Türkiye, Dünya Kültür Festivali'nin bu yılki onur konuğu

Festival kapsamında, 220'si Türkiye'den olmak üzere 300 sanatçıya ve toplam 159 etkinliğe yer verilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BERLİN - İsviçre'de düzenlenen Dünya Kültür Festivali'nin (Culturescapes) bu yılki onur konuğu olan Türkiye, festival çerçevesinde 6 Aralığa kadar Basel, Cenevre, Zürih, Bern, Chur Uster ve Chiasso şehirlerinde çeşitli tanıtım etkinliklerinde bulunacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile İsviçre Cumhurbaşkanı Pascal Couchepin'in himayelerinde düzenlenen festival kapsamında, 220'si Türkiye'den olmak üzere 300 sanatçıya ve toplam 159 etkinliğe yer verilecek.

Festivalin Basel kentinde yapılan açılışında Türkiye'nin Bern Büyükelçisi Alev Kılıç, İsviçre Federal Kültür Dairesi'nden Jean Frederic Jauslin, Basel kantonu hükümeti adına Bakan Guy Morin ve "Culturescapes" yöneticisi Jurriaan Cooiman birer konuşma yaptılar.

Açılışta Doğuş Grubu Çocuk Senfoni Orkestrası ve Trio Nota Bene grubu birlikte sahneye çıktı. Ünlü sanatçı Burhan Öcal ve ekibi de Basel'de Türkiye havası estirdi.

Büyükelçi Kılıç, Türkiye-İsviçre ilişkilerinin 85 yıllık tarihinde ilk defa bu çapta bir kültür çıkarması yapıldığını belirterek, "Festivalde hem İsviçrelilere, hem İsviçre'de yaşayan 110 bin vatandaşımıza Türk kültürünün çok yönlülüğünü ve zenginliğini tanıtmayı amaçlıyoruz" dedi.

Festival başlamadan önce İsviçre basınında Türkiye'yle ilgili olarak çıkan bazı haberlerin de asılsız olduğunu ifade eden Büyükelçi Kılıç, şunları kaydetti:

"İsviçre basınında yaygın bir şekilde, daha bu etkinlik başlamadan bir karalama kampanyası başladı. Sözüm ona Türkiye Cumhuriyeti baskı yapmış, programın içeriğine yönelik müdahalelerde bulunmuş. 'Size yaptığımız yardımı geri çekeriz, eğer şunları yapmazsanız' gibi iddialara bulundular. Daha program başlamadan bu tip iddialarla çıkmak bence haksızlıktır. Açılışta İsviçre basını önünde de belirttiğim gibi, böyle bir şantaj ya da baskı olacaksa bunu ilk bilmesi gereken buradaki Türk büyükelçiliğidir. Festival yönetiminin Türkiye'de iki kanallı teması vardı. Biri özel gruplarla, sanatçılarla, kuruluşlarla, diğeri de resmi kanallarla yapılmaktadır. Resmi kanalların muhatabı benim. Benim bilmediğim böyle bir durum nasıl böyle bir iddia olarak ortaya atılabilir, anlam veremiyorum. Bunun cevabı da yok."

Gazetelerin iddialarının kendisi için ikna edici olmadığını belirten Kılıç, "Ancak bunlara şaşırmadım, benim için şaşırtıcı değildir. Maalesef İsviçre basının bir kısmı tarafından her zaman Türkiye'yle ilgili yapılan güzel çalışmalara daima gölge düşürülmeye çalışılmıştır. Bunun geçmişte de örnekleri vardır. Gayretlerimizi ve iyi niyetimizi sürdürüyoruz. Ben hala ümidimi kesmedim, basının o kesimi de bir gün beni inşallah şaşırtacaktır" dedi.

'Tages Anzeiger' gazetesinin iddiası

İsviçre'de yayımlanan "Tages Anzeiger" gazetesi, festivale 400 bin avroyla destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığının, senaristliğini Şener Özmen'in yaptığı ödüllü "Gitmek" adlı filmin festivalde gösterilmesini engellediğini yazdı.

Gazeteye konuşan festival yöneticisi Cooiman'ın, yönetmenliğini Hüseyin Karabey'in yaptığı filmi gösterimden kaldırmak zorunda kaldığı için pişman olduğunu belirterek, "Geri adım atmamalıydım, ancak ben festivali kurtarmaya çalıştım. Türkiye'den gelen 400 bin avro olmasaydı, festival yapılamazdı" diye konuştuğu belirtildi.

Cooiman'ın, bu filmin gösterimden kaldırılması talimatının "çok yukardan" geldiğine inanmadığı, bunun bir grup bürokratın kendi başlarına aldığı bir karar olduğuna inandığı da ifade edilen haberde, Cooiman'ın, böyle bir programa müdahale edilmesinin Türkiye'nin zararına olacağını, bu konuda hoşgörü gösterilmesinin daha iyi olacağına inandığını da Türk yetkililere söylediği kaydedildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar ise bu konuda yaptığı açıklamada, "Programda bir tercih yapmamız gerekiyordu. Biz bu programla ilgili olarak yaklaşık 1,5 yıldan bu yana çalışıyoruz. Çok zengin bir program çıkarttık, ancak sınırlı bir program vardı. Bu nedenle tercih yapmak zorundaydık ve yaptık. Hüseyin Karabey'in filmiyle ilgili başka bir sıkıntı var. O nedenle böyle bir makale yayımlandı. Bir basın toplantısı düzenleyerek festivalin içeriğini anlatmaya çalışacağız" dedi.