Türkiye Barolar Birliği HSYK'ya buşvuracak

TBB, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dündar ve Ankara Temsilci Gül hakkında verilen tutuklama kararı ile ilgili HSYK'ya başvuracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB), Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilci Erdem Gül hakkında verilen tutuklama kararı ile ilgili Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) başvurulacağı bildirildi. 

TBB'den yapılan açıklamada, kararın ulusal ve uluslararası hukuka aykırı olduğu iddia edilerek, Dündar ve Gül'ün tutuklanması ve soruşturulmasının, demokrasiye zarar verdiği savunuldu. 

Kararla ilgili adli ve idari soruşturma açılması için HSYK'ya başvurulacağı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"Adı geçen gazeteciler hakkında ceza soruşturması açılmış ve tutuklama kararı verilmiş olmasının etkisi, yalnızca uluslararası camiada Türkiye'yi demokrasi ve insan hakları standartları açısından aşağılara çekmekle kalmayacaktır. İşaret ettiğimiz büyük çelişki, ülkemizi izahı fevkalade zor ve sonuçları uluslararası hukuk açısından ağır olabilecek bir çıkmaza da sokacaktır. Türkiye bunu hak etmemektedir. Dileriz yargı eliyle verilen bu zararı, en kısa sürede yine yargı telafi eder." 

Avukatlardan basın açıklaması 

Öte yandan, Özgür Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi üyesi bir grup avukat da Ankara Adliyesi önünde Dündar ve Gül'ün tutuklanmasını protesto etti. 

Grup adına yapılan basın açıklamasında, basın ve ifade özgürlüğü ile bunlarla bağlantılı olarak halkın haber alma özgürlüğünün hangi sıklıkla ihlal edildiğine sürekli şahitlik edildiği görüşü ileri sürülerek, tutuklamaların kınandığı kaydedildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir