”Türkiye, başarılı bir ev sahibi”

Yıllık Toplantılar çerçevesinde toplanan Kalkınma Komitesi, Türkiye'nin, yıllık toplantılara başarılı ev sahipliği yaptığını belirterek teşekkür etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları çerçevesinde toplanan Kalkınma Komitesi, Türkiye'nin, yıllık toplantılara başarılı ev sahipliği yaptığını belirterek teşekkür etti.

IMF ve Dünya Bankası Guvernörler Kurulu Ortak Bakanlar Komitesi tarafından oluşturulan Kalkınma Komitesi, gelişmekte olan ülkelere kullandırılacak mali imkanları açıkladı.

Buna göre, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankasının (IBRD) bu yıl 33 milyar dolar kaynak kullandıracak.

Uluslararası Kalkınma Ajansı 14 milyar dolar yardım sağlarken, Uluslararası Finans Kurumu da özel sektöre 14,5 milyar dolar kullandıracak.

Dünya Bankası Grubunun, gelecek üç yıl içinde 100 milyar dolarlık bir toplam kaynak kullandıracağına da dikkat çekildi.

Açıklamada, küresel krizden toparlanma işaretlerinin bulunduğu ancak, risklerin devam ettiği belirtilirken, gelişmekte olan bazı ülkelerin krizden çok olumsuz etkileneceği ve 2010 yılı sonuna kadar 90 milyondan fazla insanın ciddi bir yoksulluk içinde olacağı, bunun da BM'nin Milenyum Kalkınma Hedeflerini zora sokacağı vurgulandı.

Açıklamada, gelişmekte olan ülkelerin, küresel toparlanmanın lokomotifi olmaya devam edeceğine de dikkat çekildi.

Kalkınma Komitesi açıklamasında, gelişmekte olan ülkelerin Dünya Bankasındaki oy hakkının en az yüzde 3 düzeyinde artırılması gerektiği ve bunun da gelecek yılki IMF-Dünya Bankası Bahar Dönemi toplantılarına kadar nihai bir sonuca ulaşılması gerektiği belirtildi.