildiğini anlatan Ali Babacan, TİKA öncülüğünde başlatılan "Tarımsal İşbirliği Projesi"nin bunlardan sadece biri olduğunu söyledi.

Afrika'ya 15 yeni büyükelçilik

Dışişleri Bakanı Babacan, Türkiye ile Afrika arasındaki ulaşım imkanlarının geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesinin ilişkilerde gerekli olduğunu düşündüğünü belirtti. Bu konuda somut adımlar atıldığını, Türk Hava Yolları'nın şu anda Hartum, Addis Ababa, Lagos ve Johannesburg'a uçuşlar düzenlediğini ve bu uçuş programını daha da geliştirmek istediğini kaydetti. Babacan, halen Türkiye'nin Afrika kıtasında 12 büyükelçiliği olduğunu, önümüzdeki dönemde bunlara 15 yeni büyükelçiliğin eklenmesini hedeflediklerini bildirdi.

BM'nin kurucu üyelerinden olmasına rağmen son yarım yüzyılda Güvenlik Konseyi'nde yer alamayan Türkiye'nin, ekim ayında yapılacak seçimlerde 2009-2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine aday olduğunu hatırlatan Babacan, "Dünyanın değişik bölgelerinde sorunların çözümüne katkılarda bulunan Türkiye'nin, Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesi, dünyada barış, güvenlik ve istikrarın korunması çabalarına önemli bir katma değer getirecektir" diye konuştu.