Türkiye dünyanın her noktasına satış yapıyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada Türkiye’nin 10 aylık ihracatının 124,5 milyar dolara ulaştığını belirtti ve Türkiye'nin artık dünyanın her noktasına mal satan bir ülke olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin 10 aylık ihracatının 124,5 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Mikronezya ve Nauru da tamam. Türkiye artık dünyanın her noktasına mal satan bir ülke" açıklamasında bulundu.

Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, ekim ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi. 

Türkiye'nin ekim ayı ihracatının 12 milyar 105 milyon dolar, ithalatının 19 milyar 480 milyon dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 62,1 olduğunu belirten Çağlayan, ihracatta yüzde 8,2 azalış,  ithalatta yüzde 3,7 artış görüldüğünü ifade etti.

Bu gerilemede 9 güne uzayan Kurban Bayramı tatilinin etkisi olduğuna dikkati çeken Çağlayan, ekimde 17 iş günü çalışma yapıldığını, bunun yanında genel küresel taleple özellikle İran'a uygulanan ambargo nedeniyle altın ve demir-çelik ürünlerinde yaşanan kayıplarında bulunduğunu kaydetti. Çağlayan, açıklamasında şu değerlendirmelere yer verdi:

"Ocak-ekim döneminde ihracatımız 124 milyar 539 milyon dolar, ithalatımız 207 milyar 104 milyon dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranın ise yüzde 60,1 oldu. 10 aylık ihracatımız da yüzde 1,2 gerileme var. Uzun zamandır ifade ettiğim gibi 2013 dünyada dış ticaretin oldukça durgun gittiği bir yıl oldu. 10 aylık dış ticaret verisi açıklanmış bizden başka 20 ülke daha var. Bunlarda 10 aylık ortalama ihracat artışı yüzde 2,5. Biz de böyle bir ortamda ihracatımızı artırmaya çalışıyoruz. Tabii olarak dünyada talep artışının yavaşlaması ve İran'ın durumu bizim de ihracat artışımızı aşağı çekti. Ancak Avrupa'da bizim adımıza olumlu gelişmeler görüyoruz."

Dün açıklanan ekonomik güven endeksine göre Avro Bölgesinde ekonomik güvenin Ağustos 2011'den bu yana, yani son 27 ayın en yüksek düzeyine çıktığına işaret eden Çağlayan, bu iyileşmenin kendisini Avrupa'nın ithalat artışında ve doğal olarak Türkiye'nin Avrupa'ya ihracat artışında gösterdiğini belirtti. Çağlayan, "AB'ye ihracat artışımız, AB'nin dünyadan ithalat artış hızından daha yüksek. Yani Avrupa ekonomisi toparlandıkça, bu bize gayet olumlu yansıyor. İlk 10 ayda AB'ye ihracat artışımız yüzde 5,9. Şartlar ne kadar zorlasa da; 2013 yılı sonu itibarıyla 2012'de gerçekleştirdiğimiz 152,5 milyar doların da üzerine çıkarak yeni bir rekor daha kırmayı istiyoruz. Kasım ve Aralık aylarında ihracatımız biraz daha ivme kazanabilir" ifadelerini kullandı.

"Altın hariç ihracatımız yüzde 5,9 arttı"

Bakan Çağlayan, 2012 sonundan beri "İhracat yapmadığımız iki ülke var: Mikronezya ve Nauru. Onlara da 2013'te ihracat yapacağız" ifadesini kullandığını anımsatarak, bugün itibarıyla Türkiye'nin artık dünyanın her noktasına mal satan bir ülke olduğunu bildirdi. Çağlayan, şöyle devam etti:

"2012 yılı sonu itibarıyla ihracat yapmadığımız son 2 pazar olan Nauru ve Mikronezya'da da artık Türk ürünlerimiz satılıyor. İşadamlarımızın tesis edeceği bağlantılarla Nauru ve Mikronezya da dahil dünyanın tüm pazarlarındaki payımızı gün geçtikçe arttıracağız. İhracatımızın yaklaşık dörtte üçünü gerçekleştirdiğimiz Avrupa ve yakın çevremizde yaşanan ekonomik, siyasi ve sosyal krizlere rağmen 2009-2012 döneminde toplam 43.6 milyar dolar pazar çeşitlendirmesi kaynaklı ek ihracat yaptık. 

71. Fasıl (altın ve değerli taşlar) genelinde ekim ayında 379 milyon dolar ihracat, 868 milyon dolar ithalatı yaptık. İlk 10 ayda ihracat  6,2 milyar dolara, ithalat  13,8 milyar dolara ulaştı. Doğal olarak bu ithalat artışı, dış ticaret açığımızı yukarı çekiyor. Geçen sene altın ticaretinde fazla veriyor iken bu sene ilk 10 ayda 7,5 milyar doları aşan bir açık verdik. Altın hariç tutulduğunda ihracatımızın yüzde 5,9  artış göstererek 118,3 milyar dolara ulaştığını görüyoruz."