”Türkiye beklentilerin çok üstünde performans gösteriyor”

TÜRKONFED Başkanı Beysel, "Kriz, büyük firmalarımızı ve bankalarımızı gerçekten teğet geçti" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BANDIRMA - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Celal Beysel, "Dünyada küresel krizden çıkış başlamışken, ülkemiz son 2 aydır beklentilerin çok üstünde bir performans gösteriyor" dedi.

Beysel, Bandırma Sanayici ve İşadamları Derneğinin (BANSİAD) ev sahipliğinde Balıkesir'in Bandırma ilçesindeki Eken Prestij Otel'de düzenlenen TÜRKONFED Başkanlar Konseyi Toplantısı'nda, Türkiye'de son günlerde gündemin öncelikli maddelerinden birini anayasa değişikliği ve referandum tartışmalarının oluşturduğunu söyledi.

Bu konunun TBMM'de zaman zaman ciddi veya suni gerginliklere yol açtığını ifade eden Beysel, "İster siyası görünümlü olsun, ister sosyo-psikolojik ya da ekonomik nedenlere bağlansın, her gün giderek arttığına şahit olduğumuz şiddet eğilimleri, bölünmüşlük görüntüleri, sonuçsuz kalacağı süphesini uyandıran açılım söylemleri, gelişim ve değişim bekleyen toplumu karamsarlığa itiyor, hiç kuşkusuz" dedi.

Beysel, referandum sürecinin yaz aylarının sıcak konusu olacağını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Yıllarca toplumu cendereye sokan anti demokratik ögeler içeren anayasamızı değiştirme çabalarının pürüzsüz, tartışmasız olacağını tabi ki beklemiyoruz. Ama mecliste gördüğümüz tabloların anayasa değişikliğinin özüne yönelik tartışmalar olduğunu söyleyebilmek de çok zor. Biz TÜRKONFED olarak bireye değil devlete öncelik tanıyan bir anayasa mantığının dünyada geçerliğinin kalmadığını biliyor, bunu her platformda ifade ediyoruz. AB yolundaki ülkemizin gelişmiş demokrasi anlayışına uygun çağdaş bir anayasaya kavuşma arzusu, bu konudaki tavrımızı belirliyor. Anayasa değiştirilmesinde doğru tavır, anayasanın tümden ele alınması ve değiştirme aşamasında toplumun tüm kesimlerinin sürece katılımını sağlamak için anayasa konseyi oluşturulmasıydı. Anayasanın içeriği kadar, nasıl bir yöntemle hazırlandığı da uzlaşmaya yardımcı bir etkendir. Bu bağlamda muhalefet partilerinin tartışmaları zorlaştırma stratejilerini anlamakta güçlük çekiyoruz. Benzer biçimde iktidarın, toplumun önemli kesiminin yargı bağımsızlığı konusunda tereddütlerini belirttikleri maddeleri referandumda ayrı bir madde olarak oylatmaktan çekiniyor olmasını da anlayamıyoruz. Bu yaklaşımların sonunda, anayasa tartışmalarının referandumdan sonra da devam edeceğini ve topluma gereksiz zaman kaybettireceğini acaba görmüyorlar mı?"

Türkiye'de gündemin çok hızlı değiştiğine değinen Beysel, anayasa maddeleriyle tek tek boğuşurken, gündemin en önemli maddesi olan küresel krizden artık bahsedilmez olduğunu belirterek, "Ekonomimizin yeniden iyi işaretler vermeye başlamasının keyfini bile tam yaşayamadık. Kriz, büyük firmalarımızı ve bankalarımızı gerçekten teğet geçti. KOBİ'lerimiz ve istihdam konusunda ise derin yaralar açtı. Dünyada küresel krizden çıkış başlamışken, ülkemiz son 2 aydır beklentilerin çok üstünde bir performans gösteriyor" diye konuştu.

Beysel, son açıklanan reel sektör verilerinin üretimin hızla arttığını ortaya koyduğunu dile getirerek, "Kapasite kullanımının giderek yükselmesi ve geleceğe ilişkin beklentilerin yüksek olması, yatırımların da artacağını gösteriyor. Yani krizin dip noktası geride kaldı gibi görünüyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir