Türkiye dünyanın 16. büyük ekonomisi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin bugün, dünyanın 16'ncı büyük ekonomisi olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BİNGÖL - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin bugün, dünyanın 16'ncı, Avrupa'nın ise 6'ncı büyük ekonomisi olduğunu belirterek, bununla gurur duyulması gerektiğini söyledi.

Muş'tan karayoluyla Bingöl'ün Karlıova ilçesine geçen Çağlayan, vatandaşlarla sohbet etti. Partisinin seçim bürosunu ziyaret eden Bakan Çağlayan, ilçedeki incelemelerinin ardından Bingöl şehir merkezine gitti. İnönü Caddesinde parti seçim bürosunu açan Bakan Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, AK Parti'nin milletin gönlünde taht kurmuş bir parti olduğunu söyledi.

Hükümetin ekonomide önemli başarılar sağladığını ifade eden Çağlayan, "79 yıllık cumhuriyet tarihinde yapılan ihracat miktarı 36 milyar dolardı. AK Parti iktidarı olarak bunun üzerine 6 yılda 96 milyar dolar ekledik ve Türkiye, şükürler olsun 132 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiş oldu" diye konuştu. Kendisinin 27 yıl sanayicilik yaptığını dile getiren Çağlayan, şunları söyledi:

"Binlerce insanla çalıştım. Yatırım yaptım, ihracat yaptım. Onun için yatırımı, üretimi, organize sanayiyi, küçük sanayi sitesini, işsizliği ve işçinin halini en iyi ben anlarım. Yıllar önce makinelerimiz Avrupa'dan alınıyordu. O zaman Türkiye'de makine üretimi gerçekleşmiyordu. Şimdi şükürler olsun benim ülkem Avrupa'ya makine ihraç ediyor. Otomobil, tekstil, konfeksiyon, beyaz eşya, televizyon ihraç ediyor. Bugün benim ülkemde üretilen beyaz eşyaların her biri, Avrupa'nın iki evinden birinde kullanılıyor. Türkiye'nin ekonomisini geliştirdik. Ekonominin kalkınması ülkemize ve milletimize hizmet olarak geri dönüyor. Türkiye, dünyanın 16'ncı, Avrupa'nın ise 6'ncı büyük ekonomisi olmuştur. Bu ülkenin ve AK Partinin bununla gurur duyması gerekir."

Esnafa yapılan yardımlar

2008'de esnaf ve sanatkara 1 katrilyon 600 milyon TL'nin faizsiz olarak dağıtıldığını bildiren Çağlayan, "Esnaf ve sanatkarımıza KOSGEP'den, Halk Bankasından çok ciddi destekler verdik. Şimdi esnaf ve sanatkarımıza 15 Mart'tan itibaren Halk Bankası, kefalet kooperatiflerine vermiş olduğu kredi faizlerini, cumhuriyet tarihinde ilk olarak yüzde 10 gibi düşük bir faizle verecek" dedi.  Esnafa verdikleri desteklerin devam edeceğini de belirten Çağlayan, şöyle konuştu:

"KOSGEB kanunundaki maddeden dolayı maalesef benim esnafım destekten faydalanamıyordu. Örneğin tuhafiyecisi, bakkalı, manavı, taksicisi, dolmuşçusu bu kredilerden faydalanamıyordu. Bundaki değişikliği yaptık. TBMM'ye kanunumuzu gönderdik ve görüşmelere açtık. 1 Nisan'da TBMM'den geçtikten sonra inşallah bir ve iki günde yasalaşacak. Sayın Cumhurbaşkanımız onayından sonra artık benim esnafım da, manavım da, lokantacım da, taksicim de, KOSGEB'in kredilerden faydalanabilecek."

"Yeni bir teşvik sistemi hazırladık"

Yeni bir teşvik sistemi hazırladıklarını kaydeden Çağlayan, "Bu teşvik sistemini Bakanlar Kuruluna sunacağız. Nisan en geç Mayıs ayında yeni yapılacak yatırımlar için teşvik gerekecek ama bu teşvik geçmiş teşviklere benzemeyecek. Bu teşvik geldiğinde, Bingöl, Muş ve bölgedeki diğer geri kalmış iller, diğer illerden daha farklı olarak şok teşviklerle karşılaşacak" diye konuştu.

Konuşmasının ardından Bingöl Valiliğini ziyaret eden Çağlayan, daha sonra karayoluyla Muş'a hareket etti.