Türkiye, bilim politikalarında yeni yol haritası belirleyecek

BTYK toplantısında araştırma altyapıları yol haritası ve araştırma merkezlerine ilişkin idari ve yasal düzenlemelere ilişkin çeşitli kararlar alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında dün toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda (BTYK) Türkiye'nin 2011-2016 yıllarında bilim, teknoloji ve yenilik politikalarında izleyeceği yol haritasının belirlenmesi için start verildi.

BTYK toplantısında, 2005-2010 yıllarını kapsayan bilim, teknoloji ve yenilik politikalarının değerlendirilmesinin ardından, 2011-2016 yıllarını kapsayacak bilim, teknoloji ve yenilik politikalarında izlenecek stratejiler belirlendi. TÜBİTAK, stratejilerle ilgili kurumlar arasında eşgüdümü sağlayacak.

İlgili kurumlar, belirlenen stratejiler çerçevesinde hayata geçirmeyi planladığı eylemlerini, 31 Ocak 2011'e kadar TÜBİTAK'a gönderecek.

TÜBİTAK ilk aşamada, strateji belirlenmesi için kurumlardan gelen eylem önerilerini toplayacak. Sonrasında bu eylemler, TÜBİTAK koordinasyonunda kurumlar arası eşgüdüm içerisinde nihai haline getirilecek ve Devlet Bakanlığına sunulacak.

Eylemler, Devlet Bakanlığı tarafından ilgili bakanlıklar aracılığı ile kurumlara gereği için iletilecek eylemlere ilişkin gelişmeler, sorumlu kurumlar tarafından her altı ayda bir TÜBİTAK'a bildirilecek ve en yakın BTYK toplantısında raporlanacak.

Merkezler 7 gün 24 saat hizmet verecek

Toplantıda, araştırma altyapıları yol haritası ve araştırma merkezlerine ilişkin idari ve yasal düzenlemelere ilişkin de çeşitli kararlar alındı.

Buna göre, toplantıda kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerdeki araştırma merkezlerinin etkin kullanımını ve sürdürülebilirliğini sağlamak üzere, merkezlerin özel sektör ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği kurmaları, yönetimi, sürdürülebilir finansmanı, personel istihdamı, tüm araştırmacılara 7 gün 24 saat hizmet verebilecek şekilde açık olması, performansların izlenmesi ve değerlendirilmesi gibi konularında idari ve yasal düzenlemeler yapılmasına karar verildi.

Türkiye'deki mevcut ve yapılacak araştırma merkezlerinin konu, yer, işbirlikleri, çalışma alanları ve finansman modeli gibi hususların belirlenmesine yönelik olarak "Araştırma Altyapıları Yol Haritası" hazırlanacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir