”Türkiye bir bütün olarak AB üyesi olacaktır”

AB Genel Sekreterliği, bazı asılsız iddialar olduğunu bildirerek, "Türkiye bir bütün olarak AB üyesi olacaktır" açıklaması yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - AB Genel Sekreterliği, Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinin başlatılma kararının alındığı 16-17 Aralık 2004 tarihlerinde Brüksel'de toplanan AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesinde kabul edilen Başkanlık Sonuçları hakkında gündeme bazı asılsız iddialar getirilmeye başlandığını bildirdi.

ABGS'den yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"Bu konuda internet kullanıcılarına 14 Eylül 2009 tarihinde gönderilen bir elektronik postada söz konusu Başkanlık Sonuçlarının 23. maddesinde '...müzakerelerin yalnız Türkiye'yle değil, diğer devletlerle de yapılabileceğini... müzakereler sırasında Türkiye birkaç devlete bölünürse veya Güneydoğu bölgesinde bir Kürt devleti kurulursa, yeni bir karara gerek olmaksızın onlarla da müzakere yapılacağına..." dair bir ifade olduğu iddia edilmektedir.

Açıklamada, kabul edildiği tarihten itibaren kamuoyuna da açık olan Başkanlık Sonuçları Belgesinde, bu yönde doğrudan ya da dolaylı hiçbir ifadenin bulunmadığına dikkat çekildi.

AB'yle katılım müzakerelerinin, tam üyelik hedefine bağlı olan hükümet tarafından kararlılıkla sürdürüldüğü belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"AB'nin aday ülkelerin toprak bütünlüğü ile ilgili herhangi bir tasarrufu olamayacağı gibi, AB tarihine bakıldığında, üye olup, AB üyeliği nedeniyle ya da AB tarafından bölünmüş, parçalanmış bir ülke bulunmadığı gerçeğinin de altını çizmekte yarar görülmektedir. Türkiye, bir bütün olarak AB'ye aday olmuştur ve bir bütün olarak AB üyesi olacaktır."

Açıklamada, zaman zaman gündeme getirilen yukarıdaki ve benzeri iddiaların, AB'nin ve AB üyelik sürecinin kamuoyunca yeterince anlaşılamamasının, bazı çevrelerin duyduklarının doğru olup olmadığını yeterince sorgulamadan değerlendirmeye varmasının ve bu gibi nedenlerin yanı sıra bazı çevrelerin de bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde Türkiye'de AB karşıtı tutum izlemelerinin sonucu olabileceğinin düşünüldüğü belirtildi.