Türkiye çocuk hakları konusunda model olacak
Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu, Afganistan'dan gelen heyete çocuk hakları ile ilgili eğitim verdi
ANKARA - Afganistan Dışişleri, Milli Eğitim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Sağlık Bakanlığı yetkililerinden oluşan heyet, Türkiye'deki çocuk hakları ile ilgili faaliyetleri öğrenmek üzere Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'nda (SHÇEK) eğitim aldı.
Heyet Sorumlusu Afgan Şefik Ergin, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni imzaladıklarını ve bu çerçevede ilk kez ülkedeki çocukların durumunu ortaya koyan bir rapor hazırlayacaklarını belirtti.
Afganistan'da yaşanan sıkıntılı sürecin ardından yaraların sarılmaya başlandığını anlatan Ergin, ülkelerinde hak ve özgürlükler konusunda da gelişmeler yaşandığını söyledi. Bu çerçevede çocuk haklarını da teminat altına almaya çalıştıklarına işaret eden Ergin, çocukların geleceği için özellikle eğitim alanında ciddi yatırımların yapıldığını söyledi.
Ülkelerinde yaklaşık 6 milyon çocuğun eğitim gördüğünü bildiren Ergin, kız çocuklarının eğitim almasına da büyük önem verdiklerini kaydetti. Ergin, "Okula giden 6 milyon civarında çocuğun yüzde 35'i kız. Aileler kızlarını okula göndermek için adeta yarışıyor. Bu bilincin oluşması bizim için çok önemli çünkü çocuklarımızı eğiterek yolumuza devam edebiliriz diye düşünüyoruz" dedi.
Afganistan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı kuruluşlarda, sokakta çalışan çocuklara bakım hizmeti verildiğini ifade eden Ergin, buralarda çocuklara mesleki eğitim verildiğini anlattı.
Türkiye'nin çocuk haklarıyla ilgili tecrübelerinden yararlanmak amacıyla SHÇEK'te eğitim aldıklarını kaydeden Ergin, ülkeleri için Türkiye'nin önemli bir yeri olduğunu ifade etti. İki ülke arasında kültür, din ve dil birlikteliği olduğunu söyleyen Ergin, "Bu bağlamda Türkiye, Afganistan için bir modeldir. Demokratiklik ve laiklik konusunda Türkiye çok yol katetmiştir. Biz de demokrasi ülkelerinin kervanına katılmış bir ülke olarak Türkiye'nin engin tecrübe ve bilgilerine başvuruyoruz" diye konuştu.