Türkiye-Cezayir KEK toplantısı yarın başlıyor

Türkiye-Cezayir 9. Dönem Toplantısı, yarın Cezayir'de başlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye-Cezayir Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 9. Dönem Toplantısı, yarın Cezayir'de başlayacak.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan alınan bilgiye göre, yarın başlayacak olan ve 11 Mart Perşembe günü sona erecek KEK Toplantısı'nda, Türk heyetine Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Cezayir heyetine ise Enerji ve Madencilik Bakanı Chakib Khelil başkanlık edecek.

Bakan Yılmaz, Cezayir'de bulunacağı süre içinde Başbakan Ahmet Ouyahıa tarafından kabul edilecek. Bakan Yılmaz, Ticaret Bakanı El-Hachemi Djaaboub, Su Kaynakları Bakanı Abdelmalek Sellal, Ulaştırma Bakanı Amar Tou, Parlamento İşleri Bakanı Mahmoud Khedri, Bayındırlık Bakanı Amar Ghoul, Sanayi ve Yatırımların Teşviki Bakanı Abdelhamid Semmar, Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanı Rachid Benaıssa ile görüşecek.

Türkiye-Cezayir KEK 9. Dönem Toplantısı sırasında, mevcut ticari ve ekonomik ilişkiler gözden geçirilerek, ikili ticaretin geliştirilmesine yönelik alınabilecek önlemler ile enerji, madencilik, tarım, sanayi, ulaştırma, standardizasyon, sağlık, müteahhitlik ve müşavirlik hizmetleri konularında işbirliği imkanları görüşülecek. Ticaret ve yatırımın artışına olanak sağlayacak Cezayir ile bir Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin başlatılması en önemli hedefler arasında yer alıyor.

Müzakerelerin ana temasını oluşturan enerji başlığı altında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) Cezayir'de arama ve üretim faaliyetlerinde bulunma imkanları ile Türkiye'nin Cezayir'den gerçekleştirdiği doğal gaz ithalatına ilişkin görüş alışverişinde bulunulacak.

Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması, Tarım Alanında İşbirliği ile iki ülke standardizasyon kuruluşları Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ve Cezayir Standardizasyon Enstitüsü (IANOR) arasında Teknik İşbirliği Mutabakat Zabıtlarının imzalanması amacıyla nihai görüşmeler de gerçekleştirilecek.

Bu alanların yanı sıra, iki ülke ilişkilerinde karşılaşılan sorunların çözümü için görüşmelerde bulunulması ve halihazırda Türk iş adamları ve ihracatçılarına engel teşkil eden hususlar hakkında bilgi edinilmesi KEK Toplantısının başlıca gündem maddeleri arasında yer alacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir