Türkiye cumhurbaşkanını seçiyor

Cumhurbaşkanı seçmek için ilk kez sandık başına gidecek 52 milyon 894 bin 115 seçmen için oy verme işlemi devam ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı seçmek için ilk kez sandık başına gidecek 52 milyon 894 bin 115 seçmen için oy verme işlemi devam ediyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş'ın yarıştığı seçimde, vatandaşlar T.C kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki belgelerle oy kullanabiliyor.

Cumhurbaşkanı seçimi için oy verme işlemi, saat 08.00'de başladı. Vatandaşlar, Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı'nı seçmek için erken saatlerde sandık başına gitti.

 Diyarbakır'da bazı yerleşim yerlerine güvenlik gerekçesiyle seçim görevlileri ve içerisinde oy pusulası bulunan torbalar, Türk Silahlı Kuvvetlerince helikopterle taşındı.

Diyaliz hastası kadın tekerlekli sandalyeyle oy kullandı

Kırklareli'de diyaliz hastası 74 yaşındaki Havva Başelçin, oyunu kullanacağı Tevfik Fikret Yatılı Bölge Ortaokuluna tekerlekli sandalyeyle otomobil bagajında getirildi. Vatandaşların yardımıyla araçtan indirilerek tekerlekli sandalyesiyle oy kullanacağı sınıfa taşınan Başelgin, oyunu kullandı.

2 kişi için sandık kuruldu

Batman'da Yezidilerin yaşadığı Yolveren köyünde sandık 2 kişi için kuruldu. Merkeze bağlı 15 seçmenin bulunduğu Yolveren köyünde görevli 3 kişiden oluşan sandık kurulu üyeleri, sadece muhtar ve eşinin oy kullanacak olması nedeniyle 75 yaşındaki muhtar Mehmet Alcu'nun evine geldi. Seçmen listesini Alcu'nun evine asan görevliler sandığı da evin bir odasına kurdu. Muhtar Alcu ve eşi Hame Alcu evlerinde cumhurbaşkanı seçimi için oy kullandı. 

Muhtardan çikolata ikramı

Suriye sınırındaki Akçakale ilçesinde Hürriyet Mahallesi Muhtarı Hadi Asrak, Cumhuriyet İlkokuluna gelenlere çikolata ikram etti.

Google'dan seçime özel doodle

Google, Türkiye ana sayfasında cumhurbaşkanı seçimine özel logo hazırladı. Google'ın ana sayfasında "doodle" olarak adlandırılan özel tasarımlı logoda, "Google" yazısında, üzerinde Türk bayrağı olan seçim sandığına, üç adayın bulunduğu seçmen pusulası atılırken görülüyor. Üzerine tıklandığında Türkiye'de ilk kez gerçekleştiren cumhurbaşkanı seçimine ilişkin bilgilere ulaşılabilinen logo üç boyutlu olarak tasarlandı.

Oy pusulasının fotoğrafını çekene gözaltı

Kocaeli'nin Darıca ilçesinde cumhurbaşkanı seçiminde kullandığı oy pusulasının fotoğrafını cep telefonuyla çektiği öne sürülen kişi gözaltına alındı.

Oyunu ambulansta kullandı

Antalya'da yürümekte zorluk çeken 81 yaşındaki Fahriye Oral, oyunu ambulansta kullandı. 

Kayseri'nin İncesu ilçesinde yaşayan 113 yaşındaki Döne Karaçavuş, Erzincan'ın Akyazı beldesinde yaşayan 74 yaşındaki Zeynep Demiral, Rize'de felçli 71 yaşındaki Hasan Aksu, oy kullanacakları okullara ambulansla götürüldü.

Türkiye'nin en yaşlı seçmenlerinden 120 yaşındaki Fatma Solmaz, Kahramanmaraş'ta sandık başına gitti. Solmaz, oyunu kullanmak için yakınlarıyla Atatürk Yatılı Bölge Okuluna geldi. Sağlık durumu nedeniyle oyunu oğlunun yardımıyla kullanan Solmaz, "Vatanımıza ve millete hayırlı uğurlu olsun. Hakkımızda kim hayırlıysa o seçilsin" diye konuştu.

Müslüman, Süryani ve Yezidi vatandaşların bir arada yaşadığı Mardin'in Midyat ilçesinde vatandaşlar, oy kullanmak için sandık başına gitti.

Gelin ve damat sandığa gitti 

Sivas'ın Hafik ilçesinde dünyaevine giren Okan Özbek ve Ayşe Çaldıran çifti, oy kullanmak için sandığa gitti. Damat Özbek, düğünlerini tarihe geçecek bir günde yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Bu mutlu günümüzde oyumuzu da kullandık. İnşallah hayırlara vesile olur" diye konuştu.

 Konya'da da düğünleri ile seçim aynı güne denk gelen Mustafa ve Şeyda Gül çifti, gelinlik ve damaklıkla oy kullandı. Gelin Şeyda Gül, "Sonuçlar açıklanınca mutluluğumuz ikiye katlanacak" dedi.

Oy kullananlar plajlara geldi 

Çanakkale'nin tatil beldelerinde seçim dolayısıyla plajlar boşaldı. Tatilcilerden bazıları oylarını kullanıp plajlara geldi, kimileri ise günü sahillerde dinlenerek geçirdi.

Yalova'da seçmenler, cumhurbaşkanı seçimi için oylarını kullandıktan sonra plajları doldurdu. 

Turizmin önde gelen merkezlerinden Çeşme’de, cumhurbaşkanı seçimi nedeniyle beklenilenin aksine doluluk oranlarında fazla düşüş olmadı. Seçim gündemi, ilçedeki plajlarda hissedilmedi.

Ardahan'ın merkeze bağlı Kıraç köyünde oy verme işlemi bitti.

YSK'dan 117 bin kişiye seçmen bilgi kağıdı 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 24 Ağustos itibarıyla 18 yaşını dolduran, askerden terhis olan ve hükümlülüğü sona ererek seçilme hakkını kazanan 117 bin 37 kişiye de seçmen bilgi kağıdı gönderdi. Seçmen bilgi kağıdı olduğu halde listelerde adı olmayan bu kişiler, seçimin ikinci tura kalması halinde 24 Ağustosta oy kullanabilecek. 

Siyasiler sandık başında

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, oyunu Gölbaşı'daki Şahin Sevin İlköğretim Okulu'nda, 1137 numaralı sandıkta kullandı. Çiçek, "Yarın sabahtan itibaren kim seçilecekse ona hepimiz, millet karar verdiği için içtenlikle 'sayın cumhurbaşkanımız' diyebilmeliyiz" dedi.

"Dürüst şekilde yapılmasını istiyoruz"

Oyunu İstanbul'da Yeniköy İlkokulu'nda 1592 numaralı sandıkta kullanan Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, "Türkiye'de ilk defa bir cumhurbaşkanı seçimi halkın oylarıyla yapılıyor. Bunun nezih, şeffaf, dürüst bir şekilde bütün dünyaya karşı açık bir şekilde yapılmasını istiyoruz. Aksi taktirde Türkiye büyük bir demokrasi krizi yaşayacaktır" diye konuştu.

İhsanoğlu, cumhurbaşkanı seçimi kampanyasının dün akşam sona erdiğini hatırlatarak, "Bugün yığınlar, sessiz yığınlar, Türk Milleti sandıkların başına gidiyor. Hür iradesiyle tercihini yapıyor, mührünü basıyor. Bu akşam inşallah Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının kim olduğunu öğreneceğiz" dedi.

İhsanoğlu'nun, seçim sonuçlarını saat 17.00'den sonra Levent'teki seçim koordinasyon merkezinden takip edeceği öğrenildi. 

"Oyumu ezilenlerden yana kullandım"

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesindeki Şehit Jandarma Üsteğmen Tevfik Pehlivan Ortaokulu'nda oyunu kullandı. "Türkiye siyaseti nitelik olarak büyük bir sıçrama yaşamıştır. Bu seçimler bunun önemli bir aşaması oldu" diyen Demirtaş, oyunu halklardan, ezilenlerden yana olana kullandığını söyledi.

"Türk siyasetine yeni bir tarz geldi" 

Oyunu, Çukurambar Mahallesi'ndeki Arjantin İlkokulu'nda kurulan 4121 no'lu sandıkta, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile kullanan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Seçimin çok zor, eşitsiz koşullarda geçtiğini herkes biliyor. Ama bütün bunlara rağmen, Türk siyasetine yeni bir üslup, yeni bir tarz geldi. Ekmeleddin bey, bu konuda yeni bir süreç başlattı aslında. Kendisine şükran borçluyuz" diye konuştu.

"Elektrik kesilmeleri beklemiyoruz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, oyunu Ankara'da kullandı. Yıldız, "Yaptığımız çalışmaların neticesi, birinci turda seçimin nihayetleneceği ve bu akşam itibariyle 12. Cumhurbaşkanımızın ilan edileceğidir" dedi. Yıldız, "Oylar uygun bir şekilde tasnif edilecek, sayılacak ve demokratik şekilde bunlar açıklanacak. Elektrik kesilmeleri beklemiyoruz" diye konuştu.

Denizli'de oy kullanan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, seçimin, Türkiye için yeni bir dönemin, yeni Türkiye'nin başlangıcı olması açısından önemli olduğunu belirtti. Zeybekci, "Belki Türkiye'de başkanlık sisteminin de acil şekilde gündeme geldiği, evrensel standartlarda, en üst düzeydeki bir demokrasi ve hukuk sisteminin de egemen olduğu yeni bir anayasayla Türkiye'nin çok hızlı bir şekilde tanışma dönemini yaşayacağız inşallah" dedi.

Samsun'da oyunu kullanan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç,  "Bölgesinde kuvvetli, sözü dinlenen bir ülke, aynı zamanda dünya siyaseti içerisinde, uluslararası camiada saygınlığı olan ülkemizin daha da kuvvetlenmesi için inşallah ümit ediyoruz ki cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçları hayırlı olur" diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, oyunu Diyarbakır Rekabet Kurumu Anadolu Lisesi'nde kullandı. Eker, "İnşallah bu yeni seçim şekli Türkiye için yeni ufuklara, hayırlı hizmetlere, milletimiz için kolaylıklara vesile olur" dedi.

Oyunu Üsküdar'da kullanan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Sandıktan çıkan sonuç milletin iradesidir... Seçim kampanyası döneminde kim ne şekilde ne söylemişse, seçimden sonra seçilen cumhurbaşkanına 'hayırlı olsun' demek suretiyle söylemlerimizin ortak paydalarımızın üzerinden yükselmesini ve sinerji elde edilmesini diliyorum" ifadesini kullandı.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bingöl'de oyunu kullandı. Yılmaz, "Bugün çok şükür huzur içinde insanlarımız gidip oylarını kullanıyor ve onların tercihlerine göre 12. cumhurbaşkanımız seçilmiş olacak" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, kendisinin de mezun olduğu Lütfiye Kısacık İlkokulu'nda oy kullandı. Çelik, "Demokrasi mücadelemiz açısından, yaklaşık meşrutiyetten bu yana en önemli devrimlerden birini gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, oyunu Batman'da kullandı. Şimşek, "Cumhurbaşkanı seçimi yeni ve güçlü bir dönemin başlangıcı olacak. Bu seçim bölgede çözüm süreci, Türkiye'nin bölgesel ve küresel aktör olması açısından önemli bir dönüm noktasıdır" ifadesini kullandı.

Oyunu Sivas'ta kullanan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz,  "Cumhurbaşkanlığı seçimi, ülkemiz için hayırlı olsun, 7 iklim için hayırlı olsun, kültür coğrafyamız için hayırlı olsun. İnşallah, Türkiye'yi, büyük Türkiye'ye ulaşmak için bir adım daha yaklaştırır" diye konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, oyunu Afyonkarahisar'da kullandı. Eroğlu, "Bu seçimin bütün milletimizin hayrına, birlik, beraberlik ve kardeşliğinin pekişmesine vesile olmasını yürekten temenni ediyorum. Bu milletimizin tarihinde önemli bir dönüm noktası. Özellikle milletle devletin kucaklaştığı bir gün olacak" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, cumhurbaşkanı seçimi için oyunu Anıttepe Ortaokulunda kullandı. Bahçeli, "Cumhuriyet tarihimizin ve siyasi hayatımızın çok önemli bir gününde bulunuyoruz" ifadesini kullandı.

 Ankara'da oy kullanan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, cumhurbaşkanı seçiminin millete, memlekete hayırlı olmasını diledi.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak oyunu Ankara'da,  İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ise İstanbul'da kullandı.

Emekli Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, İzmir'in Urla ilçesinde oyunu kullandı. Hilmi Özkök, "Memleketimiz için hayırlı olsun" dedi.

AK Partili Orhan'a sözlü saldırı

Van'daki seçim merkezlerinde süren oy kullanma işlemini takip eden AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, bir grubun saldırısına uğradı. Edremit ilçesine bağlı Süphan Mahallesi'nde bulunan Müslih Görentaş İlk ve Ortaokulunda oy kullanan vatandaşlar ile sandık görevlilerini ziyaret eden Orhan ve beraberindekilere, okul bahçesinde toplanan yaklaşık 100-150 kişilik bir grubun saldırısına uğradı. Orhan'ın içinde bulunduğu aracın camları kırıldı. Orhan, AK Parti Van İl Başkanlığı önünde yaptığı açıklamada, seçimlerin huzur içinde olaysız şekilde sonuçlanmasını temenni ederek, saldırıyı kınadı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün babası ve Annesi oylarını kullandı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün babası Ahmet Hamdi ve annesi Adeviye Gül, Kayseri'de oylarını kullandı.

Gül çifti, oğulları Macit Gül ve torunları ile Melikgazi ilçesindeki Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesi'ne geldi.  

Gül ailesi, okulun muhasebe odasına alındı. Burada 1351 nolu sandıkta oylarını kullanan Ahmet Hamdi ve Adeviye Gül daha sonra okuldan ayrıldı. 

Gül çifti, çıkışta gazetecilerin seçimle ilgili değerlendirmelerini sorması üzerine "Hayırlı olsun" dedi. 

Oy kullanma işlemi, saat 17.00'ye kadar devam edecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir