Türkiye e-ticarette bölgesel başarı hikayesi olmaya aday
"Talep hiçbir zaman bu derece talepkar olmamıştı. Her şey müşteri ile başlıyor" diyen John Blackburn, DÜNYA'ya açıklamalarda bulundu.
Blackburn, "Geçmişte, perakendeciler, 'Dükkanımı iyi bir bölgede açmalıyım'
derlerdi. Bugün ise 'Sosyal medyada yer almalıyım; mobilde olmalıyım; TV'de olmalıyım; tüketici neredeyse orada olmalıyım' diyorlar. Büyüme, Hindistan, Çin, Brezilya ve Türkiye gibi ülkelerden geliyor. Türkiye, IBM Global'in en önemli 20 küresel büyüme pazarından birisi" yorumunu yapıyor.
Didem ERYAR ÜNLÜ
İSTANBUL - IBM Strateji, Danışmanlık ve İş Geliştirme Başkan Yardımcısı John Blackburn, "Talep hiç bir zaman bu derece talepkar olmamıştı. Her şey müşteriyle başlıyor" derken, "Geçmişte, perakendeciler, 'Dükkanımı iyi bir bölgede açmalıyım' derlerdi. Bugün ise, 'Sosyal medyada yer almalıyım; mobilde olmalıyım; TV'de olmalıyım; tüketici neredeyse orada olmalıyım' diyorlar. Büyüme, Hindistan, Çin, Brezilya ve Türkiye gibi ülkelerden geliyor. Türkiye, IBM Global'in en önemli 20 küresel büyüme pazarından birisi" yorumunu yapıyor.
Perakende sektörünü belirleyen başlıca trendleri sorduğumuz Blackburn, tüketicilerin, teknoloji ve şeffaflık ile desteklenen bir satış yaklaşımı beklentisi içinde olduklarını kaydediyor ve şöyle devam ediyor: "Tüketiciler istedikleri her zaman ve her yerde, yüz yüze veya online şekilde şirketler ile iletişim içinde olmayı bekliyorlar. Satın almak istediklerine her yerde ve her zaman ulaşabilmek. Bireysel tüketicinin sesinin artmasıyla birlikte, şirketler artık sadece geleneksel pazarlama stratejilerine güvenemeyeceklerini anladılar. Şirketler tüketicilere belirsiz gruplar olarak değil, bireysel olarak yaklaşmaya; ürünlerini tüketici talepleri doğrultusunda geliştirmeye başladılar. Tüketiciler de, mobil araçlar, bloglar gibi farklı platformlarda şirketlerin attıkları her adımı yakından izliyorlar; fiyat karşılaştırmaları yapıyorlar" diyor.
Yükselen ekonomilerdeki teknoloji kullanımı daha fazla
IBM'in dünya genelinde 30 bin tüketici arasında gerçekleştirdiği araştırma, tüketicilerin alışveriş sürecinde çok sayıda teknoloji kullanmak istediklerini ortaya koyuyor. Araştırmanın adı: "Güçlenmiş Müşteriyi Kazanmak: Güven Neden Önemli?" Araştırmaya göre, güç artık perakendecide değil; tam tersine tüketici odaklı bir model gelişiyor. Perakendeciler de bu değişim yüzünden teknolojiye daha fazla odaklanıp, müşterilerle ilişkilerinde teknolojiden en etkili şekilde faydalanmanın yollarını araştırıyorlar. Blackburn bu değişimin hem yükselen hem de olgun pazarlarda izlendiğini söylüyor: "Araştırmaya, Çin, Brezilya, Hindistan, Şili ve Meksika'dan olduğu gibi, ABD ve İngiltere gibi ülkelerden de tüketiciler katıldı. Yükselen ekonomilerdeki teknoloji kullanımı diğer ülkelere oranla çok daha fazla. Teknoloji dendiğinde, özellikle mobil teknolojilerden bahsediyorum. Özellikle yükselen ülkelerde, mobil teknoloji diğerlerinden daha fazla kullanılıyor. İnternet kullanımı da oldukça fazla. Bu, PC temelli internet olduğu gibi, sosyal medya kullanımını da kapsıyor."
IBM'in "Akıllı Tüketicilerle Ticaret" isimli bir diğer araştırması ise tüketicilerin yüzde 49'unun tek bir alışveriş için iki ya da daha fazla kanal kullandıklarını ortaya koyuyor. Tüketiciler mobil teknoloji sayesinde iletişim kuruyor; görüşlerini paylaşıyorlar. Sosyal medyada arkadaşlarının fikirlerine danışıyorlar. Ve tüketicilerin yüzde 73'ü, alışveriş kararını bu sayede aldığını ifade ediyor.
Yabancı e-ticaret şirketleri Türk şirketlerle yakından ilgili
[PAGE]Yabancı e-ticaret şirketleri Türk şirketlerle yakından ilgili
Perakende sektöründe büyümenin, Hindistan, Çin, Brezilya ve Türkiye gibi ülkelerden
geldiğini ifade eden Blackburn, "Türkiye, IBM Global'in en önemli 20 küresel büyüme pazarından birisi" diyor. Blackburn'un Türkiye'ye yönelik görüşleri şöyle: "Türkiye'deki dijitalleşme çok önemli bir boyutta. Nüfusun yüzde 50'si 28 yaşın altında. Dolayısıyla teknoloji ve internet kullanımı çok hızlı gelişiyor. Bu arada Türkiye'nin Avrupa ve Asya arasındaki temel coğrafi konumunu da unutmamak gerekir. Nüfus, iyimser büyüme rakamlar ve eğitim seviyesi ile, Türkiye çok önemli fırsatlar sunuyor. Türkiye'de, yabancı şirketlerin yanı sıra, yerel şirketlerin de hızla büyüyeceğini göreceğiz. Ben Türkiye'nin gelecekte bölgesel bir e-ticaret başarı hikayesi olacağına inanıyorum. Türkiye aynı zamanda güçlü hizmet ve perakende sektörü ile de benzersiz konumda.
Şirketler sadece iyi ürünler sunmuyor; aynı zamanda iyi hizmetler de sunuyor. E-ticaret şirketlerinin sektörde faaliyet gösteren Türk şirketleri ile yakından ilgilendiklerini görüyoruz. Bunlar sektörün geleceği için çok önemli sinyaller."
Güven oluşturmak çok önemli
Perakendecilerin bugün müşteriye çok daha yakın olduğunu ve bu avantajı tüketicinin güven duyacağı bir markaya dönüşmek için kullanabileceklerini ifade eden Blackburn, "Eğer bugün son yıllarda yaşanan tüm teknolojik gelişmeleri geri çekersem, tüketicinin bir mağaza girmesinin tek nedeninin dükkanın ismine veya ürüne güven duyması olduğunu görürsünüz. Dolayısıyla perakendecinin buna dikkat etmesi; güven unsurunu geliştirmesi ve müşteri ile ilişkisini daha ileri götürmesi gerekiyor" diyor.
Blackburn’a göre, perakendeci sadece müşterinin istediği yerde ve zamanda hazır olmakla kalmayıp, aynı zamanda heyecan ve eğlenceli de olmalı. Bu süreçte de teknoloji çok önemli bir rol üstleniyor; çünkü müşteriye çok daha zengin bir deneyim fırsatı sunuyor.
İşte Blackburn’ün bu konudaki yorumları: "Ulaşabildiğimiz tüm bu dijital içerik, üketiciyi anlamakta şirketler için büyük yarar sağlıyor. Şirketler tüketici ile doğru bir diyalog kurabilmek için bu verileri kullanmak zorundalar. IBM’in yaptığı araştırmalara göre, tüketiciler sadece birkaç perakendeciye gerçekten güveniyorlar. Müşteriyi kazanmak ise, onları dinlemek ve bekledikleri içeriği ya da ürünü sunabilmekle
ilgili."