”Türkiye baskı altında karar almayacaktır”

Kabulen edilen Ermeni tasarını değerlendiren Davutoğlu, "Türk-ABD ilişkileri bu tarz kararlarla zedelenmemeli" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili aldığı kararı değerlendirerek, "Hiçbir şartta Türkiye baskı altında karar almayacaktır" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına yönelik karar tasarısının kabul edilmesiyle ilgili olarak, "ABD parlamentosunda böyle bir tablonun çıkmasının üzücü" olduğunu belirtti.

Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, tasarıyla ilgili hem hükümet hem de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından gerekli açıklamaların yapıldığını ve bu konuda Türkiye'nin tutumunun net olduğunu söyledi.

Oylamanın neticesinden çok, oylamanın sürecine dikkati çekmek istediğini ifade eden Davutoğlu, tarihi olaylarla ilgili bir konunun değerlendirmesinin bir parlamento tarafından yapılmasının yol açabileceği tablonun çok açık bir şekilde göz önüne çıktığını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, dün oylamanın ardından Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın istişarelerde bulunmak üzere Ankara'ya çağrıldığını, şu saatlerde ise ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'nin Dışişleri Bakanlığında görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Hiçbir şartta Türkiye baskı altında karar almayacaktır

Türkiye'nin, 10 asır birlikte yaşadığı Ermenileri, dostları, komşuları olarak telakki ettiğini ifade eden Davutoğlu, Türk-Ermeni ilişkileri açısından son çeyrek asrın bir kenara bırakılması durumunda, 10 asırlık sürecin büyük bir hoşgörü içinde geçtiğini vurguladı.

Davutoğlu, bunun yapılmaması ve parlamentolar üzerinden Türkiye'ye baskı kurulmaya çalışılması durumunda bunun, Ermenistan'ın bu 10 asırlık tarihte Türkiye'yi ve Türkleri tanımadığı anlamına geleceğini söyledi.

Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Hiçbir şartta Türkiye baskı altında karar almayacaktır. Bunun herkes tarafından bilinmesi büyük bir önem taşıyor. Biz Ermenistan ile protokolleri imzalarken bu perspektifle imzaladık. İstedik ki acılarımızı paylaşalım, istedik ki adil bir hafıza oluşturalım. Geleceğe güzel bir miras bırakalım. Ama bütün bu çabalarımıza rağmen hala parlamentolar üzerinden bu kararlar çıkarılıyorsa biz tarafların iyi niyetinden şüpheye kapılırız."

Davutoğlu, dünkü kararın ve bu kararın alınış sürecinin Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinin doğasının nasıl değişmek zorunda olduğunu bir kez daha gösterdiğini ifade etti.

Normalleşmenin iki milletin oturarak ve konuşarak gerçekleştireceği bir süreç olduğunun altını çizen Davutoğlu, "Üçüncü tarafların her müdahalesi bu normalleşmeyi imkansız hale getirecektir" dedi.

"Alınan karar, süreci durdurma riskini de beraberinde getirdi"

Davutoğlu, Türkiye-Ermenistan arasındaki protokollerin bundan sonraki süreçte nasıl bir takvimde ele alınacağı sorusu üzerine, Türkiye'nin süreci yavaşlattığı iddialarının doğru olmadığını vurgulayarak şöyle konuştu:

"Yüce Meclisimiz bunu ne zaman onaylar, bu Meclisimizin takdirindedir. Teknik olduğu kadar, siyasi atmosferle de ilgili bir husustur bu. Ve biz bu siyasi atmosferin sağlanması için her zaman hazır olduğumuzu da söyledik. Bu konuda da kararlılığımızı sürdürüyoruz. Karşılıklı olarak atılacak adımlarla bu sürecin başarıya ulaşması için elimizden geleni yapacağız. Ama bir kez daha söylüyorum: Dün alınan karar, bu süreci yavaşlatma değil, durdurma riskini de beraberinde getirmiştir. Bu kararlarla hiçbir yol alamayız. bunu da herkesin bilmesi lazım."

ABD Temsilciler Meclisine seslenmek istediğini söyleyen Davutoğlu, "Yaptığınız her müdahale, Türkiye-Ermenistan normalleşmesinin önüne engel çıkarmaktadır. Gayri ciddi şekilde aldığınız her karar Türklerle Ermenilerin tarihi barışını engellemektedir. Lütfen bu konuyu yeniden gözden geçiriniz" diye konuştu.

Davutoğlu, "Ama dünkü karar maalesef en azından ABD Dış İlişkiler Komitesinde bir stratejik vizyon eksikliği olduğunu göstermektedir. Türk-Amerikan ilişkileri bu tarz kararlarla zedelenmemelidir" dedi.

Komitede tasarıyı reddeden 22 üyeye bu stratejik vizyon perspektifinden baktıkları için teşekkür ettiğini belirten Davutoğlu, bundan sonra gerek bölgesel konuların, gerekse kriz alanlarının Türk-Amerikan işbirliğine büyük ihtiyaç hissedeceğini kaydetti.

Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin bu kararı Türk-Amerikan ilişkileri perspektifinden değerlendireceğini ve atılacak her adımı gözden geçirmek üzere Washington Büyükelçisi Namık Tan'ı Ankara'ya çağırdıklarını bildirdi.

ABD ile ihaleler

Bir gazetecinin, oylamadan önce tasarının onaylanması durumunda ABD ile ihalelerin iptal edilebileceğinin konuşulduğunu hatırlatarak, bu bağlamda Adana'da bulunan İncirlik üssünün yapısının tartışılması, Afganistan'dan asker çekilmesi ve BM'de girişimlerde bulunulması gibi adımların gündeme gelip gelmeyeceğini sorması üzerine Davutoğlu, Türkiye'nin Washington Büyükelçisinin gelmesinin ardından kendisiyle bu konuyu ele alacaklarını, bunun yanı sıra Başbakan Erdoğan ile Bakanlar Kurulunda da bu hususu görüşeceklerini, Cumhurbaşkanı Gül'den de görüş alacaklarını ve gerek duyulursa muhalefet partileriyle de temas kuracaklarını aktardı.

"Bu bizim için bir milli onur meselesidir" diyen Davutoğlu, bu konularda görüş farklılıklarını bir kenara bırakarak, ortak bir tutum sergilemelerinin normal olacağını belirtti.

Davutoğlu, kamuoyunda şu anda konuşulan spesifik adımları, erken tartışmalar olarak nitelendirerek, gerekli değerlendirmeleri önümüzdeki günlerde yapacağını kaydetti.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey

Ayrıca ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Dışişleri Bakanlığında yaptığı görüşmelerin ardından kısa ve Türkçe bir açıklama yaptı.

Burada, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un konuyla ilgili açıklamasını okuyan Jeffrey, Clinton'un, hem ABD Başkanı Barack Obama, hem de kendisinin böyle bir kararın kongrede alınmasına karşı olduklarını açıkladığını belirtti.

Jeffrey, Clinton'un kongrenin bu konuda karar almasını doğru bulmadıklarını ifade ettiğini ve kongrede yeni bir karar alınmasını da istemediklerini açıkladığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir